Hollanda Eğitim Bakanı Jet Bussemaker, Akgündüz’ün Tahir Elçi hakkında attığı nefret söylemi içeren tweeti için şikayet edileceğini ümit ettiğini söyledi. Ancak Jet Bussemaker, bu gibi nefret içeren söylemler için yasa çıkarılması noktasında sorumluluktan kaçıyor.

Hollanda Alevi Birlikleri Federasyonu (HAKDER) Başkanı Nurettin Altundal, Kürtler, Ermeniler Aleviler, Yahudiler gibi farklı halklar ve inançlara karşı diğer nefret söylemleri bilinen Akgündüz için Hollanda Eğitim Bakanlığı’nın yeterince bilgiye sahip olduğunu, kendilerinin de 2013’ten itibaren Alevilere dönük hakaretlerinden ötürü suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Altundal, konu hakkında da sayısız yazı yazdıklarını; görevden alınmasını talep ettiklerini, ancak Bakan Bussemaker’ın sanki hiç suç duyurusu yapılmamış gibi davrandığını vurguladı. Altundal, Hollanda Eğitim Bakanı Jet Bussemaker’e şöyle seslendi: “Biz suç duyurusu yapıyoruz, siz de yasa değişikliği yapın.”

“Bu yıl sonuna kadar güya yasa değişikliği olacak ama hep öyle söylüyorlar” diyen Altundal, yasa değişikliğinin suç duyurusu ile ilgisi olmadığını, siyasi karar alınması gerektiğini söyledi. Özel okullara müdahaleyi olanaklı kılacak yasanın çıkarılması için Bussemaker’ın sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Altundal, Akgündüz’ün sıradan biri olmadıp nefret suçu işlediğininin altını çizdi. 

Hollanda basınına göre; Eğitim Bakanı Bussemaker, AKP’li İslamcı-Türkçü Akgündüz’ün nefret söylemlerine ilişkin üniversite yonetimiyle daha önce konuşmuş. Ancak herhangi bir sonuç alınamamış. Devletten para almayan kurumlara da müdahale edebilmek için yasa hazırlığı devam ediyor.


BİRGÜL ROAVA/DEN HAAG