İnsan, haklarıyla insandır

10 Aralık İnsan Hakları Günü eylemleri

10 Aralık İnsan Hakları Günü eylemleri

  • İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 75. yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte yapılan açıklamada, demokratikleşmenin önündeki en temel engel olarak gösterilen Kürt sorununun çözümü çağrısı yapıldı. 

İnsan Hakları Günü kapsamında yapılan açıklamalarda, demokratikleşmenin önündeki en temel engel olarak gösterilen Kürt sorununun çözümü çağrısı yapıldı. 

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 75. yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte açıklama yapıldı. 

 

 

İZMİR 

Kentteki insan hakları örgütleri, 10 Ekim Şehitleri Anıtı önünde açıklama yaptı. "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 75'inci yılında ekonomik kriz ve yoksulluğa karşı ekonomik ve sosyal haklarımızı, savaşa karşı barış hakkımızı, baskılara karşı insan hakları değerlerini ve demokrasiyi savunuyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "Zindanlar boşalsın tutsaklara özgürlük", "İnsan haklarıyla insandır", "Haklar kullandıkça vardır" ve "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları atıldı. 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, “Türkiye, 2016’dan bu yana önce doğrudan, 19 Temmuz 2018’den itibaren de resmen kaldırıldığı söylense de bir OHAL rejimiyle yönetilmektedir. Keyfilik ve belirsizlik, kamusal ve siyasal alanın asli unsurları haline gelmiştir" dedi.  

 

 

MERSİN 

İHD Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama gerçekleştirdi. Çok sayıda hak savunucusunun katıldığı açıklamada, sık sık “İnsan haklarıyla insandır” sloganı atıldı. İHD Mersin Şube yöneticisi Hakkı Demir, ülkede insan haklarının rafa kaldırılarak, birçok ihlalin devam ettiğini söyledi. Başta Abdullah Öcalan olmak üzere tüm toplumun tecrit altına alındığını belirten Demir, tecrit politikalarının son bulması için mücadele edeceklerini ifade etti. Ülkenin demokratikleşmesi için Kürt sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizen Demir, şöyle dedi: “Kürt sorununun çözümsüz bırakılması, Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en temel engellerden bir olarak varlığını korumaktadır.” 

 

 

ADANA

İHD Adana Şubesi, birçok sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. İHD Adana Şubesi Başkanı Yakup Ataş, AKP hükümetinin, tüm meseleleri “güvenlik” sorunu haline getiren, toplumu kutuplaştıran, şiddeti esas alan, Kürt sorununun çözümünde çatışma ve savaşı tek yöntem haline getiren politikalarına devam ettiğini belirterek, buna karşı mücadeleden geri durmayacaklarını söyledi.

 

 

ANKARA 

İHD ve TİHV, Ankara/Kızılay’daki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. Açıklamada anıta karanfiller bırakıldı. İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Aslı Saraç, Kürt sorununa dair çatışma ve savaşın tek yöntem olarak kullanılması sonucunda 2023’te yaşam hakkı ihlallerinde artış olduğunu kaydetti. İnsan hakkı ihlallerinin en yoğun yaşandığı cezaevlerine değinen Saraç, İmralı Cezaevi'ndeki tecrit uygulamalarının kronik soruna dönüştüğünü vurguladı.  Hak ihlallerinin son bulduğu, barış ve demokrasinin tesis edildiği bir ülke için mücadele edeceklerinin altını çizen Saraç, “İnsan haklarının kurucu değerlerine kararlılıkla sahip çıkmaya devam edeceğiz. İnsan, haklarıyla insandır" diye konuştu. 

 

 

İSTANBUL 

İstanbul Sultanahmet’te İHD ve TİHV öncülüğünde açıklama yapıldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyeleri ile hak örgütlerinden isimler de açıklamaya katıldı. İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "Hak savunucuları olarak; Kürt sorununun her zaman demokratik, barışçıl ve adil çözümünü savunduk. Bunda ısrarlıyız. O nedenle, çatışmaların hemen şimdi durmasını istiyoruz" çağrısı yaptı. 

RIHA  

ÖHD, İHD ve Riha Barosu, Baro binası önünde açıklama yaptı. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Cengiz Yürekli, HEDEP Riha Milletvekili Mithat Sancar, Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel’in yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. ÖHD Riha Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, tüm ihlallerin karşısında olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Antalya ve Hatay’ın dışında haber hazırlanırken başka kentlerde de benzer açıklamalar yapılıyordu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.