İdlib ateş üstünde

Dünya Haberleri —

El Bab'da Türk devleti ve Suriye'nin yakınlaşması protesto edildi

El Bab'da Türk devleti ve Suriye'nin yakınlaşması protesto edildi

  • Rusya, Suriye ve Türkiye savunma bakanlarının 27 Aralık’ta Moskova’da yaptıkları görüşmenin ardından, Suriye’nin kuzeybatısındaki bölgelerde endişe ve hayal kırıklığı sokaklara yansıdı. 

Suriye rejiminden kaçarak idlib’e sıkışan bir çok silahlı gurup ve halk yılın son cuma günü ‘Öleceğiz ama Esad’la barışmayacağız’ sloganı ile kitlesel gösteriler düzenledi.
11 yıl sonra geçekleşen ve devam ettirilmesi yönünde niyet beyan edilen görüşmeler, İdlib ve Halep’in belli bölgelerinde protesto gösterileri ile karşılandı. Türk devletinin teşviki ve askeri güçlerinin aktif desteği ile Suriye rejiminin yıkılması için yapılan anlaşmalara sırtını dönen Türk devletine tepkiler kitlesel boyuta ulaştı.  
Türk yetkililerin, son dönemde Türkiye ile Suriye rejimi arasındaki yakınlaşma adımlarına ilişkin açıklamalarının ardından, Suriye’nin kuzeybatı bölgelerindeki İdlib ve Halep ile rejim karşıtı güçlerin kontrolündeki tüm şehir ve kasabalarda, gösteriler düzenlendi. Protesto çağrısını Türk devletinin eski ittifakları yaptı. Protestolara halen Türk devletinin işgal ettiği Rojava Kurdistan’ındaki bölgelerdeki istilacılar da katıldı.   
İdlib, Cisr eş-Şuğur, Eriha, Binniş, Maarat Misrin, Haram, Salkin, Sarmada, el-Bab, Cerablus, Azez, Suran, Mare, Ahterin, Efrîn, Cinderes, Çobanbey, Atarib ve kuzeydeki diğer kasabalara ek olarak İdlib vilayetinde yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu bir dizi kasaba ve kent kitlesel gösterinin adresi oldu. Yılın son cumasında ‘Öleceğiz ancak Esed ile barışmayacağız’ sloganı ile yapılan gösteriler Türk devletinin taahhütlerine ne denli bağlı olduğuna da işaret etti.
Göstericiler, Türk devleti ile Suriye rejimi arasındaki yakınlaşma ve yapılan görüşmeler kınanarak, rejim ile normalleşme reddetti.
Protestolar İdlib’deki hakim güçlerin çağrısı ve Cuma hutbelerinde imamların çağrılarından sonra geldi. Vaizler, Şam ile uzlaşmaya kaşı çıkılması ve sessiz kalınmaması çağrısı yaptı. Ayrıca hutbelerde Suriye rejimi ve müttefiklerine karşı yeni cephelerin açılması gerektiği söylendi. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.