İki ittifaka da seslendi

  • HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, Botan’dan hem Cumhur İttifakı iktidarına hem de Millet İttifakı’na seslendi.  Parti kapatma üzerinden AKP’ye, “Bu mücadeleyi her yerde, her alanda, her sokakta sürdürecek güce sahibiz” diyen Sancar, muhalefete ise HDP’yi hesaba katmadan, bu bozuk düzeni değiştirmenin imkansızlığını vurguladı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından bir süre önce başlatılan “Özgürlük Zamanı” kampanyası kapsamında Şırnak’ta kitlesel bir halk buluşmasına imza atıldı. 

Meydanda toplanan binlerce insanı Kürtçe selamlayan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, konuşmasına “Şırnak halkı, Botan halkı, onurumuz, gücümüz, inancımız kaynağını sizin desteğinizden ve coşkunuzdan alıyor. Sizin bu gönlünüz, bu güzel yüreğiniz, bu kararlı duruşunuz olduğu sürece bu yol bitmez, bu yol tükenmez. Bu yürüyüş mutlaka ama mutlaka başarıya kadar gider. Bizim gururumuz, inancımız, gücümüz irademizsiniz” sözleriyle başladı.

Düzeni değiştirecek güçteyiz

Finale doğru yürüdüklerini belirten Sancar, şöyle devam etti: "Ya demokrasinin, barışın, adaletin özgürlüğün yolunu sonuna kadar açacağız ya da bu karanlık düzen hakimiyetini bir süre daha devam ettirecek. Biliyor ve inanıyoruz ki; bu düzeni değiştirecek güce sahibiz. Baskılar bizi yıldıramıyor, her gün gözaltılarla uyanıyoruz ama onlarca kişi gözaltına alındığında yüzlerce, binlerce kişi mücadeleyi onlardan devralıp yolu yürümeye ve büyütmeye devam ediyor.”

Aile evini HDP binası yaptı

 Sancar, Şırnak’ın Karalar Beldesi’ndeki bir olayı da anlattı: “Bugün Karalar Beldesi’nde geçerken HDP’nin ne olduğunu anlamak isteyenlere güzel bir örnek yaşadık. Bunları siz biliyorsunuz ama bunu bütün Türkiye de bilecek. Özellikle HDP’ye karşı düşmanlık politikası güdenler bilecek. 10 yıldır Karalar Beldesinde bir aile evini HDP binası yapmış ve bir aile eşbaşkanlığı üstlenmiş. Bir de ‘HDP’yi kapatacağız’ diyorlar. HDP’yi kapatırsanız Ankara’daki Genel Merkezi kilitleriz, Karalar Beldesi’ne geliriz. Karalar Beldesi’ne bu ülkenin, bu toprağın bütün köylerine geliriz. Biz bu mücadeleyi her yerde, her alanda, her sokakta sürdürecek güce sahibiz. Bunu herkes görsün, herkes hesabını buna göre yapsın.”

Çözümsüzlüğe karşı çözüm ittifakı

“Bu zalim bloka, bu iktidara karşı demokrasi ittifakı şiarıyla yola çıktık” diyen HDP Eşbaşkanı Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Demokrasi ittifakı, her şeyden önce çözümsüzlük blokuna karşı çözüm ittifakıdır. Bu ülkenin temel sorunlarının kaynağında, Kürt sorununda çözümsüzlük politikaları yatıyor.  Devletin çeteleşmesi, soygun, rantın meşrulaştırılması, bütün talanın üstünün örtülmesi, çözümsüzlük politikalarından dolayı mümkün oluyor. İşte o nedenle diyoruz ki; çözümsüzlük blokuna karşı demokrasi ittifakının bir ayağı olarak çözüm ittifakını kuracağız. Çözümsüzlük blokuna karşı çözüm ittifakı. Bu iktidar blokunun hesabı kar, menfaat ve Saray’ın düzenini devam ettirmektir. Barış ittifakı, savaş blokuna karşı kurulacak.

Kritik kararlar alma dönemi

İki aydır yollardayız. Bazen biz eşbaşkanlar şehirlere geliyoruz ama bütün yöneticilerimiz, bütün PM ve MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz her gün sokaklarda, ev ev dolaşıyor, sizlerle buluşuyor. Meydanlarda sizlerle buluştuk, burada halkımızın yüreğini dinledik. STK’larla istişareler yaptık, alimlerimizden, irfan seydalarımızdan hikmet aldık. Ev ev, sokak sokak dile getirilen önerileri de seydalardan alimlere, kanaat önderlerinden STK temsilcisine bütün halkı dinledik. Çünkü önümüzdeki dönem bazı kritik kararları alma dönemidir, finalde neyi nasıl yapacağımızı ortaya koymamız, halkımıza ilan etmemiz gerekiyor. Bunu da Eylül ayı içinde yapacağız. Yolumuz bellidir ama nasıl yürüyeceğiz sorusunun cevabını buradan aldıklarımızla karar altına alacağız. Bu kararları bir deklarasyon haline getireceğiz. Ülkenin temel sorunlarına, acil meselelerine ve özel gündemlerine dair çözüm önerilerimizi ve yöntemlerimizi bu deklarasyona koyacağız.

Çözüm bizimledir 

Bu deklarasyonda önce topluma çağrılarımız olacak. Muhalefete, iktidara ve Kürt hareketine de çağrılarımız olacak. Bu çağrıları da sizden aldıklarımızla yapacağız. Yolumuz belli. Bu yol özgürlük yoludur, demokrasi ve barış yoludur. Bu ülkede HDP olmadan, halkların ortak iradesi olmadan, değişim olmaz. HDP’yi hesaba katmadan, bu bozuk düzeni değiştirmek mümkün olmaz. Savaşı, yalanı, talanı, kanı ancak HDP ile birlikte bitirebilirsiniz. Biz olmazsak çözüm olmaz, çözüm bizimledir.”  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.