İktidar kilidi HDP’nin elinde

.

.

  • Metropoll Araştırma’nın son anketine göre 12,8 bandında oy potansiyeline sahip olan HDP, iktidar belirleme sürecindeki kilit parti rolünü sürdürüyor.

Metropoll’ün Kasım 2021 Türkiye’nin Nabzı araştırmasının sonuçları açıklandı. Ankette katılımcılar, ‘Bu pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusuna yanıt verdi. Yanıtlara göre; yüzde 6,6 oy potansiyeline sahip MHP, ittifak ortağı AKP ile getirmeyi planladığı yüzde 7 barajını geçemiyor.

Diğer yandan ankete göre; kemik oyunu koruyan ve hiçbir ittifakta yer almayan HDP, iktidarı belirleme sürecinde kilit parti konumunda gözüküyor. İYİ Parti’nin ise oylarını artırdığı anketlere yansıdı. Son milletvekilliği seçimlerinde yüzde 22,65 oranında oy alan CHP, oylarını korurken, yüzde 42, 56 oy alan AKP’nin yüzde 34,3’e kadar gerilediği görüldü.

Bütün kamuoyu araştırmaları gösteriyor ki Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki denge yüzde 40-45 bandında. Millet İttifakı’nın bir adım önde olduğu genel kabul gören bir durum. Baraj sorunu olmayan HDP’nin tutumu dengeleri değiştirecek.

Balbay’a göre AKP senaryoları

Mustafa Balbay, Cumhuriyet’teki dünkü yazısında, bunun farkında olan AKP’nin çoklu senaryolar üzerinde çalıştığını yazdı. Balbay’a göre; son senaryolar demeti özetle şöyle:

*  HDP’yi kapatmak. Kararı seçime çok kısa bir süre kala alıp yeni parti ile yürüme zamanı bırakmamak.

*  HDP’yi kapatmamak ama önde gelen partililerin çoğunu yasaklı duruma getirerek siyaset yapamaz hale getirmek. 

* HDP’nin dışında aynı tabana seslenen bir partinin daha kurulmasının önünü açarak oyların parçalı olmasını sağlamak. En azından bir bölümünü çekmek.

* Geçmişteki açılım süreci gibi olmasa da benzer adımlarla HDP’ye umut vermek, kendi tarafına çekmek. 

* HDP’yi milletvekili seçiminde özgür bırakmak, hatta yüksek sayıda temsilciyi Meclis’e sokması için zemini güçlendirmek. Bunun karşılığında Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı’nın arkasında durmasını istemek. (Balbay, bu şıkın üzerinde durulduğunu savunuyor) 

Balbay, son bir ay içinde HDP davasına ilişkin sürecin hızlanmasını da senaryoların yanına koyuyor: HDP davası 17 Mart 2021’de, MHP kongresinin hemen öncesinde apar topar açılmıştı. O kadar acele açıldı ki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, sonradan düzeltmeler yapmak zorunda kalmıştı. 5 Kasım’da HDP yazılı savunmayı Anayasa Mahkemesi’ne verdi. Hemen ardından 29 Kasım’da da başsavcı esas hakkındaki görüşünü mahkemeye iletti. Başsavcı hem HDP’nin kapatılmasını hem de yüzlerce HDP’liye siyaset yasağı getirilmesini istiyor. Bu trafik içinde 23 Kasım’da da 13 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezleke Meclis’e gönderildi.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.