
İHD, 8 Mayıs'tan itibaren HPG gerillalarının çekilme sürecinin izlenmesi için oluşturulan İzleme Komisyonu ve "Kürt sorununun demokratik çözümü sürecinde halkların haklarının tanınmasında insan hakları hareketinin rolü" konusunda 27-28 Nisan 2013 tarihinde gerçekleşen çalıştayın sonuç bildirgesine ilişkin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Genel Başkan Yardımcısı Sevim Salihoğlu, İHD Genel Sekreteri İsmail Poyraz ve İHD İnsan Hakları Akademisi Başkanı Hüsnü Öndül katıldı. Toplantıda konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, çalıştayda halkların haklarının tanınmasında anayasal, yasal ve idari çözümler, adalet arayışı ve hakikat, çatışma çözümleri ve STK’lerin rolü, barış kültürünü inşa etmenin araçları ve toplumsal barış konularında sunumlar ve tartışmalar yapıldığını belirterek, bu çerçevede sonuçlara ulaşıldığını kaydetti. Türkdoğan, ''Çalıştayın sonuçları aynı zamanda İHD’nin barış sürecindeki tutum ve davranışlarının belgesi niteliğini taşımaktadır” dedi.
Çalıştayın dört grup halinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Türkdoğan, birinci grup toplantısında Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'de yaşayan halk ve inançların haklarının yeni ve demokratik bir anayasa ile çözülmesi, ikinci grupta hakikat komisyonlarının kurulması ve yüzleşme sürecine girilmesi, üçüncü grup çalışmasında çatışma çözümleri ve sivil toplum örgütlerinin rolü, dördüncü grupta ise savaşın yarattığı olumsuz sonuçlar ve linç toplumuna karşı barış kültürünün inşası için yapılması gereken çalışmaların değerlendirildiğini ifade etti.
Geri çekilme komisyonu oluşturuldu
Türkdoğan, gerillaların 8 Mayıs’tan itibaren geri çekilme sürecinin İHD Genel Merkezi tarafından kurulan 25 kişilik İzleme Komisyonu tarafından takip edileceğini dile getirerek, komisyonda İHD MYK üyeleri, bölge şube ve temsilcilik başkanlarının yer alacağını kaydetti. Türkdoğan komisyonun çalışmalarını şöyle açıkladı: ''İzleme Komisyonu'nun görev alanı PKK militanlarının çekilme süreci takip edilirken, olası silahlı çatışmaların etkili bir şekilde izlenerek kusuru olan tarafın belirlenmesi, geçici ve gönüllü köy koruculuğu hareketlerinin izlenmesi, silahlı çatışma dönemi için getirilmiş bulunan özel harekât timleri, geçici komando tabur ve tugayları gibi askeri hareketliliğin izlenmesi, mayınlı sahaların etkili bir şekilde tespiti ve izlenmesi, 90’lı yıllarda devlet tarafından boşaltılmış köy ve mezraların arazilerinin başkaları tarafından gasp edilmemesi için bu yerleşim yerlerinin izlenmesi, kimlik kontrol noktalarında bulunan karakolların izlenmesi, halen inşaatı devam eden ve yeni bitirilen karakolların faaliyetlerinin izlenmesi gibi hususlar etkili bir şekilde izlenmeye çalışılacaktır.''
Uluslararası örgütler de izleyecek
Türkdoğan, merkezi komisyon çekilme süreci başladıktan sonra çekilmenin uluslararası alanda izlenebilmesi amacı ile FİDH, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcilerini Türkiye’ye davet ederek çekilme sürecinin uluslararası alan tarafından da takip edilmesini sağlamaya çalışacaklarını kaydetti. Türkdoğan, “Ayrıca çekilme belli bir aşamayı geçtikten sonra gerek BM gerekse Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği'nin Türkiye’yi ziyaret etmesi için gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Komisyon üyeleri çekilme sürecini izlemek için sık sık kırsal alan ziyaretleri yapacak olup bu konuda Hükümetin anlayışını beklemektedir” dedi.
Olumsuz durumda müdahale edilecek
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkdoğan, İHD çekilme sürecinin etkili bir şekilde izleyeceğini ve bağımsız heyet olarak ilk açıklama yapan kurum olduklarını ifade etti. Türkdoğan, başka sivil izleme kurumlarının olması durumunda izleme komisyonlarının kendi aralarında eş güdüm içinde çalışmasını sağlamaya dönük girişimlerinin olabileceğini aktardı. Geri çekilmenin sağlıklı bir biçimde sonuçlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Türkdoğan, “KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı açıklamasında 8 Mayıs’tan itibaren çekilmenin olacağı belirtilerek, bağımsız kurumların çekilmeyi izlemesi istenmişti. Zaten bizim kendi programımız içerisinde özellikle silahlı çatışma bölgesinin burada yaşanan ihlalleri yakından izlemeye dair çalışmalarımız vardı. Tarafların bu konudaki yaklaşımlarını bilen bir kurumumuz dolayısıyla izlemenin etkili bir şekilde yapılması faydalı olacağını özellikle belirtmek isteriz. Yakından izleme yapmak gibi bir şansımız yok. Alanları izlediğimiz zaman çekilmenin sağlıklı bir zeminde yapılıp yapılmayacağı anlaşılacaktır. Silahlı çatışma olup olmaması, karakol faaliyetleri, askeri hareketlilikler, korucu faaliyetleri gibi ve özellikle çekilme sürecinin İHD tarafından izlendiğinin bilinmesi bile önemlidir. Çünkü herhangi bir olumsuzluk olduğunda insan hakları savunucuları duruma müdahale edecektir” şeklinde konuştu.
DİHA/ANKARA