İşçi aktivisti Nesrin’in durumu kötüleşiyor

Kadın Haberleri —

işçi aktivisti Nesrin Javadi

işçi aktivisti Nesrin Javadi

  • Özgür İran İşçileri Sendikası, İran’da Evin Cezaevi’nde tutsak olan Sosyal Güvenlik Emekli Çalışma Konseyi (BSTA) kurucu kurulu üyesi olan işçi aktivisti Nesrin Javadi’nin sağlık durumuna ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. 

Raporda, 66 yaşındaki Nasrin Javadi’nin sağlık durumunun, kronik hastalıklarının yanı sıra tedaviye erişim eksikliği ve zorlu hapishane koşulları nedeniyle kötüleştiği vurgulandı.
Raporda, yakın zamanda bir kulağında ciddi işitme kaybı yaşayan Nesrin’in, 18 Ekim günü Tahran’daki Amir Alam Hastanesi’ne sevk edildiği ancak doktorların işitme kaybının asıl nedenini anlayamadıkları, yüksek seslere karşı aşırı hassasiyete bağlı olabileceğini açıkladıkları aktarıldı. Doktorların Nesrin’in acil olarak bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzman doktoru tarafından muayene edilmesini önerdiğinin belirtildiği raporda, “Nesrin Javadi, cezaevinden şehir içindeki kliniklere gönderilme sürecinin uzun zaman alması ve bu koşullara tahammül edememesi nedeniyle ciddi sinir sorunları yaşıyor” denildi.

Her geçen gün ağırlaşıyor
Yine geçtiğimiz günlerde yapılan tetkiklerde Nesrin’nin kanındaki beyaz kan hücrelerinin seviyesinin oldukça düşük çıktığının aktarıldığı raporda, bu sorunun bağışıklık sistemini zayıflattığı için hastalıklarını artırdığına ve tedavi süresinin uzadığına işaret edildi. Ayrıca Nesrin’nin bel fıtığı hastalığı olduğu ve 50 yaşından bu yana da osteoporoz (kemik erimesi) teşhisi konulduğunun belirtildiği raporda, “66 yaşında olan Nesrin’in hastalığı, ailesinin gerekli ilaçları sağlamasına rağmen vücudunun kalsiyumu emememesi, cezaevi koşullarının kötü olması ve hapishanede yeterli beslenmenin sağlanamaması nedenleriyle her geçen gün daha da ağırlaşıyor” diye kaydedildi.
Doktorların “cezaevinde kalamaz” raporunun yargı tarafından reddedildiğine dikkat çekilen raporda, “Şimdi de hapis cezasının üçte birini çekmediği bahanesiyle hastalık izni talebi reddediliyor” ifadeleri kullanıldı. 

2019 yılında tutuklandı
Nesrin Javadi (Azam Xezri Javadi), 2019 yılında Uluslararası İşçi Bayramı mitingi sırasında İran İslam Cumhuriyeti Meclisi önünde tutuklandı. 29 gün tutuklu kaldıktan sonra geçici olarak kefaletle serbest bırakıldı. Nesrin, Devrim Mahkemesi 26’ncı Şubesi tarafından “ülkenin güvenliğine karşı eylemde bulunmak amacıyla toplanmak ve komplo kurmak”, “kamu düzenini ve huzurunu bozmak” ve “devlete karşı propaganda yapmak” suçlamalarıyla 7 yıl hapis ve 74 kırbaç cezasına çarptırıldı. Kararı Temyiz Mahkemesi onayladı. Nesrin, 2 Temmuz 2022 tarihinden bu yana Evin Cezaevi’nde tutuluyor. TAHRAN
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.