Hollanda’da sığınmacılar tehlikede

Dünya Haberleri —

  • Hollanda, Ukrayna’dan savaş sonrası göçle gelen, daimi oturum sahibi üçüncü ülke vatandaşlarını sınır dışı etme kararı aldı. Hollandalı yetkililer binlerce kişiye mektupla ya iltica edin ya da 28 gün içinde çıkın bildirimi yaptı.
  • 4 bin 500 kişiye mektupla ulaşan Hollanda yetikilileri ülkeyi terk etmelerini istedikleri üçüncü ülke vatandaşlarına ya iltica edin ya da zorla çıkartılacaksınız bildirimi yaptı. Avukatlar önce kabul sonra terk kararının vicdansızca olduğunu söylüyor.

Mart 2022’de Ukrayna Rusya savaşından kaçan sığınmacılara sınırlarını açan Hollanda, iki yılın ardından ülkeye sığınan binlerce üçüncü ülke vatandaşına derhal ülkeyi terk etmeleri için bildirim gönderdi. AB'nin Geçici Koruma Direktifi (TPD), Ukraynalı mültecilere ve daimi ikamet edenlere 4 Mart 2024'e kadar iki yıl boyunca sığınma hakkı verilmesini ve izinlerin gerektiğinde blok tarafından uzatılabilmesini öngörüyordu. Resmi sürenin dolması ardınan harekete geçen Hollanda makamları sayılar 4 bin 500’ü bulan Afrika, Asya ve Ortadoğuluya ülkeyi terk edin mektupları gönderdi.

Yüksek mahkemenin tehlikeli kararı

AB üyelerinin aksine Hollanda, Ukrayna vatandaşlarını, çatışmalardan önce yıllarca Ukrayna'da yaşamış ve eğitim görmüş, çoğu Hindistan, Nijerya, Fas ve Mısır'dan gelen binlerce öğrenci gibi geçici izin sahibi olanlardan ayırmak için bireysel vakaları değerlendirmedi. Sınır dışı kararı, Hollanda'daki bir yüksek mahkemenin Ocak ayında, savaştan bu yana hem Ukrayna vatandaşlarının hem de yerleşiklerin ülkeye yerleşmesine izin veren bir Avrupa Birliği politikasının artık geçici ikamet edenler için geçerli olmayacağına hükmetti.

4 bin 500 kişi

Hollandalı bir göçmenlik hukuku firması olan Everaert Advocaten'den Lotte van Diepen, "Amaç iltica sistemi üzerindeki yükü hafifletmek. Diğer ülkelerin çoğunda, insanların güvenli bir şekilde geri dönüp dönemeyecekleri değerlendiriliyordu” diyerek Hollanda’nın ilk göçmen girişlerinde vatandaş ya da daimi oturumlu ayrımı yapmadığını söyledi.

Ukrayna’da yaşayan üçüncü ülke vatandaşları için Hollanda’nın daha cazip olduğunu söyleyen Van Diepen, bu durumdaki yaklaşık 4.500 kişinin belediyelere kaydedildiğini söylüyor.

Kötüye kullanıldı iddası

Hollanda hükümeti üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik korumayı sona erdireceğini açıkladı. Bu kararı mektupla muhataplarına iletti. Bu kişilere ülke terk etmelerini, aksi takdirde polis zoru ile çıkartılacakları bildirildi.

5 bin Euro dönüş parası

Hollandalı yetkililer, ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönebilecek olan üçüncü ülke vatandaşlarının koruma sistemini "kötüye kullandıklarını" savundu. Göç Bakanı Eric van der Burg, harekete geçmemenin belediyelere "aşırı yük" getireceğini söyledi ve gönüllü olarak ayrılmak isteyenlere 5.000 Euro "yeniden göç" tazminatı sözü verdi.

28 gün daha ek süre

Ülkeyi terk etmeleri yönünde mektup alanları dava süreci hızlı bir şekilde aleyhlerinde sonuçlandı. Danıştay’da görülen temyiz mahkemesi son tarih olarak 4 Mart 2024’ü işaret etti. Danıştay kararına uyularak binlerce üçüncü ülke vatandaşı sınır dışı edilebilecek. Hollanda hükümeti insanlara çıkışlarını organize etmeleri için 28 gün daha süre tanıdı, ancak konaklama ve maaş gibi devlet tarafından karşılanan olanaklar kaldırılacak ve ek sürenin ardından insanlar sınır dışı edilebilecek.

Yetkililer iltica edin diyor

Hollandalı yetkililer evlerine dönmekte kendilerini güvende hissetmeyen üçüncü ülke vatandaşlarından iltica başvurusunda bulunmalarını istedi, ancak çoğu bu kategoriye girmiyor. Başlangıçta Hollanda'ya yerleşen 4.500 kişiden yaklaşık 2.700 ila 2.900'ü hala Hollanda'da. Üçüncü ülke vatandaşları Ukrayna'nın kendileri için de bir ev olduğunu ve savaştan etkilendiklerini söylüyorlar.

Adaletsiz bir karar

Van Diepen, "Kimse bu hakka sahip olmadıklarını savunmuyor ve ilk etapta yaptıkları hamlenin çok cömertçe olduğunu kabul ediyoruz," dedi. "Ancak mesele şu ki, zaten içeri girmesine izin verilenler için şimdi geri dönüp sizi bir daha istemiyoruz diyemezsiniz. Bu, yasal dayanağı olmayan adaletsiz bir karardır." Ancak şimdi her şeylerini toplamak için 28 günleri olanlar için zor zamanlar başlıyor. Bir kere daha yollara düşecekler. AMSTERDAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.