Kobanê ve Cizîrê kantonları Yürütme Meclisi üyeleri, 15 Haziran’da özgürleştirilen Girê Sipî’yi ziyaret ederek kent merkezi ve sınır kapısında incelemelerde bulundu. Aralarında Cizîrê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Ekrem Hiso, yardımcısı Elizabeth Gewriyê, Savunma Konseyi Başkanı Ebdulkerim Saroxan, Dışişleri Konseyi Başkanı Ebdulkerim Umer, Şehitler Konseyi Başkanı Rêzan Gulo ile Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Başkan Yardımcısı Xalid Berkel, Savunma Konseyi Başkanı İsmet Şêx Hesen’in de bulunduğu heyetler incelemeler ardından sınır kapısında ortak açıklama yaptı. 


Tarihi buluşma

Açıklamada ilk olarak sözü alan Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Başkan Yardımcısı Xalid Berkel, “Bugün tarihi ve kutlu bir gün. Uzun zamandır gerçekleşmesini istediğimiz hayallerimiz şehitlerimizin kanlarıyla gerçekleşti. Kürtlerin varlığını hiçbir zaman kabul etmeyen rejim ve DAİŞ çetelerinin işgaline uğrayan bu tarihi şehirde buluşmamız anlamlıdır. Bu tarihi zaferi başta Rojava olmak üzere tüm Suriye halklarına, YPG ve Burkan El Firat güçlerine ve şehitlerimize kutlu olsun diyoruz” şeklinde konuştu. 


Geri dönüş çağrısı

Cizîrê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Ekrem Hiso da, iki kanton yönetiminin Girê Sipî’de buluşmasının tarihi olduğunu belirterek, “Bugün Dêrik’ten Kobanê’ye kadar bir olduk.  Rojava’nın her üç kantonunun Ortak Koordinasyonu (Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu) tüm gücüyle Girê Sipî ve tüm halklara hizmet kararlılığındadır. Bu, demokratik Suriye yolunda ilk ciddi adımı olacaktır. Rojava Demokratik Özerk Yönetimi bölgeyi başarıyla yönetebileceğini dünyaya ispatlamıştır” dedi. 

Hiso, tüm halklara bu başarıya sahip çıkmaları, Kobanê ve Girê Sipî’den göç eden halka topraklarına geri dönerek inşa çalışmalarına katılmaları çağrısında bulundu. 


Suriye devriminin umudu

Cizîrê Kantonu Yürütme Meclisi Başkan yardımcısı Elizabeth Gewriyê de Rojava Demokratik Özerk yönetimlerinin Suriye’de demokrasi, eşitlik ve özgürlüğün yayılmasının temel umudu haline geldiğini, Suriye topraklarını işgal etmek isteyen tüm güçlere kendi özgüçleriyle karşı koyduklarını belirtti.


Cizîrê yöneticileri Kobanê’de

Açıklama ardından her iki kanton yönetimi Kobanê’ye geçti. Kanton yönetimleri ilk olarak Termik Köyü’ndeki Şehid Dicle mezarlığını ziyaret ederek, Kobanê direnişinde yaşamını yitirenleri andı. Heyetler daha sonra Kobanê Kantonu demokratik özerk yönetimi binasında her iki kantonun ihtiyaçları ve ortak planlamaları konusunda bir toplantı gerçekleştirdi. 


ANHA/GİRÊ SİPÎ