Hükümet ufukta bolluk görüyormuş

  • Hükümetin, düşük faiz-yüksek kur politikasını teşvik etmesinin altında, cari fazla hedefi olduğu ve yaşanacak sıkıntılı dönemin hemen ardından bolluk beklediği yazıldı.

Türk Lirası’nın (TL) 23 Kasım’daki değer kaybı yüzde 20’ye yaklaştı. Dolar 13,45; euro ise 15,16’yı gördü. Kasım başından beri yüzde 17’nin üzerinde kayıp yaşandı. TL, TCMB’nin ilk faiz indirimi sinyalini verdiği Eylül başından önceki güne kadar ise yüzde 35 değer kaybetti. TL’nin yılbaşından beri değer kaybı önceki günkü kapanışa göre yüzde 42 civarında.

Eylülden bu yana 400 baz puan faiz indirimi yapan TCMB’nin indirime devam edeceğinin sinyalini vermesi ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesi, TL’deki değer kaybının ana nedeni konumunda.

Dolar/TL dün 13’ün altına, euro/TL ise 14’ün altına indi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) de Türk Lirası’ndaki sert değer kaybının ardından son bir yılın en yükseğine tırmandı; 489 baz puana kadar çıktı. Piyasalarda dün BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın ziyaretinin de ekonomik bir işbirliği olup olmayacağı yönünden izlenen bir gelişmeydi. BAE tarafından yapılan ekonomik iş birliği açıklamaları bile piyasaya olumlu yansıdı.

Reuters’ın aktardığına göre; Türk ekonomi yönetimi artık cari fazla hedeflediğini belirtiyor. Cari fazlanın kalıcı hale gelmesiyle birlikte dövizde dengenin lehe döneceğini öngörüyor. Yabancı yatırımcının da Türkiye yatırımlarını yıllardır büyük ölçüde azaltmasıyla birlikte dolar/TL’de lokallerin daha belirleyici olduğu bir senaryo oluştu. Bu şekilde ithalatın azalarak dış ticaret dengesinin de belirgin pozitif seyir bekleyen hükümet, aynı anda ithalatın pahalanmasıyla birlikte bir çok ara ürünün de Türkiye’de üretileceğini ihracatın istihdamın belirgin artacağını öngörüyor. Ekonomi yönetimindeki genel kanı; bu şekilde Türkiye’nin kalıcı düşük enflasyona ulaşacağı, kısa vadede enflasyonun artabileceğini bunun yarattığı fakirleşme hissinin ise diğer ülkelere göre daha güçlü olan bütçe ile telafi edileceğini belirtiyor. Enflasyonun en az yüzde 30’a doğru yükseleceği beklentisiyle birlikte TCMB’nin yüzde 15 seviyesindeki politika faizi TL’nin reel getirisinin ‘- yüzde 15’ ile tarihte görülmemiş kadar düşük seviyelere gerileyeceği anlamına geliyor. Bu denli negatif reel faiz ise 250 milyar doları bulan döviz tevdiat hesaplarında Eylül-Ekim ayında kurdaki yükselişleri sınırlı döviz satışları yapan lokallerin son haftalarda belirgin döviz alımlarına dönmesi ile sonuçlanıyor. Birçok ekonomist bunun sürdürülebilir bir politika olmadığını, cari fazla ile düşük enflasyon arasında iktisadi gerçeklere uygun bir bağ da olmadığını belirtiyor.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.