Hiçbir kadın özgür değil!

Kadın Haberleri —

Anne Ohne

Anne Ohne

  • İngiltere’de son yıllarda kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet arttı, kadın işçiler eşit ücret alamıyor ve mülteciler sömürülüyor. Kadınların çoğunun özgür olmadığı bir dünyada yaşadığını söyleyen yazar Anne Ohne, hedeflerinin tüm kadınların özgürlüğü olduğunu belirtti.

 Dünyanın farklı ülkelerinde kadınlar haklarını korumak ve her alanda söz sahibi olmak için mücadeleyi sürdürüyor. Mücadele geleneğini dünyadaki tüm kadınların hak arayışına örnek teşkil eden Süfrajetler’den devralan İngiltere’deki kadınlar, birçok haklarını güvenceye almış olsa halen birçok sorunla karşı karşıyalar. 

Bu sorunların başında taciz ve tecavüz politikalarının yetersizliği, mülteci kadınların hakları ve eşit ücret gibi konular geliyor. İngiltereli yazar ve aktivist Anne Ohne, kadınların yaşadıkları sorunlara ilişkin MA’ya konuştu. 

Daha az ücret alıyorlar

Ohne, öncelikle ülkedeki çalışma sistemine işaret ederek, erkeklerle aynı işi yapan kadınların eşit ücret alamadığını söyledi. Öte yandan, çocuk bakımı ve ev işi kadınlara yüklendiği için bunun kadınların hem yeteneklerini ortaya koymalarını hem de çalışmalarını etkilediğini kaydetti. 

Şiddette artış

“Bütün kadınlar özgür olmadığı sürece hiçbir kadın özgür olamaz” diyen Ohne, son yıllarda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin arttığını dile getirdi.

“Birleşik Krallık’ta kadınlar ve kız çocuklarına karşı şiddete başvurma oranı artıyor. Bu durum beraberinde cinsel şiddet ve aile içi istismar gibi sorunları getiriyor. Bu daha çok siyahi ve mülteci kadınlar için zor. Taciz ve şiddete maruz kalan göçmen ve mülteci kadınlar ırkçılığa maruz kalmanın yanı sıra temel sağlık hizmetlerine, finansmana erişim eksikliğiyle de karşılaşınca hayat onlar için çok daha zor.”

Mülteci kadın olmak

Ülkesinin mültecilere karşı tutumuna değinen Ohne, bunun doğurduğu sorunları şöyle sıraladı: “Mültecilere sunduğumuz maddi destek çok küçük olduğu gibi, iltica süreci de çok uzun sürebiliyor. Yani mülteci olma sürecinde sığınmacı yerine kalma statüsü veriliyor. Bu durum kadınların sömürülmesi konusunda da büyük bir riske yol açıyor çünkü devlet onlara yeterli para veya sosyal yardım sağlamıyor. Mültecilere düşmanca davranmak için tasarlanmış yasalar var. İnsanların gelmesini her yoldan engellemek gibi. Bu da insan kaçakçılarının faydalandığı bir alan olmasına neden oluyor. İnsan kaçakçıları, kadınların çok fazla para kazanmadığını ve çok düşük ücretli işlerde sömürüldüklerini biliyor. Bu yüzden sığınma talebinde bulunma sürecinde kadınların kaçırılmaları ve ‘seks işçiliğine’ zorlanmaları çok yüksek. Buna ek olarak, kadınlar mülteci statüsüne sahip olduklarında tüm kadınları etkileyen cinsiyetler arası ücret farkıyla da karşılaşıyorlar. Zaten iş bulmakta da zorlanıyorlar.”

Dünya kadınlar için adil bir yer değil

“Her ne kadar Birleşik Krallık iyi durumda olmasa da buradaki kadınların durumu dünyanın başka yerlerinde yaşayan kadınlara göre daha iyi” diyen Ohne, verdikleri mücadeleyi anlattı.

“Verilen mücadele elbette tüm dünyadaki kadınların farklı düzeylerde deneyimlediği mücadelelerin aynısıdır. Birçok kampanya ve lobi grubumuz, dünyanın her yerindeki kadınlar için sesini yükseltme ayrıcalığını kullanıyor. Yakın zamanlarda buna geniş çapta tanık olundu ve İran'daki kadın devrimine destek verildi. Jina Êmînî'nin ölümüyle alevlenen protestolara İngiltere'den çok fazla destek vardı. Bütün kadınlar özgür olmadığı sürece hiçbir kadın özgür olamaz. Baskılar ve kısıtlamalar bizi pek etkilemeyebilir ama dünyanın diğer yerlerinde kadınların çoğunun özgür olmadığı adil olmayan bir dünyada yaşıyoruz.”

Kadınlara desteğin yine kadınlardan geldiğini dile getiren Ohne, “Örneğin İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalardan etkilenen sivillere destek yine tüm kadınları özgürleştirmek için çalışan kız kardeşler gibi feminist örgütlerden geldi. Ancak hükümetimizin bu konuda hiçbir şey yapmadığını düşünüyorum. Bu desteklerin hepsi devletten ziyade kişisel olarak harekete geçen vatandaşlardan geliyor. Birleşik Krallık’ta birçok konuda kadınlar için durumlar daha iyi olabilir ama Kurdistan, Filistin, İran veya Afganistan gibi yerlerdeki kadınlar için durumlar çok daha kötü. Hedefimiz tüm kadınların özgürlüğü. Medya ve hükümet, Birleşik Krallık halkının bunu umursamadığını göstermek istiyor ama bu doğru değil. Birleşik Krallık’ta yaşayan kadınlar dünyanın her yerindeki kadınların hakları için harekete geçiyor, mücadele ediyor ve her zaman da öyle olacak” ifadelerini kullandı. ANKARA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.