Hukuksuzluk hukuka dayandırılıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Avukat Burcu Çelik, Tuğluk’un tahliye edilmemesi ‘vicdani ve insani değil’ diyerek, tahliyenin merkezden engellendiğini söyledi.

MEDİNE MAMEDOĞLU / NÛJINHA

Demans hastası Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un sağlığı ağırlaşmasına rağmen Tuğluk tahliye edilmiyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş eski milletvekilli ve tahliye edilmeden önce Aysel Tuğluk’un oda arkadaşı olan avukat Burcu Çelik, Tuğluk’un tahliyesinin merkezden engellendiğini ifade etti.

Karar güncel siyasetten bağımsız değil

Hasta tutukluların yaşadığı hak ihlalleri ve tahliye edilmelerinin Türkiye’nin başlıca sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Burcu Çelik, bu soruna dair hiçbir zaman tam anlamıyla bir çözümün geliştirilmediğini kaydetti. Yetkili olanların yaşananlara sesiz kaldığını gördüklerini dile getiren Çelik, yaşanan durumun güncel siyasetten bağımsız ele alınamayacağını söyledi. 

İki yıldır hastalıkla mücadele ediyor

Vicdanı olan herkesin insani olarak hasta tutukluları gündemleştirmesi ve buna çözüm bulması gerektiğini ifade eden Çelik, demans hastası olan Aysel Tuğluk’a dair şunları belirtti: “Aysel hepimizin yol arkadaşı, Türkiye’de önemli konumlarda siyaset yapmış bir kadın ve ilk eş başkanımız. Bu anlamda bu ülkedeki ilklerden birini yaşatmıştır kendisi. Tutukluluğunun haksız-hukuksuz olduğu boyutunu bir yana bırakıyoruz. Aysel Tuğluk son iki yıldır önemli bir hastalıkla mücadele ediyor. Bugün hastalığı karşısında hukuken talep edilen durumun yine hukuk eliyle engel olunmasını nasıl değerlendirilecek onu gerçekten bizlerde bilmiyoruz.”

.
Burcu Çelik

Cenazede yaşananlar hastalığı tetikledi

Ağırlaşan hastalığın Aysel Tuğluk’un cezaevindeki sosyal yaşamı ve çalışmalarına etki ettiğini anlatan Çelik, Tuğluk’un hastalığının annenin yaşamını yitirmesi ve cenazede yaşanan insanlık dışı olayların tetiklediğini ifade etti. Çelik şöyle dedi: “Aslına bakarsanız başlarda hastalık onun için çok önem arz eden bir noktada değildi. Özellikle Hatun annenin vefatından ve cenazesinde yaşananlardan sonra bu süreç daha ağır gelişti. Bu yüzden de ilk etapta ölümü reddedip, ölümü kabul etmeyen ve ölümden sonra yaşananları haklı olarak kabul etmeme durumu yaşandı. Hatun annenin cenazesinde bize kalırsa Türkiye’de son yıllarda yaşanan en büyük kötülük ve düşmanlığın fotoğrafını gördük.” 

Yasını içinde yaşadı

Bu süreçten Aysel Tuğluk’un çok etkilendiğini dile getiren Çelik sözlerine şöyle devam etti: “O olaydan sonra Aysel sessizleşti. O olaydan sonra insani olarak yapması gereken reflekslerin tamamını bir kenara bıraktı, bunlardan ziyade tam tersi acısını ve yas sürecini içinde yaşadı. Bizler arkadaşları olarak o süreçte yanında olsak da Aysel daha çok kendi iç dünyasında bunu yaşadı. Bizler de şu an da bunun sonuçlarını yaşıyoruz.”

Yaşanan süreç ne insani ne de hukuki

Aysel Tuğluk için ilk başvuruyu cezaevinin yaptığını ve başvuruya rağmen tahliyenin merkezi anlamda engellendiğini kaydeden Burcu Çelik, ilk başvuruyla birlikte sonrasında yapılan bütün başvuruların olumsuz sonuçlandığına dikkat çekti. Tahliye veya denetim koşulları hukuki olarak mevcutken hukukun bunları yapmamasını doğru değerlendirmek gerektiğini ifade eden Çelik, yürütülen sürecin bu anlamda ne insani ne de hukuki olmadığını söyledi.

Adli Tıp gerçeksiz bir rapor veriyor

Çelik son olarak şunları ifade etti: “Adli Tıp birçok cezaevinde ‘kalamaz’ raporlarını ‘cezaevinde kalabilir’ raporuna çevirdiği için Aysel’in de bu anlamda raporunu olumsuz sonuçlandırdı. Akabinde arkadaşlarımız hem itiraz sürecine ve hem de rapor süreci yeniden başladı. Adli Tıp gerekçesiz bir rapor veriyor. Aysel ve Aysel gibi cezaevinde kalan, tahliye edilmeyen hasta tutukluları bizler ne hukuki açıdan ne insani ne de vicdani açıdan hiçbir yere yerleştiremiyoruz. Bu anlamda süreç hukuksuz, haksız ve insani değildir.”  Aysel Tuğluk’un serbest bırakılmamasını yorumlayan Çelik, Tuğluk sahsında Kürt siyasetçilerine, kadınlarına cevap verildiğini kaydetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.