HPV aşısı rahim ağzı kanserini engelledi

Kadın Haberleri —

HPV aşısı

HPV aşısı

  • İskoçya’da yapılan yeni bir araştırma, İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısı olan genç kadınlarda rahim ağzı kanseri vakasının saptanmadığını ortaya koydu.

HPV aşısının rahim ağzı kanseri üzerindeki etkisini inceleyen araştırma, 31 Ağustos 2023’te toplanmaya başlayan verileri derledi ve sonuçlar, 22 Ocak 2024’te Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayınlandı.

İskoçya genelinde 2008’de başlatılan aşılama programı, bu yıl erkeklere de uygulanmaya başladı. Aşının rahim ağzı kanseri başta olmak üzere, HPV ile ilişkilendirilen diğer kanser türlerine karşı da koruma sağladığı bu araştırmayla doğrulanmış oldu.

BBC’nin haberine göre, İskoçya’da rahim ağzı kanseri 25 ila 35 yaş arasındaki kadınlarda en yaygın görülen kanser türü. Her yıl yaklaşık 300 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor, ayrıca 25-64 yaş arasındaki tüm kadınlara rahim ağzı kanseri taraması imkanı sunulduğu ifade ediliyor.

İskoçya Kamu Sağlığı kurumu (PHS) ile Strathclyde ve Edinburgh Üniversitelerinin işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmada, rahim ağzı kanseri tarama programına uygun tüm İskoç kadınları dikkate alındı.

Çalışma, aşılanma yaşı, aşı dozu ve sosyoekonomik faktörler (deprivasyon) gibi çeşitli değişkenleri dikkate alarak popülasyon bazlı bir gözlemsel inceleme yaparken, şu sonuçlara odaklandı:

Aşılanma yaşı: Araştırma, HPV aşısının hangi yaşta yapıldığının rahim ağzı kanseri riski üzerindeki etkisini de değerlendiriyor. Özellikle genç yaşlarda yapılan aşılamaların, kanser gelişim riskini önemli ölçüde azalttığı ortaya koyuldu.

Aşı dozu: Çalışma, tam doz ve eksik doz aşılamaların etkinliğini de karşılaştırıyor. Bivalent HPV aşısının, farklı dozlarda alınmasının kansere karşı koruma düzeyinde fark yarattığı sonucuna varıldı.

Sosyoekonomik faktörler: Araştırma ayrıca, sosyoekonomik durumun HPV aşısının etkinliği üzerindeki rolünü de göz önünde bulunduruyor. Daha yoksul veya dezavantajlı topluluklarda aşının etkinliğinin, daha iyi koşullara sahip topluluklardakinden daha az olduğu da gözlemlenen sonuçlar arasında. EDİNBURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.