İşaretsiz mezarlarda dans

Kadın Haberleri —

.

.

  • ‘Çocukken işlediğimiz tek suç, yerli olarak doğmaktı’ diyor. Egemen Yerli Milletler Federasyonu Başkanı Bobby Cameron, yerli insanlara yönelik gerçekleştirilen soykırım araştırmasının sonuçlarıyla ilgili yaptığı basın toplantısında. 

OTTAWA

Cowessess First Nation, Kanada’da Kızılderili ailelerin çocuklarını asimile etmek için kurulan yatılı okulların sadece birinde yaptığı radar taraması sonucu, arazinde 751 isimsiz mezar buldu.

1890’ların sonlarında kurulan bu okula Kızılderili aileler çocuklarından birini göndermek zorundaydı, aksi taktirde ebeveynlerden biri hapse gönderilirdi.

Yerli Yasası uyarınca Kanada hükümeti tarafından yatılı okula gitmeye zorlanan çocuklar işkence, ihmal ve istismar edilerek, onlara Katolik dini aşılandı.

5 yaşındayken buraya gönderilenlerden biri, “Bu, sistemik ırkçılığın yarattığı şeyin dünya çapında bir çığlığı olmalı” diyor ve ‘ülke olarak iyileşmek’ için bir özür bekliyor.

Cowessess First Nation, yatılı okulların açtığı yaraların sarılması için yapılacak çok iş olacağını ve daha fazla araştırma yapılırsa daha fazla bulgunun ortaya çıkacağını söylüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.