İşgal dünyayı değiştirir

Dünya Haberleri —

Rus askerleri ABD ile NATO’nun askeri hamlelerine karşı tatbikatta. 

Rus askerleri ABD ile NATO’nun askeri hamlelerine karşı tatbikatta. 

  • Beyaz Saray'da basın mensuplarına bir açıklama yapan Biden, Rusya'nın sınıra yığdığı 100 bin askerle Ukrayna'ya girmesi halinde bunun "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük işgal" olacağını ve bu adımın "dünyayı değiştireceğini" ifade etti. İşgal halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e doğrudan yaptırım uygulayabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin “dünyayı değiştireceğini” söyledi. 

Askeri yardıma devam 

Salı akşamı ABD'ye ait askeri teçhizat ve cephane taşıyan yeni bir uçak Ukrayna'nın başkenti Kiev'e indi. Ukrayna'nın savunmasına destek amacıyla Washington'un ülkeye gönderdiği bu üçüncü paketin toplam değerinin 200 milyon dolar olduğu belirtiliyor. ABD, NATO üyesi olmayan Ukrayna'ya asker göndermeyi ise şimdilik düşünmüyor.  NATO'nun Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya'da tank, hava savunma, istihbarat ve keşif birlikleriyle destekli yaklaşık 4 bin askerden oluşan çok uluslu tugayları bulunuyor. ABD de 8500 askeri NATO üyesi Doğu Avrupa ülkelerine göndermek üzere alarma geçirmişti. 

Rusya tatbikatta

ABD ile NATO’nun Doğu’daki askeri güçlerini alarma geçirmesinin ardından Rusya da Baltık Denizi’nde tatbikat başlatmıştı. Rusya dün de Ukrayna sınırı yakınında ve Kırım’da yeni bir tatbikat başlattı. Tatbikata Karadeniz ve Hazar denizindeki filolar ile hava kuvvetleri katılıyor. Tatbikatta 60 uçak kullanılıyor. Ayrıca Rusya’nın güneyindeki birçok üstte savaş durumuna hazırlık amacıyla 6 bin Rus asker tatbikatlarda yer alıyor.

Macron Putin’le görüşecek

Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa ise siyasi danışman düzeyinde dün Paris'te bir araya gelerek krize dair görüştü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Putin ile Cuma günü yapacağı telefon görüşmesinde Rusya'nın niyetlerini açıklığa kavuşturmaya çalışacağını söyledi.

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.