İfşa etti, kayboldu 

Kadın Haberleri —

Peng Shuai / Foto: Afp

Peng Shuai / Foto: Afp

  • Dünyaca ünlü Çinli tenis oyuncusu Peng Shuai ülkenin eski başbakan yardımcısı Zang Gaoli’nin kendisini taciz ettiğini ve sekse zorladığını ifşa ettikten sonra ortadan kayboldu. Arkadaşları ve çevresi Shuai’nin kaybolmasından endişe duyuyor.

Dünyada ünlenmiş, toplumsal dokunulmazlık kazanmış politikacı, aktör, yapımcı, işveren ve her çeşit meslekte en üst tepeye tırmanan tacizci ve tecavüzcü pek çok şahsiyeti deşifre eden #MeToo hashtag yapılan paylaşımlar sürüyor.

Shuai, Zhang ifşa etti

Çin’de yayılan #MeToo hareketine 2 Kasım 2021’de katılan ünlü tenis oyunusu Peng Shuai (35), ülkenin eski başbakan yardımcısı Zang Gaoli’yi ifşa etti. Euronews’te geçen habere göre, Shuai, Weibo sosyal hesabında, ülkenin eski başbakan yardımcısı ve parti yetkilisi, Zhang Gaoli tarafından nasıl cinsel saldırıya uğradığını ayrıntılarıyla anlatan bir makale yayınladı. #MeToo hashtag ile yayılanan makele yalnızca iki dakika internette görüldü. ifşa edilen 75 yaşındaki Zhang, 2013'ten 2018'e kadar Çin'in en üst düzey yönetim organı olan partinin Politbüro Daimi Komitesi'nde görev yapan önemli bir şahsiyetti. Dünyaca ünlü tenis oyuncusu Peng, Zhang ifşa ettikten hemen sonra ortadan kayboldu. 

Tam adil soruşturma talebi

Süreci yakından takip eden Kadınlar Tenis Birliği (WTA) konunun, “Tam, adil, şeffaf ve sansürsüz bir şekilde soruşturulması" istedi.

WTA başkanı Steve Simon yaptığı açıklamada, Peng ile ilgili olayların "derin endişe verici" olduğunu söyledi ve iddialarının “Son derece ciddiyetle ele alınması" çağrısında bulundu: "Mutlak önceliğimiz oyuncularımızın sağlığı ve güvenliğidir. Adaletin yerini bulması için sesimizi çıkarıyoruz."

Çin Ulusal Tenis Federasyonu ise şimdiye kadar konuya ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

‘O nerede?’

18 kez Grand Slam şampiyonu olan Chris Evert, Twitter'da #WhereIsPengShuai hashtag'ine yol açan en yüksek profilli tenis oyuncusu oldu. Evert, "Peng'i 14 yaşından beri tanıyorum; hepimiz endişelenmeliyiz; bu ciddi bir durum; o nerede? O güvende mi? Herhangi bir bilgi memnuniyetle karşılanacaktır" şeklinde tweet attı.

‘Diplomatik bir soru değil’

Shuai’nin kaybolmasına ilişkin artan sorulara Pekin hükümeti herhangi bir yanıt vermezken, ısrarlı sorular üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, "İlgilendiğiniz konuyu duymadım. Bu diplomatik bir soru değil" yanıtını verdi.

Peng Shuai, sosyal medya hesabında Zang Gaoli’nin kendisini taciz ettiğini ve sekse zorladığını ifşa ettikten sonra ortadan kayboldu. Yaşanan olayın 2012-2017 yıları arasında olduğu belirtilirken, ortadan kaybolan Shuai’nin nerede olduğu bilinmiyor. Çevresi ve arkadaşları bu durumdan endişe ediyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.