İktidar, örtbas için saldırıyor

HDP Milletvekili Abdullah Koç

HDP Milletvekili Abdullah Koç

  • AKP’nin kimyasal silah kullanımında suçüstü yakalandığını belirten HDP Milletvekili Abdullah Koç, örtbas etmek için dile getiren, itiraz eden herkese saldırdığını söyledi. 

 

Türkiye'nin kimyasal silah kullanımına ilişkin yaptığı açıklamalar ile iktidarın hedef haline getirdiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, açılan jet soruşturmayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Fincancı’nın tutuklanmasının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, TTB ile TMMOB'u da hedef alarak, yargıya talimat verdi. Ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TTB yönetiminin değişmesini talep eden bir davaname hazırladı. Adalet Bakanlığı da harekete geçerek, TTB ve TMMOB’un yasal statüsünün değiştirilmesiyle ilgili hazırlıklara başladı. HDP Ağrı Milletvekili ve Meclis Adalet Komisyonu Üyesi Abdullah Koç, Türkiye'nin kimyasal silah kullanımına ilişkin açıklamaları nedeniyle Fincancı’nın tutuklanması ile TTB ve TMMOB'un hedef alınmasını, MA'ya değerlendirdi. 

Fincancı’nın açıklamalarının Anayasa’nın 25’inci maddesi ile düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna dikkat çeken Koç, ayrıca Türkiye’nin düşünce ve ifade özgürlüğüyle ilgili taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin olduğunu hatırlattı. Koç, bunun yanı sıra Anayasa Mahkemesi kararlarının olduğunu, buna rağmen Adalet Bakanı Bozdağ’ın yargıya müdahale ettiğini söyledi. 

İtiraz edenler hedefte

Koç, iktidarın demokratik kitle örgütlerine ve meslek örgütlerine müdahalelerinin ilk olmadığını, TTB'nin ve TMMOB'nin yasal statüsünün hedef alınmasının iktidarın ne kadar hukuk dışına çıktığının açık göstergesi olduğunun altını çizdi. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun emareleri çok fazla ve artık kurumlara saldırır hale geldiler. Bunun örneklerini geçmişte çok yaşadık, yakın tarihte barolara müdahale edildi, sendikalara müdahale edildi, bu iktidarın karşısında yer alabilecek hangi kurum varsa hedefte.” 

Toplumu sindirme çabası

Kimyasal silah kullanımının araştırılması gereken bir konu olduğunu, ancak bunun yerine emek ve meslek örgütlerinin hedef alındığını söyleyen Koç, şunları kaydetti: “AKP'nin şu anda 7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki sürece dönme çabası var. Bir seçim sürecine gidiliyor, AKP'nin oyları eriyor. Toplumu cendere altına almak ve iktidarın bir aparatı haline gelen yargı eliyle toplum sindirilmeye çalışılıyor. Bu yönüyle baktığınız zaman, 1 Kasım öncesi yapılan kaotik bir ortam yaratma durumudur. AKP'nin bu şiddet politikalarıyla bir seçim kazanma muradının mümkün olmadığını görüyoruz.” 

Kimyasalda suçüstü yakalandı

İktidarın kimyasal silah kullanımında suçüstü yakalandığını belirten Koç, “Görüntüler var. Uluslararası sözleşmelere, insan hakları beyannamesine göre araştırılması gerekiyor. İktidar, kendi iç hukukuna uymadığı gibi, uluslararası hukuka da uymuyor. Bunu dile getiren kim varsa, AKP iktidarının hedefi haline geliyor” dedi. 

Kimyasal silah kullanımını dile getirenlerin de bunu haberleştiren gazetecilerin de iktidarın hedefinde olduğunu kaydeden Koç, şunları ekledi: “Ellerinde aparat haline gelen bir yargı söz konusu. Bu yargının da elini güçlendiren Terörle Mücadele Kanunu (TMK) var. İnsanların hürriyetleri kısıtlanıyor. Bunun son örneği Şebnem hocanın, JINNEWS ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirlerinin tutuklanması oldu. Tamamen susmuş bir toplum yaratılmak isteniyor.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.