İktidarı gönderiyoruz, düzeni değiştiriyoruz

Emek ve Özgürlük İttifakı

Emek ve Özgürlük İttifakı

  • Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerin temsilcileri, seçimlerde tarihsel bir sorumluluk aldıklarını ifade ederek, “İktidarı göndereceğiz, bu düzeni değiştireceğiz” vurgusu yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair tutumunu açıklayan Emek ve Özgürlük İttifakı, aday çıkarmayacaklarını deklare etti. Ortak deklarasyonun ardından partilerin temsilcileri konuştu.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerin temsilcileri, seçimlerde tarihsel bir sorumluluk aldıklarını ifade ederek, “İktidarı göndereceğiz, bu düzeni değiştireceğiz” vurgusu yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair tutumunu açıklayan Emek ve Özgürlük İttifakı, aday çıkarmayacaklarını deklare etti. Ortak deklarasyonun ardından partilerin temsilcileri konuştu.

EHP: Net bir mücadele yürüteceğiz

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk: Memleketin ne durumda olduğu ortada. Halkın nasıl ezildiği bir dönem yaşıyoruz. Herkesin ortaklaştığı, buna son verilmelidir. Tek adam rejimine son vermek için tek yumruk olmak zorundayız. Aydınlık ve özgür bir Türkiye’yi oluşturabilmek için bir iklim yaratmalıyız. O koşulları ve iklimi yaratmak üzere adım atıyoruz. Kendi tutumumuzu açıkladık. Bu ülkenin demokrasiye, özgürlüklere ulaşması, işçi sınıfının haklarına ulaşması için, kadınlar için, Kürt meselesinin çözümü için elimizden geleni yapacağız. Net bir mücadele yürüteceğiz. Burada önemli bir adımını attık. Önümüzdeki günlerde bunu her alanda hayata geçirmek için mücadele yürüteceğimizden kimse şüphe duymasın. Hepimizin yolu açık olsun.

EMEP: Hep birlikte göndereceğiz

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: İttifakımız, Cumhurbaşkanlığı ve deprem benzeri nedenlerle emek ve meslek örgütleriyle, milyonlarla, fabrikalarda, tarlalarda görüşerek bu iradeyi gösterdi. Bizim için esas olan şey başkanlık koltuğunun yetkilerinin ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin lağvedilmesidir. Güç zehirlenmesi içerisinde değiliz. Tüm Türkiye halklarına, emekçilere, işçilere, kadınlara seferberlik çağrısı yapıyoruz. Tek adamı hep birlikte göndereceğiz. Türkiye’nin yeniden inşasında, yeni bir tarih yazımında Emek ve Özgürlük İttifakı olmadan tarih yazılamaz, onu hep birlikte göstereceğiz. 15 Mayıs’ta bunu göstereceğiz, biz ‘elveda Erdoğan’ derken, geleni de kendimiz inşa edeceğiz. Türkiye’nin geleceğini, üçüncü seçeneği halk için demokrasi, demokratik cumhuriyet belirleyecek. Hepimize kolay gelsin. Birlikte başaracağız.

SMF: Çalışmaya devam

Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Barış Kayaoğlu: Hepinizin bildiği gibi biz de SMF olarak siyasi bir parti değiliz. Biraz önce değerli başkanın deklarasyonda ifade ettiği gibi, deprem öncesi Cumhurbaşkanı adayımızı deklare edeceğimizi belirtmiştik. Gelinen aşamada adayımızı çıkarmayacağımıza karar verdik. Bizler de bu noktada yeni süreçte aday göstermemenin Emek ve Özgürlük İttifakı’nın lehine olacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

TİP: Elbirliği yapma günüdür

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş: Emek ve Özgürlük İttifakı, bu ülkenin yeniden kuruluşunun en güçlü iradelerinden biridir. Bu açıklama bir irade beyanıdır. Türkiye’ye çağrıdır, tüm yurttaşlara bu mücadeleyi büyütme çağrısıdır. Bütün muhaliflere sorumluluk çağrısıdır. Gün hiçbirimizin kendisini, partisini, ittifakını düşünme günü değildir; gün ülkenin bu karanlıktan kurtulması için elbirliği yapması gereken gündür. Bu irade ülkenin bu rejimden kurtulmak için güçlü bir adımdır.

TÖP: Birlikte inşa edeceğiz

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Juliana Gözen: 24 Eylül’de Emek ve Özgürlük İttifakı olarak barış için yola çıkmıştık. Bu ülkeyi yeniden inşa etmemiz gerektiğini söyledik ve bunun için mücadele başlattık. Kritik bir süreçteyiz, seçim sürecine girildi. Ülkeyi yeniden inşa etmeyeceğiz ama önemli bir adım atıyoruz. Ülkeyi elinde tutan çetelerle, ülkeyi yağmalayan ekipten bu ülkeyi kurtarmak için önemli bir karar verdik. Bu seçimden sonra görevimiz esas itibarıyla başlayacak. Türkiye’de kadınların, emekçilerin, Kürtlerin, yan yana gelebileceği bir mücadeleyi inşa edeceğiz. 14 Mayıs ve sonrasında halkımızla birlikte bu ülkeyi birlikte inşa edeceğiz.

