HPV aşısında yine adım yok

Kadın Haberleri —

HPV aşısı

HPV aşısı

  • ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, Kanada, Belçika, Norveç, Finlandiya, Portekiz ve Fransa gibi ülkelerde ulusal aşı programına dahil edilen ve ücretsiz olan HPV aşısı Türkiye’de ücretli.

10 ay geçti adım yok

Rahim ağzı kanserine neden olan HPV aşısı yaptıran kadınlar, SGK’nin aşı masrafını karşılaması talebiyle açtığı davaları kazanıyor. Kadınların konuyu yargıya taşıması üzere Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaş üstü aşı çalışmalarına başladıklarını söylemişti. 

Koca, seçim öncesi yaptığı konuşmada "Rahim ağzı kanserine sebep olan HPV’nin tespiti ve bulaşmanın engellenmesi amaçlı aşıyla ilgili yol haritamız hazır. Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz" vaadinde bulunmuştu.

‘Yerli HPV aşısı’ için destek istedi!

2022 Kasım ayı HPV aşısının ücretsiz olacağı vaadinin üzerinden aylar geçmesinin ardından, 2024 Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde HPV aşısı için somut adım yine yok.

Komisyonda konuşan Koca, tedarik için firmalarla görüşmelerin devam ettiğini ve aşılamaların kısa sürede başlayacağını belirtti. Ayrıca, "yerli HPV aşısı" üretimi vurgusunda bulunurken üreticilerden de destek istedi. 

Ancak ücretsiz HPV aşısı konusunda adım atılmadığı gibi Temmuz ayında aşıya zam gelmişti. Zamla birlikte HPV aşısının 4 valanlısı 1858 TL, 9 valanlısı 2 bin 575 TL olmuştu. 9-14 yaş arası 2 doz, 14-26 yaş arası ise 3 doz yapılması önerilen aşının 2 doz maliyeti 3 bin 716 TL, üç doz maliyeti ise 5 bin 574 TL. Öte yandan toplumun geniş kesimleri ve kadınlar açısından önemli olan koruyucu sağlık hizmetlerine bütçeden ayrılan payın oranı ise yüzde 28.6'ten yüzde 27.6'ya düştü. ANKARA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.