İktidarın talimatı uygulanıyor

Semra Güzel

Semra Güzel

  •  İktidar ortakları AKP Genel Başkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin talimatları doğrultusunda vekilliği gasp edilmek istenen HDP Amed Milletvekili Semra Güzel hakkındaki fezleke Meclis Başkanlığı’na gönderildi. 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Semra Güzel hakkında hazırlanan ve Adalet Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı’na önceki gün gönderilen fezleke, dün Meclis Başkanlığı’na gönderildi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep T. Erdoğan, partisinin önceki gün yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, Güzel hakkındaki fezlekenin, öncelikle Anayasa Adalet Karma Komisyonu gündemine alınması talimatı verdi. Güzel hakkındaki Meclis’te bulunan diğer dokunulmazlık dosyalarının da öne çekilmesi gündemde.

HDP Milletvekili Semra Güzel’in, 2017’de şehit düşen Volkan Bora’yla birlikte fotoğrafları, AKP medyası tarafından yayınlanmıştı. Güzel ise Volkan Bora’yla üniversite yıllarında tanıştığını ve sözlendiklerini, ancak 2009 sonlarında maruz kaldığı soruşturma ve davalar dolayısıyla yurt dışına gitmek zorunda kalan Bora’yla 2014’e kadar görüşemediklerini, Bora’ya “2013-2015 döneminde başlatılan diyalog sürecinin olumlu havası içerisinde ulaşabildiğini ve fotoğrafların da bu dönemde, 2014’te çekildiğini açıkladı. Güzel, fotoğrafların çekildiği tarihte hiçbir siyasi partiye üye olmadığını, 2018’de milletvekili adayı olana kadar HDP ile herhangi bir kurumsal ilişkisinin bulunmadığını dile getirdiği açıklamasında, fotoğraflar 2017’den beri adli makamların elinde bulunmasına karşın, milletvekili olana kadar geçen bir yıl içinde her hangi bir soruşturmaya uğramadığına dikkat çekti. Milletvekili olduktan sonraki üç buçuk yıl içinde de bu dosyayla ilişkili bir fezlekenin Meclis’e sevk edilmediğini hatırlatan Güzel “Nasıl oluyor da bu fotoğraflar öncelikle bir fezlekede değil de bir ‘gazete’ sayfasında yayınlanıyor?” diye sordu.

AKP’li Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise HDP Milletvekili Dr. Semra Güzel’in tartışılan fotoğraflarıyla ilgili olarak “şu ana kadar yapılan taramada bu belgenin bulunduğu bir dosya yok [...] konuyla ilgili muhtemelen yürütülen bir soruşturma kapsamındaki bir belge olmalı. Meclis’e ya gelmiştir, ya gelecektir” dedi. Şentop buna karşın Semra Güzel’in HDP üyeliği ve milletvekilliği öncesinde “sözlü olduğu”, 2017’de şehit düşen Volkan Bora’yla 2014’te çekilmiş fotoğraflarının bugün “Meclis çatısı altında görev yapan kişilerin terörle aralarına mesafe koyma gerekliliği”ni yerine getirmediğine dair bir karine saymakta ısrarlı. Meclis Başkanı “İç tüzüğün gereği yapılmalıdır” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Semra Güzel hakkında fezleke hazırlandı. Hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı tarafından, Meclis’e sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

