
Yaşanan kardeş kavgası
DTK ve DBP heyeti, Hakkari Belediyesi'nde kentin yerel seçilmişleriyle bir araya geldi. Görüşme ardından belediye binası önünde bekleyen kitleye hitap eden Baydemir, Hakkari'de yaşananlardan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Baydemir, Kürt halkının arasına 100 yıldır nifak tohumu ve kardeş kavgası ekilmeye çalışıldığına dikkat çekerken, "Bugünlerde Hakkari'de de yaşanan da budur" dedi. Hakkarililerin özgürlük mücadelesinde önemli emeklerinin olduğunu hatırlatan Baydemir, "Siz 100 yıldır özgürlüğünüz için ağır bedeller ödediniz. Son 40 yıldır da büyük acılar çektiniz. Bakın şimdi Rojava direniyor, Başûr direniyor, Bakûr direniyor" dedi.
40 milyonluk aileyiz
Baydemir, yaşanan tatsız olayların tekrar yaşanmamasını istediklerini belirterek, "Eğer bir Kürt bir Kürt'ü öldürürse onun bizdeki yeri cehennemdir. Hepimiz Kürt'üz, 40 milyonluk bir aileyiz" dedi. Barış Anneleri'ne ve çocuklarını çatışmalarda yitiren HPG ve PKK'lilerin annelerine de seslenen Baydemir, "Sizin evlatlarınız şu aşiret bu aşiret için ölmediler, onlar özgür bir yaşam için öldüler. Biz bundan böyle Kürtler için, özgürlüğümüz için çalışalım" dedi.
Açıklama ardından heyet, yaşamını yitiren Mustafa Er için kurulan taziyeyi ziyaret etti. Heyetin ardından çatışma yaşayan taraflarla bir araya gelmesi bekleniyordu.
STÖ'lerden ortak açıklama
DTK ve BDP heyetinin Hakkari ziyareti öncesinde ise kentteki sivil toplum örgütleri ortak açıklama yaptı. Hakkari Belediyesi önünde 50 sivil toplum kuruluşu adına açıklamayı MAZLUMDER Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen yaptı. Yaşanan çatışmayı kınayan Şen, "Başta Barış Anneleri Meclisi olmak üzere ilimizdeki sivil toplum örgütleri olarak olayın barış ile sonuçlanması için gelen heyeti destekliyoruz" dedi.
Öte yandan Hakkari Valiliği önceki gece 23.00 sularında sokağa çıkma yasağını kaldırmasına rağmen kentteki esnafın büyük bir bölümü kepenk açmadı.
DİHA/HAKKARİ