İnsani değil, zalimce ara

Dünya Haberleri —

Gazze'den göç

Gazze'den göç

  • İsrail Gazze’ye dönük saldırılarında yaşamını yitiren  Filistinlilerin sayısı 11 bine yaklaşırken ABD, İsrail'in günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini açıkladı. BM kararı "yaşanan durumla alay etmek" olarak değerlendirerek “zalimce” dedi.

ABD, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki operasyonlarına günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, verilecek arayla sivillerin iki insanî koridor üzerinden bölgeden kaçmasına imkan tanınacağını ve bunun "önemli bir ilk adım" olduğunu söyledi. Kirby, "İsrailliler bize, dört saatlik ara sırasında bu bölgelerde askerî operasyon yapmayacaklarını bildirdi. Bu süreç bugün başlıyor" dedi.
Dört saatlik aranın ne zaman başlayacağının üç saat öncesinden bildirileceğini kaydeden Kirby, bu sonuca ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasındaki görüşme dahil olmak üzere ABD'li ve İsrailli yetkililerin son günlerde yapılan istişareleriyle ulaşıldığını belirtti.

BM: Zalimce
ABD ve İsrail’in üzerinde uzlaştığı 4 saatlik ara kararına Birleşmiş Milletler’den (BM) tepki geldi. BM'nin Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Francesca Albanese, bu yöntemi "alaycı ve zalimce" bulduğunu söyledi. Avustralya ziyaretinde konuşan Albanese, "Aralıksız bombardımanlar yaşandı; insanların sıkışıp kaldığı ve yıkımın devasa olduğu bu küçük toprak parçasına her hafta 6 bin bomba atıldı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yapmakta olduğu şey sonrasında geriye hiçbir dönüş olmayacak" dedi. Özel Raportör Albanese: "Dolayısıyla evet, onları yeniden bombalamaya başlamadan önce nefes almalarına ve bombasız hayatın sesinin nasıl bir şey olduğunu hatırlamalarına izin vermek için dört saatlik ateşkes - bu çok alaycı ve zalimce." Dedi. 

De Croo: İsrailli aşırılıkçılara yaptırım uygulayalım
Belçika Başbakanı Alexander De Croo dün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) Filistinlilere karşı şiddet çağrısında bulunan ‘aşırılık yanlısı’ İsraillilerin Avrupa'yı ziyaret etmesini engellemeyi düşünmesi gerektiğini bildirdi.
De Croo, İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik şiddetine dikkat çekerek, bu tür ‘şiddet yanlılarına’ karşı harekete geçilmemesinin ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi. De Croo, Belçika Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, “Ülkemiz, Batı Şeria'da şiddet eylemleri gerçekleştiren kişiler gibi ciddi suç işleyenlerin ülkemize ve AB ülkelerine girişinin engellenmesini sağlamalıdır” ifadesini kullandı.

İsrail: Ateşkes yok
Kirby'nin açıklaması sonrasında İsrail ordusu, verilen araların ateşkes anlamına gelmediğini vurguladı. İsrail ordu sözcüsü Richard Hecht, "Ateşkes yok. Tekrar ediyorum: Ateşkes yok. Yaptığımız şey, dört saatlik bir pencere. Bu, insanî yardımlar için taktik, yerel aralar olacak" diye konuştu.
Rehineler konusunda da İsrail ve Hamas arasında dolaylı temasların devam ettiği uluslararası basına yansıdı. Görüşmelerde ateşkes karşılığı rehinelerin serbest bırakılması için çalışma yürütülüyor. Katar’ın arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelere CIA ve Mossad başkanları eşilik ediyor. 

32 bin ton patlayıcı kullandı
Gazze’deki Hükümet Enformasyon Ofisi, İsrail’in saldırıların başlamasından bu yana Gazze Şeridi’ni yaklaşık 32 bin ton patlayıcı ve 13 binin üzerinde bombayla vurduğunu duyurdu. Bunun da kilometre başına ortalama 87 ton patlayıcı anlamına geldiğini bildirdi.
Alemu’l Arabi haber ajansının (AWP) aktardığına göre, Gazze Hükümeti Enformasyon Ofisi, İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’deki konutların yüzde 50’sinden fazlasının hasar gördüğü, 40 bin konutun ise tamamen yıkıldığı bilgisini paylaştı.

10 bin 812 Gazzeli öldürüldü
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail’in hava ve kara saldırılarında ölen Gazzeli sayısının 10 bin 812'ye yükseldiği, yaşamını yitirenlerin yaklaşık yüzde 40'ının çocuk olduğu bildirildi. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarında İsrail verilerine göre bin 400'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 240 kişi rehin alınmıştı. İsrail ile Hamas arasındaki kara savaşında 33 askerinin öldüğünü bildirdi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.