Erdoğan talimat verdi

Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AKP MYK’da da Güzel hakkında fezleke hazırlanması ele alındı. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın edindiği bilgiye göre Erdoğan, bir milletvekilinin “PKK’lı bir teröristle fotoğraflarının ortaya çıkmasına eyvallah diyemeyeceklerini” belirterek, Güzel hakkındaki dokunulmazlık fezlekesinin ayrılarak öncelikle karma komisyon gündemine alınmasını istedi. Erdoğan’ın, “Bu fotoğraflar milletin vicdanını yaralamıştır. Meclis çatısı altında bir milletvekilinin geçmişte de olsa bir teröristle fotoğraflarının olması kabul edilemez. Parti olarak, bu kişinin dokunulmazlığı kaldırılarak yargılanmasının önünü açacağız” dediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yılın ilk AKP Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada da konuşu gündeme getirdi. Erdoğan, ismini söylemeden HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’i kastederek, “PKK’nın bir uzantısı olarak bu kadın parlamentoda. PKK uzantılarını parlamentoda görmek istemiyoruz. Bununla ilgili olarak biz tabii Karma Komisyona süratle bunu gönderdik. Karma Komisyon’da da gereği bunun yapılacaktır. Biz parlamentomuzda bu tür birilerini görmek istemiyoruz. PKK’nın güdümündeki parti ne yapacağını, ne söyleyeceğini, nasıl davranacağını belirlemek için milletvekillerinin dağdaki eli silahlı sevgililerinden gelecek icazeti bekliyor” dedi. 

“Şimdi de bu konuda yine kısa bir hafıza tazelemesi yapalım” diyen Erdoğan, HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’in şehit gerilla ile fotoğraflarına ilişkin haberlerin de yer aldığı HDP’ye ilişkin videoyu izlettirip tehdit ve hakaretlerine devam etti. 

Bahçeli de ‘derhal’ demişti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de önceki gün partisinin Meclis Grup Toplatısı’nda şunları söyledi: “TBMM’de terörist istemiyoruz. Terör örgütüne eleman devşiren sözde Kürdistan propagandası ile sabırlarımızı kevgire çeviren HDP’yi Türk siyaset ve demokrasi hayatında bir saniye bile görmeye tahammül edemiyoruz. AYM’nin görevini yapmasını bekliyoruz. Mehmetlerimize kurşun sıkan hainlerle düşüp kalkacaklar, terör kamplarında silah eğitimi alacaklar, karşımıza geçip demokrasi, insan hakları, barış ezberlerini utanmadan sıralayacaklar, bu ne kepazeliktir! İmha edilen 4 teröristten biri olan Volkan Bora’nın şu anda HDP Diyarbakır Milletvekili olan bir kadınla nasıl karanlık münasebet kurduğu deşifre olmuştur. Bu bölücü vekil hakkında gereken hukuki tahkikat, dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili tasarruf derhal temin edilmelidir. Terörist sevdalıları Meclis koridorlarındadır.” 

Bununla fezleke sayısı 34 oldu

qAKP, Güzel hakkındaki fezlekenin Meclis’e ulaşmasının ardından, Meclis Anayasa Adalet Karma Komisyonu’nun toplanarak hızla dokunulmazlığının kaldırılması için harekete geçilmesi çağrısı yapmayı planlıyor. Güzel hakkında daha önce Meclis’e sevk edilen 33 fezleke bulunduğu, bunların tümünün komisyon gündemine alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Ancak tüm dosyaların gündeme alınması halinde ayrı ayrı hazırlık komisyonları kurulması gerekecek ve bunun da süreci uzatabileceği ifade ediliyor. AKP ve MHP yöneticileri, sadece Güzel’in fezlekesinin öne alınmasının doğru olmayacağı, benzer suçlarla ilgili hakkında fezleke olan milletvekillerinin dosyalarının da karma komisyona getirilmesi seçeneği üzerinde duruyor.

“Terör örgütü üyeliği” ya da Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un da ifade ettiği “anayasal düzene karşı suçlarla” ilgili dosyaların komisyon gündemine alınması seçeneği değerlendiriliyor. Ancak Meclis’teki dokunulmazlık dosyalarının büyük bölümü HDP’lilere ait ve çoğu da “terör, anayasal düzene karşı suç işleme” iddiasını içeriyor. Dosyaların komisyon ve genel kurulda görüşülmesi de uzun bir süreç gerektiriyor.

