
YPS, güçlerini çekmesine rağmen Nisêbîn’de bombardıman devam ediyor. Kadın ve çocukların ağırlıkta olduğu gözaltına alınanlar ağır işkenceden geçiriliyor. 25’i tutuklandı, 42’si için ek gözaltı süresi alındı. Bazı aileler, çocukların katledilmesinden endişe ediyor.
Mêrdîn (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde 14 Mart Pazartesi ilan edilen “Sokağa çıkma yasağı“ devam ediyor. YPS’nin geri çekilmesine rağmen kentte bombardıman sürüyor. Nisêbînliler, sivillerin Elika (Yenişehir-Dicle) Mahallesi’nden tahliye edilmesinin ardından 12 saate yakın aralıksız bomba yağdırıldığını söyledi. Yurttaşlar, helikopterlerle bombardıman yapıldığını belirterek, bombalama sonucunda büyük bir ışık yayıldığını ve uzun süre devam ettiğini kaydetti.
Newroz alanı, İpekyolu ile Çağçağ Caddesi üzerinde konuşlanmış araçlardan mahalleler taranırken yer yer havan atılıyor. Koçer ve Newroz alanında bulunan birçok evin de atılan bombalardan kaynaklı yıkıldığı görülüyor.
Yüzlerce zırhlı araçlarla kuşatma altına alınan Abdulkadirpaşa Mahallesi’nde önceki gün şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle birçok ev hasar görürken, mahalle üzerinde yoğun dumanlar yükseldi.
Türk devlet güçleri, dün de zırhlı araçlarla sokakları tararken evleri de ateşe verdi.
25’i tutuklandı
Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde tahliye edilen 25 sivil, emniyet ve savcılık sorgularının ardından sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. ‘Silahlı örgüt üyeliği’ ve ‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma’ iddialarıyla suçlanan siviller, tutuklanarak Mêrdîn E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Gözaltında tutulan 42 sivil için ise savcılıktan iki günlük ek gözaltı süresi alındı.
İşkenceye maruz kalıyorlar
Tahliye edildikten sonra gözaltına alınan ve aralarında çocukların da bulunduğu yurttaşlar, aileleri ile görüştürülmüyor. Avukatların ya da çok nadir ailelerin görüşebildiği gençlerin gözaltında işkence, tehdit ve baskılara maruz kaldığı öğrenildi.
Adana’dan gelerek kızı Fatma Aslan ile görüşmek isteyen Ali Aslan, kızı ile görüşmesine izin verilmediğini ve Mardin Emniyeti Çocuk Şube Müdürlüğü’ndeki polislerin hakaretine maruz kaldığını anlattı.
İlçede yasak başladığı dönemde Kışla Mahallesi’nden çıktıklarını dile getiren Ali Aslan, “Mahalleden çıktıktan sonra Adana’ya geçtik. Fatma henüz 14 yaşında ve YPS’li olması mümkün değil. Durumundan çok endişeliyiz, görüşmeye gittiğimizde bize çocuğumuzu göstermediler. ‘Örgüt üyesi’, ‘vatan haini’ olduğumuzu söyleyerek bizi çocuk şubeden çıkardılar” dedi.
Çocuğumuza ne oldu?
Önce avukatla birlikte gitmeleri halinde çocuklarını görmelerine izin verileceği bilgisinin verildiğini ancak sonra vazgeçildiğini dile getiren Aslan, “Şimdi avukatımızla da gittiğimizde bizi görüştürmeyeceklerini söylediler. Şu an çocuğumuzun ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Belki de infaz edildi” diye konuştu.
Elleri kırılmış sigara söndürülmüş
DBP Nisêybîn İlçe Eşbaşkanı Ziynet Algan da 15 yaşındaki oğlu Heja Algan’ın 2 gün önce ilçeden çıkan 8’i çocuk 42 kişi arasında olduğunu ve şimdi Çocuk Şube Müdürlüğü’nde tutulduğunu ifade ederek, “42 kişi ilçeden çıkarılınca birçok fotoğraf yayınlandı. Bu fotoğrafta Heja’nın yüzünde ya da vücudunda hiçbir yara izi yoktu. Ancak Çocuk Şube’ye gittiğimde çocuğumun ellerinin kırık, yüzünün ve vücudunun morluk içinde ve vücudunun bir çok yerinde sigara izleri olduğunu gördüm” dedi.
Çocuk Şube’de bulunan polislerin oğlu Heja’nın ilçeden çıkarıldığında yaralı olduğunu iddia ettiğini belirten Algan, “Polislerin bu söylemi üzerine Heja görüşme odasında ‘hayır siz yaptınız’ diyerek polislerin kendisine işkence yaptığını doğruladı” diye konuştu.
Gözaltına alınan çocukların tamamının işkence ve tehdit altında olduğunu ifade eden Algan, “Benim çocuğum yalnız değil, gözaltına alınanlar arasında çok fazla çocuk var. Nisêbîn halkı şimdi her şeye hazırdır. 90’lardan bu yana Nisêbîn ayakta her zaman ayakta olacak. Biz hem Nisêbîn’e hem de çocuklarımıza sahip çıkacağız” dedi.
77. günde de yıkım
Türk devlet güçleri, Şirnex’te evleri patlayıcılarla yıkmaya ve yakmaya devam ediyor.
Sömürgeci Türk devletinin soykırım saldırılarının 77 gündür sürdüğü Şirnex’te mahalle aralarına yerleştirilen tank ve zırhlı araçlarla evler tek tek hedef alınıyor. İsmet Paşa, Gazipaşa, Yeni ve Cumhuriyet mahallelerinde evler ve bahçeler son bir haftadır ateşe veriliyor.
Saldırıların yoğunlaştığı Bahçelievler Mahallesi’nde ise sokak başlarına yerleştirilen tank ve zırhlı araçlarla evler tek tek yakılıp yıkılıyor. Bazı evler ise patlayıcılarla havaya uçuruldu.
Devlet güçleri öz yönetim alanları dışından kalan Aydınlıkevler ve Vakıfkent mahallelerinde de evleri ateşe veriyor.
Gece yer yer silah seslerinin geldiği kentte, mahaller zırhlı araçlarla tarandı. Sabah saatlerinden itibaren ise Çakırsöğüt Jandarma Tugayı’na yerleştirilen obüslerle Bahçelievler Mahallesi vurulmaya başlandı. Bombardıman nedeniyle mahalleyi toz bulutu kapladı.
DİHA/MARDİN/ŞIRNAK