İran iki Kürt kadını idam etti

Kadın Haberleri —

.

.

  • Rojhilatê Kurdistan’da “eşini kasten öldürmek” suçlamasıyla iki kadın İran rejim güçleri tarafından idam edildi. Af Örgütü ise İran’da 6 ay içerisinde 251 kişinin idam edildiğini duyurdu.

İran devleti Rojhilatê Kurdistan’ın Ûmiye ve Sine kentlerinde “kasten adam öldürme” suçundan iki Kürt kadını idam etti. İdam edilen her iki kadın da çocuk yaşta ve zorla evlendirildikleri erkeleri öldürmekten suçlu bulunmuştu.

Soheyla Abidi Sine’de idam edildi

Merkezi Doğu Kurdistan’ın Sine kentinde olan Kürdistan İnsan Hakları Ağı’na göre, Soheyla Abidi adıl 23 yaşındaki genç kadın geçtiğimiz salı günü idam edildi. İdam edilen Soheyla Abidi Sine’nin Bîçar ilçesindendi. 7 yıl önce İran rejim mahkemesi “eşini kasten öldürmek” gerekçesiyle Abidi’ye idam cezası vermişti. İdam edilen genç kadın, 15 yaşındayken baskı ve zorla evlendirilmişti. 

İran rejim güçlerinin geçtiğimiz Salı günü  Soheyla Abidi’yi Sine cezaevinde önce tek hücreye koydu, ardında idam ettiği öğrenildi.

Feranek Beheştî Ûrmiye’de idam edildi

Rojhilatê Kurdistan’ın Ûrmiye kentinde de Feranek Beheştî adıl kadın Ûmiye cezaevinde idam edildi. Feranek Beheştî Ûrmiye’nin Tîkabê ilçesindendi. Yaklaşık olarak 5 yıl önce İran rejimi mahkemesince “eşini kasten öldürmek” suçundan idam cezası verilmişti. Feranek Beheştî de Soheyla Abidi gibi çocuk yaşta zorla evlendirilmişti.

Kadın katillerine ceza yok

“Çocuk evilikleri”nin İran rejimi tarafından özendirilmesi, zorla evlilik, kadına yönelik şiddet dolayısıyla İran ve Rojhilatê Kurdistan’da “intihar”, kadın katliamı arttı. Kadınları katleden erkekler bulunamazken, bulunan erkeklere ise ya cüzi miktarda ceza veriliyor ya da hiç verilmiyor. Kadınlar ise çocuk yaşta olmalarına rağmen idama mahkum ediliyor.

6 ayda 251 kişi idam edildi

Uluslararası Af Örgütü’nün yapmış olduğu bir araştırmaya göre 1 Ocak-30 Haziran 2022 tarihleri arasında İran’da 251 kişi idam edildi. Af Örgütü ülkede yapılan idamların bu hızla gitmesi halinde sayının 2021 yılını geçeceğini duyurdu. 2021 yılında İran’da 314 kişi idam edilmişti.

Af Örgütü’nün raporuna göre İran’da bu yıl cinayetten hükümlü 146 kişi idam edildi. Elde edilen verilere göre idam edilen 151 kişinin adil olmayan yargılamalar sonucunda idam edildikleri belirtildi.

SINE 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.