BBC’den Sayın’a konuşan AKP kaynakları, dosyaların hepsinin birden gündeme alınmasına gerek olmadığını, önemli olanın bu konuda irade ortaya koymak olduğunu belirterek, “Öncelik sırasına göre bu dosyalar komisyonda görüşülmeye başlar, bittikçe diğerleri ele alınır, Güzel’in fezlekesi de bu çerçevede öncelikle görülüp dokunulmazlığı kaldırılabilir” dedid.

Süreç nasıl işliyor?

Hakkında suç isnadı bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmamasına ilişkin talepler, Adalet Bakanlığına sunuluyor. Bakanlık, talebi gerekçeli bir yazıyla Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanlığı ise Meclis Başkanlığına iletiyor. Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki istemler, Meclis Başkanlığınca “Gelen Kağıtlar” listesinde yayınlanarak Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon’a havale ediliyor. Bin 400’ eyakın fezleke şu anda bekliyor. Söz konusu fezleke ile Meclis’teki mevcut fezlekeler, sevk edildikleri Karma Komisyonda bekletilebiliyor ya da komisyonda gündeme alınabiliyor. Komisyon, bu fezlekelerden görüşülmesini istediğini öne çekebiliyor. Bu çerçevede sadece Semra Güzel’in dosyası öne çekilebileceği gibi, birden fazla dosya da gündeme alınabilir. 

Hazırlık Komisyonu, kurulduğu andan itibaren en geç bir ay içinde dosyayı inceleyerek raporunu hazırlıyor. Hazırlık Komisyonu, yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar alırsa dosya Karma Komisyona havale ediliyor. Karma Komisyon da bir ay içinde Hazırlık Komisyonu raporunu ve eklerini görüşerek sonuçlandırıyor. Genel Kurul gündemine giriyor. Genel Kurul, raporu kabul ederek dokunulmazlığın kaldırılmasını kararlaştırabileceği gibi, raporu reddederek yargılamanın dönem sonuna ertelenmesine de karar verebiliyor.

Milletvekillerine dağıtılan Karma Komisyon raporu, Genel Kurulda okunarak görüşülüyor. Biri lehte diğeri de aleyhte olmak üzere, iki milletvekili rapor üzerinde konuşma yapıyor. Fezlekesi olan milletvekili isterse Hazırlık Komisyonunda, Karma Komisyonda veya Genel Kurulda kendi savunmasını yapabiliyor ya da başka bir milletvekili arkadaşına savunma yapması için bu hakkını verebiliyor.  Daha sonra Karma Komisyonun yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair raporu oylamaya sunuluyor. Genel uygulamaya göre açık oylama yapılıyor. Genel Kurul’da dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin oylamada, karar yeter sayısı yeterli oluyor. Genel Kurul kararından sonra milletvekilinin dokunulmazlığı, söz konusu dosya için kaldırılmış oluyor.

Meclis Başkanlığı, dosyayı Cumhurbaşkanlığı aracılığıyla Adalet Bakanlığına gönderiyor. Bakanlık da dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili hakkında gereğinin yapılması için dosyası ilgili savcılığa havale ediyor. Savcılık da dosyanın ulaşmasının ardından soruşturmaya kaldığı yerden devam ediyor, söz konusu milletvekilini tutuklanması talebiyle mahkemeye de sevk edebiliyor ya da tutuksuz olarak yargılanmasına da devam edebiliyor.

Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kalkmasıyla milletvekilliği düşmüyor, ancak milletvekili hakkındaki ceza kesinleştikten sonra Genel Kurul’da okunuyor ve o zaman milletvekilliği düşürülüyor. 7 gün içinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, iptal için Anayasa Mahkemesi’ne başvurabiliyor. Anayasa Mahkemesi, iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlıyor.  ANKARA

 

Semra Güzel 1984’te Urfa’nın Viranşehir ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Viranşehir’de tamamladı. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. DHY kurasıyla Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine atandı (Mayıs 2009). Kasım 2010’da Nusaybin 1 No’lu ASM’de Aile Hekimliği görevine geçti. Eylül 2012’de TUS ile Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Bölümü’nü kazandı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nda (SES) görev aldı. Amed Tabip Odası Eşbaşkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.