Tecridi protesto etmek için fedai eylem yapan Siraç Yüksek ve Yonca Akici, toprağa verildiler.

Tutuklu bulunduğu Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde fedi eylem yapan Siraç Yüksek’in cenazesi Mardin’in Nusaybin ilçesinde defnedildi.  Adana Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) teşhis edildikten sonra yoğun güvenlik önlemleri altında yola çıkarılan cenaze, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, bazı tutuklu yakınları ve çok sayıda HDP ve DBP’li yönetici tarafından kent girişinde karşılandı. İlk olarak Yenişehir Mahallesi’nde bulunan Hacı Hüseyin Çetin Camisi’ne götürülen Yüksek’in cenazesi daha sonra Moris Mezarlığı’ne doğru yola çıkarıldı. Yüksek’in cenazesi burada dini vecibelerin ardından defnedildi. Yüksek’in aile üyeleri dışında kimsenin törene katılmasına izin verilmedi. Mezarlık önünde bekleyen ve kimlik kontrolünden geçirilen grubun da cenaze törenine katılması yoğun güvenlik önlemi alan polisler tarafından engellendi. Mezarlık kapısı önünde bekleyen grup ile polisler arasında kısa bir tartışma yaşandı.  Definden sonra mezarlık kapsında bekleyen grup, Yüksek’in ailesiyle birlikte taziyelerin kabul edileceği 8 Mart Mahallesi’ne geçti.

   

Açlık grevinde de diretmişti

Siraç Yüksek (23), Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2016 ila 2018 yılları arasında uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında kentten tahliye edilenler arasında bulunuyordu. Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 76’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen 53 kişi ile beraber yargılanan Yüksek, yargılama boyunca her defasında maruz kaldığı işkenceyi anlatmış, Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmişti. 1 Mart’tan itibaren Türk cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemlerine yaralı olması nedeniyle katılmaması istenmesine rağmen katılan Yüksek, yine aynı taleple fedai eylem yaptı.

Yonca Akici Tutak’ta

   

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde fedai eylem yapan Yonca Akici, Ağrı’nın Tutak ilçesine bağlı Burunbulak köyünde toprağa verildi. 1 Nisan’da şehit olan Akici’nin cenazesi Adli Tip Kurumu’nda (ATK) yapılan otopsi işlemlerinin ardından defnedilmek üzere önce uçakla Erzurum’a ardından da karayolu ile köyüne getirildi. Akici’nin gece saat 03.00 sıralarında Burnubulak köyüne ulaşan cenazesi, ailesi ve yakınları tarafından jandarma ablukasında defnedileceği mezarlığa getirildi. Ancak jandarmalar aile bireylerden sadece bir kısmının mezarlığa girişine ve defin işlemlerine katılmasına izin verdi. Mezarlığa getirilen cenazesi, dini vecibeler yerine getirildikten sonra toprağa verildi.

4 yıldır “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklu bulunan Akici, Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevi eylemindeydi. Akici, 29 Mart’ta fedai eylem yapmış, ağır yaralı olarak kaldırıldığı Çiğli Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde 1 Nisan’da şehadete ulaşmıştı.