- Sebte’de pogrom benzeri bir hava hâkim. İspanyol eksklavında yüzlerce aşırı sağcı toplandı. Sığınmacıların çadır kampı ateşe verildi. Hükümet ise tepkisiz.
- Podemos parlamenteri Montero, "İspanya'nın dört bir yanından gelen aşırı sağcılar ellerinde sopalarla göçmenleri 'avlamak' üzere Sebte'ye yola çıktılar ve polis buna göz yumuyor" sözleriyle hükümeti eleştirdi. Montero, ırkçılara fiilen cezasızlık alanı sağlandığını vurguladı.
Carmela Negrete - Çeviri: Yeni Özgür Politika
İspanya’daki aşırı sağcılar, Kuzey Afrika’da yer alan İspanyol eksklavı Sebte’de (Ceuta) göçmen avı çağrısında bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde çok sayıda göçmenin şehre gelmesiyle birlikte bölgede pogrom benzeri bir hava esmeye başladı. Perşembe akşamı ise yerel halk ve neonazilerin katıldığı protestolar şiddet eylemlerine dönüştü. Onlarca faşist saldırgan, geçici bir göçmen kampını basarak buradaki çadırları ve eşyalarını ateşe verdi. Polis, göstericilerle doğrudan bir çatışma yaşanmasını önlemek amacıyla göçmenleri baskından kısa bir süre önce kamptan çıkarmıştı.
Daha önce İspanyol Kızılhaçı mültecilere gıda dağıtmaya çalışmış, ancak öfkeli bir kalabalık buna engel olmuştu. Bu sırada kaç göçmenin yaralandığı henüz netlik kazanmadı. Bir kişi başından yaralanırken, birkaç kişinin ise taşınarak olay yerinden uzaklaştırılması gerekti.
Hükümet fiilen cezasızlık alanı sağlıyor
Podemos Partisi Milletvekili Irene Montero, X platformunda yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "İspanya'nın dört bir yanından gelen aşırı sağcılar ellerinde sopalarla göçmenleri 'avlamak' üzere Sebte'ye doğru yola çıktı ve polis buna göz yumuyor." Montero, hükümetin göçmenleri şiddete maruz bıraktığını belirterek "ırkçılara fiilen cezasızlık alanı sağlandığı" eleştirisinde bulundu. Bunun tehlikeli bir mesaj verdiğini vurgulayan Montero, "Bu durum, 'göçmenler insan değildir ve aşırı sağcılık kabul edilebilirdir' mesajı taşımaktadır" dedi.
Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu binlerce kişinin Fas üzerinden Sebte’ye geçmeye çalışmasının üzerinden yaklaşık bir ay geçti. İspanya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, hâlâ yaklaşık 5.000 göçmen bölgede bulunuyor, sokaklarda yaşıyor ve büyük ölçüde temel ihtiyaçlardan yoksun durumda kalıyor. Gerek İspanya gerekse de Avrupa Birliği durumu o kadar ihmal etti ki, gelinen noktada ilgili tüm tarafların etkisi tükenmiş görünmekte.
Göçmen çocuklarını avlama çağrısı
Bu sırada Nefretle Mücadele Örgütü (Acción contra el odio - ACO), Vox Partisi (aşırı sağcı) Milletvekili José María Figaredo hakkında suç duyurusunda bulundu. Gerekçe olarak Figaredo'nun, katıldığı bir televizyon programında Sebte’deki küçük yaşta göçmenlerin "avlanması" yönünde yaptığı çağrı gösterildi. ACO, bu ifadelerin nefret ve şiddete azmettirme suçu teşkil edebileceğini belirterek, göçmenlere yönelik ırkçı ve yabancı düşmanı söylemlerin kontrolden çıkması konusunda uyarıda bulundu.
Birleşik Sol (Izquierda Unida) partisinin eski lideri Alberto Garzón, çarşamba günü La Sexta kanalında durumu şu sözlerle nitelendirdi: "Sebte halkı arasında kırılganlık ve kontrol kaybı hissi son derece güçlü. İnsanlar kendilerini savunmasız hissediyor, çünkü Fas'ın her an 'bir düğmeye basabileceğini' ve bunun sonucunda tüm toplumsal düzenin bir anda altüst olabileceğini biliyorlar. Aynı zamanda, hükümetin şu ana kadar buna uygun bir yanıt üretemediği izlenimi hâkim.”
Ülke diken üstünde, başbakan tatilde
İspanyol hükümeti, durumu kontrol altına alması yönünde giderek tırmanan bir baskıyla karşı karşıya. Sağ muhalefet, Başbakan Pedro Sánchez'in sığınmacıları herhangi bir iltica süreci işletmeksizin derhal Fas'a geri göndermesini (sınır dışı etmesini) talep ediyor. Sağcı muhafazakâr Halk Partisi'nin (PP) eski başbakanı José María Aznar ise Perşembe günü Sebte’ye düzenlediği ziyareti, hükümete sert eleştiriler yöneltmek için bir fırsata dönüştürdü. Aznar, ulusal egemenliğin "tatil tanımayacağını" ifade etti.
Katalan gazetesi La Vanguardia'nın eski genel yayın yönetmeni Enric Juliana ise konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Sebte krizinin Pedro Sánchez’e başbakanlık koltuğuna mal olabileceğini öngörmek için kâhin olmaya gerek yok, nitekim şu anki aşamada en muhtemel senaryo bu." İspanya genelinde büyük çaplı orman yangınları sürerken ve Sebte’deki durum giderek daha da tırmanırken, Başbakan'ın tüm ayı tatilde geçirmiş olması bu eleştirileri güçlendiriyor.
* Carmela Negrete, Berlin'de yaşayan İspanyol bir gazeteci ve yazardır
Kaynak: Junge Welt
Kaynak link: https://www.jungewelt.de/artikel/528770.migration-jagd-auf-migranten.html