İlk bal arısı aşısı onaylandı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Bal arısı

Bal arısı

  • ABD dünyanın ilk bal arısı aşısını onayladı. Aşı, bal arısı kolonilerini larvalara yerleşerek zayıflatan Amerikan yavru çürüğü hastalığına koruyor. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) bu hafta koşullu kabul ettiği aşı dünyada da bal arılarına uygulanan ilk aşı olacak.

Aşıyı geliştiren biyoteknik firması Dalan Animal Health CEO’su Annette Kleiser gelişmeyi, “bal arılarının korunmasında büyük bir atılım” olarak nitelendirdi. Aşı, bal arılarını besleyen arı sütüne enjekte edilen inaktif bakterinin, arıların ve larvaların direncini artırması ile koloniyi koruyor.

Aşı ile ne değişecek?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, dünya tarım üretiminin üçte birini arılar ve kuşlar oluşturuyor. Amerikan yavru çürüğü hastalığının bilinen bir tedavisi yok ve oldukça bulaşıcı. Tek çözüm de etkilenen koloniyi, kovanları ile birlikte yakmak ve komşu kolonileri antibiyotik ile tedavi etmekti. Yeni geliştirilen aşı, bu hastalığa neden olan “Paenibacillus larvae” bakterisinin inaktif halini barındırıyor. İşçi arıların, kraliçe arıyı beslediği arı sütüne enjekte edilen inaktif bakteri, kraliçe arı tarafından sindiriliyor ve yeni larvalar bağışıklık kazanmış oluyor. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.