İktidara rağmen dayanışma örneği

Abdussamed Ucaman

Abdussamed Ucaman

  • Depremlerin üzerinden bir yıl geçerken, bu süreçte sivil platformların önemi kendisini daha fazla hissettirdi. 250 bin depremzedeye ulaşan Kriz Masası’nda yer alan Abdussamed Ucaman, "Bize bırakmış olsalardı çevre illerde de bu sistemi yürütebilirdik” dedi.

Merkezi Pazarcık ve Elbistan olan depremler sırasında Amed’de de 22 bina ve yapı yıkıldı. Yıkılan binalarda 414 kişi yaşamını yitirdi, 912 yaralandı. Diğer deprem bölgelerinde olduğu gibi devletin ilgili kurumları burada da sınıfta kaldı. Kentin yaralarını saranlar ise yıllardır tüm baskı ve engellemelere rağmen çalışmalarını sürdüren sivil toplum örgütleri oldu. 

Depremden çok kısa bir süre sonra Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu bünyesinde 84 sivil toplum örgütü, oluşturduğu kriz masasıyla barınma, gıda, temizlik, iş makinaları gibi acil ihtiyaçlar için kolları sıvadı. TMMOB’un tüm odaları, KESK’e bağlı sendikalar, ekoloji derneği, gazeteci örgütleri, tabip ve ticaret odaları gibi çok farklı kulvarlarda faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri, ilk iş olarak ihtiyaçları tespit etti. Ardından oluşturulan ekiplerle ihtiyaç sahipleri depremzedelerle dayanıştı. Söz konusu dayanışma ağı, bir süre sonra Mereş ve Semsûr'da da depremzedelerin yardımına koştu. Deprem dönemi oluşturulan koordinasyon içerisinde yer alan TMMOB'un İl Koordinasyon Kurulu (İKK) üyesi Abdussamed Ucaman, bir yılını geride bırakan deprem sürecini MA'dan Şilan Çil'e değerlendirdi. 

Hemen kriz masası

Kent belediyesinin 8 yıldır kayyum yönetiminde olduğuna dikkat çeken Ucuman, kayyum nedeniyle şehir hakkında karar verecek aktörlerin karar verme merci içerisinde yer almadıklarını ifade etti. Ucaman, kentin sorunlarına cevap olabilecek bir platform kurduklarını ve bu platformun deprem döneminde yoğun bir çaba içerisine girdiğini hatırlattı. Ucaman, "Depremden sonra kriz masası kurduk. Deprem sonrası ilk toplantıyı biz aldık. Kentte kaos hakimdi. İlk olarak halkın toplanma alanlarını görüştük. Bu şekilde araçların trafikte yol alabilmesini sağladık. Bunun hemen ardından kullanılabilecek iş makinelerini tespit edip yıkımın olduğu enkazlara yönlendirdik" diye konuştu. 

Valilik cevap olamıyordu

Yıkım ekiplerine her türlü ekipmanları sağladıklarını ifade eden Ucuman, şunları söyledi: "Bunların ardından valilikle iletişime geçtik, hala toplantıda olduklarını ve bir karar almadıklarını gördük. Şehirde kaos vardı ama valilik bunların hiçbirine cevap olmuyordu. Biz de halkın kalabileceği yerleri tespiti için çalışma yürütüp, kalınabilecek yerleri belirledik. Resmi okullardan tutun zemin ve yapısal olarak sağlam olan kafelere, tren kompartımanına kadar çok çeşitli yerleri hazırladık. Sonra yiyecek ve hijyen kitleri hazırlayıp sadece Amed’de değil, çevre illerde de dağıtımını yaptık." 

250 bin depremzedeye yardım

Deprem sürecinde 250 bin depremzedeye yardım ulaştırdıklarını aktaran Ucaman, "Arkadaşlarımız yanlarında su ve yiyecekle çalışma yapacakları bölgelere gitti. Bir süre sonra halkın paniği de azaldı. O süreçte iktidar ilk üç gün ortada yoktu. Sonrasında da yavaş yavaş engellemelere başladılar. Son olarak içinde yemek ve depremzedeler için topladığımız yardım TIR'larına el koydular. Sadece enkaz başında teknik açıdan müdahil olamadık, onun dışında son güne kadar bütün bölümlerde arama kurtarma ekipleriyle birlikte sahada çalıştık" şeklinde konuştu.

Kendine yetecek sistem

Kayyumla yönetilen şehirlerde çalışma yürütmenin zorluklarını deprem sürecinde açık bir şekilde tecrübe ettiklerini ifade eden Ucaman, deprem sonrası yaptıkları uyarıların da dikkate alınmadığını söyledi. Ucaman, şunları dile getirdi: "Sel tehlikesi olan Dicle Nehri kenarına çadırkent kurdular. Gerekli uyarılarda bulunup, hastanelere yakın bir yere kurmalarını istedik. Sizi dinlemediler. Çadırkent, üç gün sonra yağan yağmurla altüst oldu. Yapılan bütün çaba ve harcama boşa gitti. Hem çadırda kalan halk perişan oldu hem de bir öngörü ve çalışmaları olmadığı için onları konumlandıracak yer bulamıyorlardı. Bize bırakmış olsalardı kendi kendine yetecek bir sistem kurulurdu. Sadece bu şehri değil, çevre illerde de bu sistemi yürütebilirdik.”

Vaatlerin hiçbiri tutulmadı

Ucaman, deprem sonrası da vaatlerin yerine getirilmediğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Bu şehirde on binin üstünde insanın ev ihtiyacı karşılanmamış durumda. Verilen vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Bu insanların güvenli yaşayabilecekleri evlerin karşılanması gerekiyor. İktidar, depremde zarar gören herkesin bütün ihtiyaçlarını karşılamalı. Hala gözünü mağdurların cebine dikmiş. ‘Bu kadarını ben verdim, geri kalanını sen öde’, ‘orada değil başka yerde yaşayacaksın’ diyor. Bu konunun da takipçisi olmamız gerekir." AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.