
Nisêbîn'de Mitanni Kültür Merkezi çalışanları, 11 Mayıs 1992 tarihinde Bitlis'in Tatvan ilçesinde çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren PKK'li sanatçı Hozan Mizgîn için anma etkinliği düzenledi. Mitanni Kültür Merkezi Sarya Gösteri Salonu'nda düzenlenen anma etkinliğine HDP Mardin Milletvekili Adayı Enise Güneyli, Nisêbîn Belediye Eşbaşkanları Sara Kaya ve Cengiz Kök, kurum temsilcileri, çatışmalarda yaşamını yitiren PKK'lilerin aileleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Etkinlik, Hozan Mizgin'in yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı.
'Sanatıyla özgür kadını yarattı'
Anmada ilk konuşan Nisêbîn Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya, Hozan Mizgin'in sesi ile büyüdüklerini hatırlatarak, Mizgin'in şahsında yaşamını yitirenlerin anısına ve mücadelelerine sahip çıkacaklarını ifade etti. HDP Mardin Milletvekili Adayı Enise Güneyli ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın felsefesi ile Kürt özgürlük mücadelesinde yaratılan kültür ve sanat çalışmalarının önemine dikkat çekerek, "Hozan Mizgîn kendi ürettiği sanatla özgür kadının kimliğini yarattı. Bu nedenle bütün şehitlerimizin yolunun takipçisi olacağız. Şehit Mizgin'in sanatını unutmamak gerekiyor ve ürettiği sanat bugün yolumuzu aydınlatıyor" dedi.
Konuşmaların ardından anma Mitanni Kültür Merkezi çalışanları tarafından verilen şiir dinletisi ile devam ederken, dinleti esnasında duygulu anların yaşandığı görüldü.
Anma, Mitanni Kültür Merkezi Müzik Grubu'nun söylediği ezgilerle sona erdi.
DİHA/MÊRDÎN