Tam bir kâbustu!

Kadın Haberleri —

İdlib

İdlib

  • Türk devleti ve Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) çetelerinin işgali altındaki İdlib’de, çete üyeleriyle zorla evlendirilen kız çocukları, ömürleri boyunca hem bedenlerinde hem de hafızalarına kazınan yaralarla yaşamaya zorlanıyorlar.

Sürekli taciz, tecavüz ve şiddete maruz kalan çocuklar yaşadıklarını ve bu durumdan nasıl kurtulmaya çalıştıklarını Jinha’dan Lîna El Xetîb’e anlattı.  

Serakib şehrinden İdlib'in kuzeyindeki Sarmada şehrine bağlı bir kampa gönderilen 17 yaşındaki Hanan Al-Obaid, 2021 yılı başında Ebu Dujana isimli bir paralı askerle evlenmeye zorlandı.

Sürekli taciz ve şiddet

‘Evliliği’ bir yıl süren Hanan, kâbus dolu günleri şöyle anlatıyor: “Babamın vefatından sonra benimle evlenmek istedi. Benden 15 yaş büyüktü. Ben anneme eğitimime devam etmek istediğimi söyledim. Annemin İdlib'deki muhalif gruplardan birine mensup olması nedeniyle yapılan yoğun ısrarların ardından kabul etmek zorunda kaldım. Annemin gözlerindeki o kırgın bakışı asla unutmayacağım. Sürekli saldırı ya da tacize maruz kalacağımın korkusuna bir çözüm olarak düşündüm.

Evlendikten yaklaşık bir yıl sonra boşanma aşamasına gelene kadar çocuk sahibi olmak istemedim. Sürekli taciz ve şiddete maruz kalıyordum. Boşandığım için toplumun ön yargılı bakışından dolayı rahatsız oluyorum.”

Ailelerin yoksulluğundan faydalanıyorlar

15 yaşındaki Baraa Hamada da İdlib'in kuzeyindeki Ayn Şeyb kampında yerinden edildi ve HTŞ mensubu bir çeteyle evlendirildi.

Baraa Hamada, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Yoksulluğumuzdan ve babamın engelli olmasından faydalanıp bana evlenme teklif etti. Ailem hiç tereddüt etmeden kabul etti. Çünkü kendisi bir evde yaşıyordu ve bizde kampta yaşıyorduk. Maddi durumu ailemden daha iyiydi. Annem ve babam kamptan uzakta daha iyi bir hayat yaşamamı istiyordu. 6 aylık evliydik ve o başka bir kadınla da evlendi. Başka bir kadınla hayatım dayanılmaz bir cehenneme dönüştü. Aileme ondan ayrılıp eğitimime devam etmek istediğimi söyledim. Ailem bu düşüncemi reddetti ve bana, ‘maddi durumu iyi olduğu için evlenmeye hakkı vardır ve böyle bir sebeple boşanma talebinde bulunmam caiz değildir’ dediler.”

İntihara kadar sürüklendi

Harem şehrinden 20 yaşındaki Ola Al-Darbas, babası tarafından muhalift gruplarında yer alan Tunuslu bir mülteciyle evlendirilmek istendiğini dile getiriyor.

O, evlendirilme baskısına karşı intiharı denedi. Ola Al-Darbas: “Evlenmem durumunda beni bekleyen zor hayatın farkındaydım. Hayatı risk altında olan bir erkekle evlendirilmek isteniyordum. Sürekli olarak kaderimi düşünmeye başladım ve bu durum üzerimde psikolojik bir yük yarattı. Babam beni zorla evlendirmeye çalıştı ama ben bu adımın bedelini hayatım boyunca ödemek istemiyorum.” İDLİB

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.