HPV aşısı ücretsiz olmalı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Rahim Ağzı kanserini önleyen HPV aşısının ücretsiz olması için dava açan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ilk duruşma sonrası açıklama yaptı. Dernek açıklamasında, “HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesi ve HPV aşısının herkes için ücretsiz olmasının sağlanmasıdır” dedi.

 

Kadınlarda en sık rastlanan dördüncü kanser türü olan Rahim Ağzı kanseri aşısının ücretsiz olması için Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nin açtığı davanın ilk duruşması İstanbul 20’nci İş Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, dosyanın jinekolog ve onkolog bilirkişileri tarafından incelenmesine karar vererek duruşmayı 11 Mayıs 2022'ye erteledi.

Duruşma sonrası Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı kadınlar adına avukat Nilda Baltalı okudu.

71 ülkede aşı ücretsiz

Rahim ağzı kanserinin dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanser olduğunu ifade eden Nilda Balta, Rahim Ağzı kanserini önleyen HPV aşısının ücretsiz olması için Emek Eczanesi’nin başlattığı kampanyaya Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak dahil olduklarını belirtti. Balta, “71 ülkede aşı ücretsiz iken ülkemizde maalesef 3 doz HPV aşısı 2 bin 85 TL. Bizim çağrımız HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesi ve HPV aşısının herkes için ücretsiz olmasının sağlanmasıdır. Bu farkındalık mücadelesi ses getirmeye başladı, aşı fiyatında indirim yapmak zorunda kaldılar” dedi.

Farkındalık önemli

Türk Eczacılar Birliği, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve birçok barodan destek geldiğini söyleyen Balta şunları kaydetti: “Sağlık hakkı konusu artık kamuya mal olmuş bir konudur. Bu nedenle farkındalık muazzam derecede önemli. Aşı bedelini kendi karşılayan arkadaşlarımızla beraber bu bedelin kendilerine iadesini talep ettik. AKP iktidarının sağlık politikaları, her geçen gün yoksulluklarından dolayı aşı olamayan kadınların ölmesine sebep olmaktadır. Sağlık politikaları, kadın cinayetlerine sebep olmaktadır. HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz.”

JINNEWS /İSTANBUL 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.