Rıfat Çelebi vefat etti

Yurt Dışı Haberleri —

Rıfat Çelebi

Rıfat Çelebi

  • Kurdistanlı Öğrenciler Birliği’nin (YXK) kurucu üyelerinden ve PKK’nin öncü kadrolarından, 1992’de Heftanîn’de şehit düşen Hüseyin Çelebi'in babası Kürt yurtsever Rıfat Çelebi tedavi gördüğü hastanede Pazar gecesi yaşamını yitirdi. 

MURAT AYDIN/ NÜRNBERG 

Kurdistanlı Öğrenciler Birliği’nin (YXK) kurucu üyelerinden ve PKK’nin öncü kadrolarından, 1992’de Heftanîn’de şehit düşen Hüseyin Çelebi'in babası Kürt yurtsever Rıfat Çelebi tedavi gördüğü hastanede Pazar gecesi yaşamını yitirdi. 87 yaşındaki Rıfat Çelebi iki haftadır Nürnberg Halletwiese Hospital hastanesinde kalp, tansiyon, nefes darlığı nedeniyle hastanede tedavi görüyordu. Çelebi için bugün(Salı) Nürnberg Medya Halk Evi’nde cenaze töreni düzenlenecek.

Gençliğinden isyancıydı
Rıfat Çelebi 1937 yılında Dersim-Elazığ sınırı Mazgirt’te doğdu. Köyü 1937-38 Dersim Katliamı’na maruz kalıyor. 87 yaşındaki Kürt yurtsever Rıfat Çelebi, Kürt Özgürlük Hareketi çalışmalarında aktif olarak yer alarak üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdi. Genç yaşından itibaran isyancı kişiliğe sahip olan Çelebi, Türk devletine askerlilik yapmamak kaçıyor, ancak yakalanıp mecburi askerliğini yapmak zorunda kalıyor. Gemilerde çalışarak dünyanın birçok yerini gezen Çelebi, Amerika’da birkaç ay kaldıktan sonra yakalanıp sınır dışı ediliyor. 60’larda Almanya’ya işçi olarak geliyor. Karadenizli birisiyle evleniyor, iki çocuğu var.

Rıfat ve Hüseyin 74’de ilk yürüyüşte
Çocuklarından birisi YXK’nin kurucularından şehit Hüseyin Çelebi. Küçük yaştan itibaren çocuklarına Kurdistani ve devrimci mücadeleyi anlatıyor. Bu anlatımları Hüseyin’de karşılık buluyor. Hüseyin 67 doğumlu ve Rıfat amca 74’de yapılan yürüyüşlere kendiyle götürüyor. Hamburg’da 70’lerde Kürt Özgürlük Hareketi’nin kurduğu ilk dernek çalışmalarında yer alıyor. 80’lerde çok önemli çalışmalarda yer alan Çelebi, Heyva Sor a Kurdistan’da da emek veriyor.

Savaşmak istiyorum
Açık sözlü ve isyankar bir insan olan Çelebi,  80’lerin ortasında Beka’ya gidip Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşüp savaşmak istediğini söylüyor. Öcalan kendisine “Sen 50 yaşına geliyorsun. Yaptığın işler bizim için önemli. Avrupa’da çalışmalarına devam et” diyor.

Mücadeleden vazgeçmedi
Hüseyin 90’larda cezaevine girdiğinde baskılar artınca Rıfat Çelebi, Hamburg’dan Nürnberg’e geçiyor. Aktif olarak çalışmalarda yer alan Çelebi, tarihsel bir bilinci oluşturmaya ve yaymaya çalışıyordu. 93’ten beri düzenlenen Hüseyin Çelebi ödül törenlerin hepsine katıldı, nerede olursa giderdi, onun için çok önemliydi. Son olarak 2022’de Stuttgart’ta yapılan ödül törenine katılan Çelebi, kendisinin de oğlunun mücadelesinin takipçisi olduğunun  söyleyerek, “86 yaşındayım ve mezara kadar bu mücadelede yer alacağım. Borcumu ödeyeceğim” diyerek gençlere “Kendinize ‘ben kimim’ diye sorun. Kimliğinize, dilinize sahip çıkın” diye seslenmişti.

Son kez oyunu kullandı
Son olarak tekerli sandalyesi ve oksijen tüpüyle 14 Mayıs seçimleri için oyunu kullanmak için Nürnberg konsolosluğunda gazetemize konuşan Çelebi, seçimin Kürt halkı için çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye'nin başındaki zalimin gitmesi gerekiyor. Bir oyla her şey değişir. 'Benim oyum olmasa ne olur?’ demeyin. Avrupa, Avusturalya'da, Kanada'da, Amerika'da, Japonya'da lütfen gidin oyunuzu kullanın. Bu adamın mutlaka gitmesi gerekiyor" diye konuşmuştu.

Sözümüzü tutacağız
Kurdistani Halklar Federasyonları (FED-GEL BW û BAYERN) yazılı olarak yaptığı baş sağlığı mesajında Çelebi’nin kimliğinize, dilinize sahip çıkın mesajını hatırlatarak, “Sözümüzü tutuyoruz ve dünya döndükçe tutmaya devam edeceğiz” dedi. Çelebi için bugün (Salı) Nürnberg Medya Halk Evi’nde Forsthofstraße 36, 90461 Nürnberg adresinde saat 13:00’de cenaze töreni düzenlenecek.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.