
Almanya hükümeti, dün başlayan AB liderler zirvesini sonuçsuz bırakmak için elinden geleni yaptı. Başbakan Merkel, ortak borçlanmaya karşı olduğunu bir kez daha yenilirken, hükümetten bir yetkili „zirveden bir şey beklemeyin“ açıklamasını yaptı.
Avrupa Birliği liderleri dün Brüksel’de biraraya geldi. Zirvenin gündemi son iki yıl olduğu gibi yine ekonomik krizdi. Krizin başlamasından bu yana 19 kez biraraya gelen liderler bugüne kadar somut bir çıkış yolu bulamadı. Bunda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Nicolas Sarkozy’nin payı büyüktü. AB’nin en büyük iki ekonomisini yöneten Sarkazy ile Merkel, yardım çığlıkları atan ülkelere ‘kemerlerinizi sıkın’ diyordu. Sarkozy gitti ancak Merkel tek başına AB’nin gündemini belirlemeye devam ediyor. 20. zirve başlamadan Merkel, yaptığı açıklamalarla liderlerin toplantısında bir sonuç çıkmayacağını söyledi ve piyasaların beklentilerini boşa çıkardı.
Merkel’in kaygısı
En son olarak dört AB yetkilisinin hazırladığı krizden çıkış yol haritası Merkel’e takıldı. Almanya Başbakanı Merkel, iki gündür yol haritasında yer alan ve nihai adım olarak belirtilen ‘ortak borçlanma’yı kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. Merkel, zirvede en çok ‘ortak borçlanma’nın konuşulacağını ancak asıl adımların dile getirilmeyeceğini söyledi. Merkel önceki gün Alman parlamentosunda yaptığı konuşmada, „Korkarım ki zirvede ortak sorumluluk hakkında çok fazla, geliştirilmiş denetim ve yapısal önlemler hakkında ise çok az konuşacağız“ dedi. Merkel, konuşmasında ayrıca İtalya ve İspanya’nın, hızla yükselen borçlanma maliyetlerini düşürmek için acil önlem taleplerine kulak tıkadı ve Fransa’nın desteklediği Euro Bölgesi ülkelerinin borçları için ortak sorumluluk üstlenmeleri önerisine de olumsuz yanıt verdi.
Merkel’e göre, ‘ortak borçlanma’yla Almanya’ya taşıyamayacağı kadar yük yüklenecek. Merkel, ulusal bütçeler ve ekonomi politikaları üzerinde denetim sistemleri kurulmadan önce, Euro Bölgesi’nde ortak borç yükümlülüğü önererek öncelikleri yanlış sıralandığını da savunuyor. Ancak Merkel, ‘kemer sıkma’dan başka da bir plan öneremiyor.
Sorun bir günde çözülemez’
Merkel dün başlayan zirveden önce yaptığı açıklamada, „Avrupa’nın geleceğini belirleyecek zirvelerden biridir. Avrupa’yı ilgilendiren ciddi bir durum söz konusudur. Ancak bizler güçlü ve istikrarlı bir Avrupa istiyoruz” dedi.
Merkel’in açıklamalarında zirvede ‘ortak borçlanma’ kararı çıkması beklenmiyor. Zaten bir Alman hükümet kaynağı da halen böyle bir karar çıkması bekleyenlerin umudunu, „Mali birlik yolunda ilerleme meselesi bir günde çözülemez“ diyerek bitirdi. Reuters’in haberine göre isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, dün başlayan ve bugün sona erecek zirvede ‘ortak borçlanma’ kararı çıkmayacağını ancak önümüzdeki aylarda düzenlenecek zirvelerde bu önerin tekrardan ele alınacağını belirtti.
Hollande: Birlik derinleştirilmeli
Yetkili, Euro Bölgesi’nin üçüncü ve dördüncü ekonomisine sahip olan İtalya ile İspanya’nı yardım çığlıklarını ‘abartılı’ ve ‘panik yaratma’ olarak nitelendirdi ve „bu tavırlardan sakınmak gerekir“ dedi.
Ancak Almanya’nın bu tavrına rağmen özellikle Fransa, ‘ortak borçlanma’ya destek veriyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, önceki gün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile biraraya gelmeden önce yaptığı açıklamada mali bütçe disiplinin sağlanması gerektiğini belirterek, „Avrupa’da ekonomik ve parasal birliği derinleştirilmesi gerekmektedir“ dedi.
Hollande, daha zayıf durumdaki Euro kullanan ülkelerinin borçlanma maliyetlerini düşürmek için, başta Almanya olmak üzere en güçlü ülkelerin garantör olacağı Euro tahvillerin çıkarılmasını istiyor.
BRÜKSEL