HDP: Şeffaf ve dürüstüz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar: Deklarasyonumuz tutumumuzu tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. 14 Mayıs seçimlerinin Türkiye tarihinin en kritik seçimleri olduğu konusunda herkes hemfikir. Bizler tutumumuzun ne olacağını bir buçuk yıl önce açıklamıştık. O günden beri şeffaf politika yürüttük, dürüst bir çizgi izledik. Deprem büyük bir yıkımla karşı karşıya bıraktı hepimizi, depremin yarattığı bu yıkım doğal bir sonuç değil, siyasi bir sorumluluk olarak görülmelidir. Depremle ortaya çıkan tablo, ülkenin içinde olduğu büyük toplumsal çöküşün acı bir göstergesi oldu. Daha önce aday çıkarma yaklaşımımızı yeniden değerlendirdik. Bu süreçte ittifak güçlerimizle, bileşen partilerimizle, toplumun demokratik güçleriyle istişarelerde bulunduk. Bugün tutumumuz ortaya çıktı. Burada tüm demokrasi güçlerinin Türkiye ezilenlerinin katkısı ve sözü vardır. Siyasi stratejimiz net, biz bu iktidarı göndereceğiz. 

Bu düzeni değiştireceğiz, bu bizim Türkiye halklarına karşı tarihi sorumluluğumuz ve demokratik görevimizdir. Demokratik ve özgürlük bir geleceği kurmak büyük bir barışı tesis etmek ancak ortak mücadeleyle mümkündür. Bizim aday çıkarmama kararımızın altındaki gerekçe budur. Türkiye’de Emek ve Özgürlük İttifakı bu dönüşümün motor gücü olacaktır. En geniş demokratik ittifak ülkeyi yeniden inşa etmek için önemlidir. Hep birlikte başaracağız. Emek ve Özgürlük İttifakı bu dönüşümün motor gücü olması için en güçlü şekilde parlamentoda olmalıdır. Hep birlikte başaracağız, hep birlikte kazanacağız, bu iktidarı göndereceğiz, bu düzeni hep birlikte değiştireceğiz. Yolumuz açık olsun.” ANKARA

 

*****

HDP’nin başvurusuna AYM'den ret

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin kapatma davasının seçim sonrasına ertelenmesi talepli başvurusunu reddetti.

HDP, 15 Mart’ta yaptığı başvuruda depremler nedeniyle sözlü savunmanın yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, seçimlere etkileri nedeniyle davanın ertelenmesini talep etmişti. HDP Hukuk Komisyonu’ndan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Serhat Eren, AYM’nin bu kararını Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) değerlendireceklerini ifade ederek, sözlü savunma ve davaya ilişkin tutumlarını daha sonra açıklayacaklarını söyledi. ANKARA

 

*****

SPD'den HDP'ye ziyaret

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ile görüşen SPD Genel Başkanı Lars Klingbeil, siyasetçilere yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Lars Klingbeil'in başkanlığındaki heyet, Halkların Demokratik Partisi’ni ziyaret etti. Heyeti, HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ile Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Feleknas Uca, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç karşıladı. 

Parti merkezinde gerçekleştirilen görüşmenin ardından Sancar ve Klingbeil ortak basın toplantısı düzenledi. SPD Genel Başkanı Lars Klingbeil, “Çok nazik ve dostça karşılandık. Türkiye’deki güncel siyasi gelişmeleri görüştük ve ayrıca deprem bölgesindeki durumu ele aldık. Almanya’dan gelen bir heyetle iki buçuk gün boyunca İstanbul, Ankara ve deprem bölgesinde ziyaretlerde bulunduk. Dün Nurdağı’ndaydık. Depremin yarattığı etkiyi gözlerimizle gördük, değerlendirdik, yapılan yardımları görebildik. Böyle bir dönemde bütün dostlarımızın yanında yer alıyoruz dedi.

 HDP’ye ve siyasetçilere yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu dile getiren Klingbeil, “Ben SDP Başkanı olarak çok açık bir şekilde önümüzdeki gün ve haftalarda süreci izleyeceğimizi dile getiriyorum. HDP ve diğer partilerin milletvekillerinin baskılarla karşı karşıya olduğunu gördük. Siyasi rakiplerin ve farklı düşünen kişilerin bu şekilde siyaset dışı bırakılması kabul edilemez. Halkın oyuyla seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınıp cezaevine konulması kabul edilemez. Türkiye’de olanları yakından izleyeceğimizi ve siyasi görüşümüzü dile getireceğimizi açıkladık. Hukuk devleti ilkelerinin yürürlükten kaldırılması mümkün değil” şeklinde konuştu.  

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar da SPD heyetine ziyaretleri nedeniyle teşekkürlerini ileterek, şunları söyledi: “Bu ziyareti çok değerli buluyoruz. SPD’yle, Alman Sosyal Demokrat Partisi ile kardeşlik ilişkimiz var. Kardeş partiler olarak zaten diyalog halindeyiz. arşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Kendilerinin hem deprem alanındaki dayanışmaları hem Türkiye’de demokrasinin inşası için yolu açacak her türlü çalışmaya katkı sunma kararlılıklarını görmek de bizler açısından büyük memnuniyet verici bir durum. Uluslararası demokratik dayanışma Türkiye’de en geniş demokratik güç birliğini daha da pekiştirecektir. Demokratik dayanışma ve demokratik güç birliği ülke içinde olduğu kadar uluslararası alanda da hem çok değerlidir hem de önemlidir. Bunun altını karşılıklı olarak çizdik. Kendilerine bu ziyaretleri ve dayanışma mesajları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.