HDP İmralı Heyeti, Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde düzenlenen operasyona ilişkin 13 Nisan’da yaptığı incelemenin sonuçlarını bir rapor halinde duyurdu. 

Görgü tanıkları, köylüler, yerel kaynaklar ve kanaat önderleri ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan raporda, olayın nasıl geliştiğine dair detaylara yer verildi. 


2 sivil hazırlık için oradaydı

Her yıl bölgenin çeşitli yerlerinde düzenlenen Fidan Dikme Festivali’nin bu yıl Yukarı Tütek köyü yakınlarında planlandığını, 11 Nisan günü organizasyonda görevli olan Diyadin Eski DBP İlçe Eşbaşkanı Cezmi Budak ile Meya-Der yöneticisi Cenap İlboğa’nın festival platformunu hazırlamak üzere sabahın erken saatlerinde festival alanına hareket ettikleri bilgisinin paylaşıldığı raporda, 2 sivilin geceden alana mevzilenen askerlerin ateşi ile karşılaştıkları belirtildi. 


Siviller kurtardı

Raporda Erdoğan’ın “külliyen yalan” dediği sivil halkın askerleri nasıl kurtardığına da yer verildi. “Olay bölgesine giren sivil halktan gruplar, yaşamını yitiren Cezmi Budak ve yaralı Cenap İlboğa ile yaralı askerleri dağdan aşağılara doğru indirerek hastanelere bizzat ulaştırmış, bu şekilde ölüme terk edilen yaralıların kurtarılmasını sağlamışlardır” denildi. 


Tespitler

Heyet anlatımlardan yola çıkarak ulaştığı tespitleri de şöyle paylaştı:

* Askeri güçlerin 10 Nisan gecesi festival platformuna yakın bölgeye PKK’liler bulunduğu gerekçesiyle operasyon başlattığı ve çatışmaya neden olduğu, ertesi gün de devam eden çatışmalarda bir PKK’linin yaşamını yitirdiği, birçok askerin de yaralandığı anlaşılmaktadır. 

* Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Hükümet yetkililerinin “PKK’lilerin halka seçimlerde oy verme baskısı yaptığı” yönündeki açıklamalar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü halk festival alanına gitmeden çatışma başlatılmış, halkın bölgeye gitmesi zaten engellenmiştir. Festival alanına gidemeyen, toplanamayan halka örgüt propagandası yapıldığı iddiası tümüyle temelsizdir, asılsızdır. 

    

Planlı bir operasyon

* Gerçekleştirdiğimiz diyaloglardan edindiğimiz bir başka ayrıntı da şöyledir: Festival alanına yakın korucu köylerine bir kaç gün öncesinden askeri birimlerin yerleştiği ve operasyon bölgesine korucu köylerinden geçiş yapıldığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Dolayısıyla operasyon hazırlığının günler öncesinden yapıldığı anlaşılmaktadır. 

Bu planlı askeri operasyonla devlet güçleri tahkim edilmiş ateşkesi açıkça ihlal etmişlerdir. Yaşanan son olay ve çözüm sürecinde oluşan tıkanıklık son derece önemsediğimiz İzleme Kurulu’nun ne kadar hayati bir önem taşıdığını bir kez daha göstermiştir. 


AKP’nin seçim provokasyonu

* Ağrı’da yapılan operasyonun içinde bulunduğumuz seçim süreciyle bağlantılı olduğu açık ve net görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanının, Sayın Başbakanın ve Hükümet yetkililerinin Ağrı olayının hemen akabinde HDP’yi hedef alması, bu operasyonun arka planı hakkında bilgi vermektedir. HDP’nin yükselişini engelleme ve baraj altında bırakma stratejisi kapsamında bir takım provokasyonların devreye konulduğu Ağrı olayında açıkça görülmektedir. 


Vali zemin hazırladı

Başından buyana olayın içinde olan Ağrı Valisi izlediği tutumla bizzat provokasyona zemin hazırlamıştır. Yeni güvenlik yasasını demokratik alanı sınırlandırmak ve halkın demokratik iradesinin yansımasını engellemek için uygulamaya sokan ve ateşkes ihlaliyle olayların bu noktaya gelmesine yol açan Hükümet, yaşanan tüm bu olumsuzlukların ve kayıpların sorumlusudur.”

Heyet, Başbakan Davutoğlu’nu, Çözüm Kurulu üyelerini, Hükümet yetkilileri ve STÖ’leri bir kez daha bölgeye giderek incelemelerde bulunmaya ve hukuki-idari süreçleri başlatmaya çağırdı. Hükümet’e “Ateşkesi ihlal edecek uygulama ve tutumdan derhal vazgeçmeli, çözüm sürecinin gereklerini yerine getirmelidir” uyarısında bulundu.