Kamp değil, zindan

Kadın Haberleri —

Kadın kampı / İdlib

Kadın kampı / İdlib

  • İdlib’te eşi ölmüş ya da boşanmış kadınların kaldığı özel kamplarda, kadınlar hapishane hayatı yaşıyor. Cinsel şiddet ve zorla evlendirmelerle karşı karşıya kalan kadınların sesi duyulmuyor.

Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının Suriye’nin kuzeyinde işgal ettiği bölgelerde kadınlar taciz, şiddet, tecavüz ve şiddet suçlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Eski adı ‘El Nusra’ olan Heyet Tahrir el Şam'ın (HTŞ) işgali altındaki İdlib’te kadınların yaşadığı sorunlar diğer bölgelerden farklı değil. İdlib'in Sarmeda beldesinde eşleri vefat etmiş ya da eşinden ayrı yaşayan kadınların kaldığı bir kamp kuruldu. Bu kampta ayrıca İdlib’in farklı bölgelerinden gelen iş bulamamış, evi olmayan kadınlar da kalıyor.

Jinha muhabiri Lina Hatip, kadınların taciz, tecavüz ve baskıyla karşı karşıya kapma girerek yaşadıklarını sordu.

‘Hapishane hayatı yaşıyoruz’

Önceleri Xan Şêxûn beldesinde yaşayan ve eşinin vefatından sonra 5 çocuğuyla kampa yerleşen 33 yaşındaki Reşîde Al-Keyalî, “Kampın duvarları yüksek, kapısı kapalı. Burada hapishane hayatı yaşıyoruz” dedi.

Çocuklarına bakacak ekonomik gücü olmadığı için kampa yerleşmek zorunda kaldığını ve kampta erkekler kalmadığı için 15 yaşındaki oğlunun buradan alındığını söyleyen Al-Keyalî şöyle devam etti: “Oğlumu zorla götürüp bize hiç yardım etmeyen eşimin ailesine verdiler. Bizi ayırdılar. Burada giriş çıkışımız, ziyaretçilerimizin gelişi her şeyi onlar belirliyor. Çok baskı altındayız. Sözlü ve fiziksel taciz yapılıyor kadınlara. İş bulamadığım için kampta kalmak zorunda kaldım. Toplumdan kopuk yaşıyoruz burada.”

Tacizci kamp müdürü!

29 yaşındaki Aliya El-Bekrî de daha önce kamp müdürü tarafından sözlü tacize uğruyor fakat gidecek yeri olmadığı için çocuklarıyla burada kalmaya devam ediyor.

Aliya El-Bekrî yaşadıklarını, “Benim ve 3 oğlumun kimlik bilgilerini almak için odasına çağıran müdür beni sözlü taciz etti. Hemen oradan çıktım. Alternatif aramaya başladım. Bir süre sonra ayrılacağım kamptan. Dul kadınlar olarak, yardım eli uzatacak kimseyi bulamıyoruz. Kadın tacize uğrasa bile yine suçlu kadın oluyor” sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

Kadınlar zorla evlendiriliyor

Eşleri vefat eden kadınların aileleri tarafından zorla evlendirilmesi İdlib ve çevresinde çok yaygın. Bunlardan biri olan 28 yaşındaki Emel Al-Hemûd, “Eşim vefat ettikten sonra beni eşimin erkek kardeşi ile evlendirdiler zorla. Babam da buna razı geldi. Evliliğin başından bu yana çocuklarıma ve bana şiddet ve sözlü hakaretlerde bulundu. Altın ve parama da el koydu. Tüm haklarımdan vazgeçmem karşılığında boşanmayı kabul ettiler. Ben de boşandım” şeklinde konuştu. İDLİB

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.