İmralı kapılarını açın

Kadın Haberleri —

.

.

  • Cezaevlerinde devam eden açlık grevleri için duyarlılık çağrısı yapan Beyaz Tülbentli Anneler, “Ölümler yaşanmadan İmralı kapıları açılmalı” dedi.

MA/ANKARA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılması ve hak ihlallerinin sonlandırılması amacıyla tutsakların başlattığı açlık grevi 76’ncı gününü geride bıraktı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde 8 Kasım 2018’de başlatılan ve 200 gün süren açlık grevleri döneminde tecridin kaldırılması için Ankara sokaklarında olan Beyaz Tülbentli Annelerden Hasret Karaman, Narıç Temel ve Halime Kahraman kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.
Tutsakların haklı talepleri için bedenlerini açlığa yatırmalarının acı verici olduğunu dile getiren Hasret Karaman, yaşananları “hukuksuzluk” olarak nitelendirdi. Hukuksuzlukların son bulması için Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini vurgulayan Karaman, “Her gün hukuktan bahseden iktidar artık şunu anlasın; tutuklular en demokratik hakları olan insanca yaşama hakkı için 76 gündür grevde. Hukuk demeden önce cezaevlerine baksınlar. İktidar yetkilileri bir gün yemek yemeden durabilirler mi?” diye sordu.
 
Süreç başka yere evrilmeden

Leyla Güven öncülüğünde 8 Kasım 2018’de başlatılan eylemlerde 8 gencin tecridi protesto etme amacıyla yaşamına son verdiğini anımsatan Karaman, “Süreç başka yere evrilmeden talepler kabul edilmeli. Başka ölümlerin yaşanmaması ve tutukluların sağlığının bozulmaması için bir an önce yetkililer adım atmalı” uyarısında bulundu. 

Onları yalnız bırakmayalım

İnsan hakları aktivistlerine de seslenen Karaman, “Tutukluların taleplerini sokaklarda haykırmamız lazım. Herkes el ele vermeli. Bu mücadelede onları yalnız bırakmak vicdani değil” dedi.
 
Yüreğimiz yanmasın

Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasının vicdan sahibi herkesin talebi olduğunu vurgulayan Narıç Temel de, 2018’de yaşanan sürecin bir benzerinin yeniden yaşanıyor olmasına karşı kaygılı olduğunu dile getirdi. Annelerin tarifi imkansız acılar yaşadığını dile getiren Temel, “Bir anne yüreğiyle söylüyorum, içim yanıyor. Artık annelerin yüreği yanmasın. Devlet bu tutumundan bir an önce vazgeçmeli” ifadelerini kullandı. 

Kürtler boyun eğmeyecek

Öcalan üzerinde 21 yıldır uygulanan tecridin bütün topluma yayıldığına dikkati çeken Halime Kahraman ise, devam eden açlık grevlerinin ölüm oruçlarına evrilmeden taleplerin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Ölümler yaşanmadan İmralı’nın kapılarının açılması çağrısında bulunan Kahraman, “Kürtler hiçbir zaman kendilerine karşı yapılan hukuksuzluklara baş eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek” diye belirtti.

Özgürlüğe kadar

Tutsakların açlık grevleri eylemlerine her kesimin ses vermesi gerektiğini söyleyen Kahraman, şöyle konuştu: “Cezaevlerinin sesi olmalıyız. Her alanda her yerde sesimizi yükseltmemiz gerekir. Uluslararası kamuoyunda daha fazla baskı yapmamız lazım. Herkesin kendi diliyle konuştuğu bu topraklarda biz Kürtçe konuşamıyoruz, tecrit ediliyoruz. Buna karşı mücadele etmek zorundayız. Sadece tecride karşı değil Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayana kadar mücadele etmemiz gerekir. Bu hukuksuzluklara karşı sadece Kürtlerin sesini yükselmesi de yetmez, herkes ‘yeter’ demeli. Kürt, Türk Arap, asker, gerilla farketmez bütün anneler el ele vererek herkes için barış istemeli, bu taleplerini sesleri çıktığı kadar haykırmalı.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.

<