Kanada'da yerli öfke: İki kilise yakıldı

Dünya Haberleri —

Kanada kilise skandalı / foto: AFP

Kanada kilise skandalı / foto: AFP

  • Kanada’da ailelerinden koparılan, ırkçılığa ve cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilen çok sayıda yerli çocuğa ait mezarın ortaya çıkması ardından, ülkenin batısında yerlilerin yaşadığı bir bölgede iki Katolik Kilisesi ateşe verildi.

 

Kanada’da nasıl öldükleri ya da öldürüldükleri bilinmeyen, cinsel saldırıya ve ırkçılığa uğradıkları belirtilen yüzlerce çocuğa ait mezar ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar Kamloops kentinde bir yatılı kilise okulunun bahçesinde 215, Alberta eyaletinde 800’den fazla yerli çocuk mezarının bulunması ardından bu kez Saskatchewan eyaletinde 751 yerli çocuk mezarı bulundu. 

Ülkeyi sarsan çocuk mezarları bulunması ardından British Colombia eyaletindeki Yukarı Similkameen bölgesindeki St Ann Kilisesi ve Aşağı Similkameen Chopaka Katolik Kilisesi ateşe verildi. Ahşaptan yapılmış ve 100 yıldan daha eski olan her iki kilise de yanarak kül oldu.

Kanada, 1800’lü yıllarda 150 binden fazla yerli çocuk ailelerinden zorla koparılarak 139 kilisenin yatılı okullarına yerleştirildi. Bu okullarda çocuklar fiziksel ve psikolojik şiddete uğradı, cinsel istismara maruz kaldı. Kiliselerin arka bahçelerinde bulunan mezarların bu çocuklara ait olduğu belirtiliyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.