İhsan Kurt kent yürütmesine seçildi

Dünya Haberleri —

İhsan Kurt

İhsan Kurt

  • İhsan Kurt, İsviçre’nin Waadt Kantonu’na bağlı Prilly kentinde 5 kişilik belediye konseyi yürütmesine seçildi. Kurt, İsviçre’de bir kentin yürütmesine seçilen ilk Kürdistanlı oldu.

 

FEYZULLAH TUNÇ/BASEL

Waadt Kantonu’na bağlı 13 bin nüfuslu Prilly şehir yönetimine Sosyalist Parti’den aday İhsan Kurt 7 Mart’ta yapılan ilk tur seçimi geçerek belediye meclisine girmeye hak kazanmıştı. Bu seçimde Yeşiller belediye meclisinde 21, Sosyalist Parti 20, Liberal Sağ (PLR) 22 sandalye kazanmıştı. Kurt, 28 Mart’ta yapılan ikinci tur seçimlerde ise Prilly kentinin 5 kişilik yürütmesi için yarıştı. Seçimlere 5 partiden 11 aday katıldı. Pazar günü yapılan seçimde şehir yürütmesine 2 Sosyalist, 2 Yeşiller ve 1 liberal seçildi.

Yönetim solda

Prilly tarihinde ilk kez şehrin yasama ve yürütme organları Sosyalist Parti ve Yeşiller’den oluşan sol yönetime geçti. Şehir yönetimi daha önce 3 sol, 2 sağ yöneticiden oluşuyordu. Sol partilerin daha önce 3 sandalye ile temsil ettikleri Yürütmedeki sandalye sayısı İhsan Kurt’un seçilmesi ile 4’e çıkmış durumda. 

Karar neden önemli?

Gazetemize konuşan Kurt, diasporada yaşayan Kürtlerin ve Türkiyeliler’in demokratik, barışçıl, sosyalist ve ekolojist kimlikle seçilmesinin önemli olduğunu belirterek şunları aktardı:

* Diasporada yaşayan insanlarımız açısından büyük bir moral ve özgüven niteliğinde. 

* Yeni kuşakların siyasete atılmasını ve kendi ana kimlikleri, ana kültürleriyle barışık olmalarını, bunu gururla savunmaları sağlar. 

* Mağdur sıfatından sıyrılarak kendilerine güvenen eşit vatandaşlar olarak ekonomik, siyasal, kültürel, sportif yaşamda yerlerini almalarına yardımcı olur.

* İsviçre’nin federal, komünal demokrasinin Türkiye’de barışçıl, demokratik ve ekolojik bir yaşamın inşa edilmesinde örnek teşkil edilmesine aracı olabilirler.

Öncelikli projeleri

"Seçim sonuçları projelerimizi yaşama geçirmemizi daha da kolaylaştıracak"  diyen Kurt, orta ve dar gelirli kesimlere yönelik konutların ayarlanması ve yeni sosyal konutların yapılması, göçmenlerin uyumu ve eşit şekilde yaşamla ilgili projelerin geliştirilmesi, çalışan ebeveynlerin kreş hakkı, çocuklar için okul sonrası eğitim, barınma, beslenme hakları gibi sosyal konuların programlarının temel eksenini oluşturduğunu belirtti. İklim ve çevre sorunu konusunda projeler geliştirdiğini belirten Kurt, “Şehir merkezinin ve mahallelerin ekolojik olarak düzenlenmesi de programımızda önemli bir yer tutuyor” dedi.

İsviçre’de bir ilk

Yaklaşık 25 yıldır İsviçre’de yaşayan gazeteci Kurt, 2005 yılında Sosyalist Parti üyeliğiyle siyasete başlamış ve 2008 yılı ara seçimlerinde Prilly Belediye Meclisi’ne seçilmişti. Kurt, İsviçre’de belediye konseyi yürütmesine seçilen ilk Kürt oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.