İşgalci ve iş birlikçisi Van'da protesto edildi

  • Türk devletinin, KDP desteğiyle Güney Kürdistan'da sürdürdüğü Zap merkezli işgal saldırıları, dün HDP Van İl Örgütü öncülüğünde HDP Edremit İlçe binası önünde protes edildi. 

Açıklamayı okuyan HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Bayram Çiçek, “Kendi halklarından topladıkları vergileri, kamu hizmetleri yerine, darbe-kayyum sistemleri ile güvenlikçi politikalara harcayan rejimler, halkın tek talebi olan barışı yok saymaktadır. Tüm halkların ve inançların eşitliği üzerine kurulacak onurlu bir barış, tüm Ortadoğu’yu kurtaracak tek formüldür. Irkçılık, asimilasyon ve sömürgecilik içeren politikalar ne Kürt halkının kabulü olacaktır ne de Ortadoğu’daki herhangi bir halkın onayını alacaktır. Emperyalistlerin ve egemen ulus devletlerin çizdiği sınırlar, uyguladığı politikalar halklarımızın gerçekliği ile örtüşmemektedir. Bugün Türkiye’de, Irak’ta, İran’da ve Suriye’de devam eden tüm krizlerin temelinde, Kürt halkının en esas haklarının inkarı bulunmaktadır” dedi.

Türk iktidarının, 2016-2022 yılları arasında savaşa, bugünün hesabıyla yaklaşık 3 trilyon lira harcadığını belirten Çiçek, “Bu harcama halkın istihdamına, ulaşımına, eğitimine, sosyal güvencesine yapılmalıydı. Görüldüğü üzere barışın alternatif maliyeti çok ağırdır. Barış yoksa refah yoktur. Barış yoksa işsizlik, enflasyon, zam, zulüm, işkence düzeni vardır. Türkiye’de devam eden derin ekonomik krizin en temel nedenlerinden birisi kamudaki AKP yolsuzluk düzeni ise diğeri de ifade edilen bu savaş politikalardır" şeklinde konuştu. 

Umudunu savaşa bağlayan, milliyetçiliği körükleyerek halkın rızasını alacağını sanan AKP-MHP iktidarının, büyük bir yanılgı içinde olduğunu kaydeden Çiçek, "Halkın bu talebini görmeyenler ilk sandıkta hesap verecektir. Bu durum sadece AKP-MHP iktidarı için değil, onun saldırılarının iş birlikçisi olan KDP için de böyle olacaktır. Kişi kişi, ev ev, sokak sokak, bu politikanın teşhiri için tüm halkımızın vicdanına sesleniyoruz; gelin bu savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunalım.” 

Ardından konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Zilan’dan Roboskî’ye kadar Kürtler üzerinden denenmeyen katliamın kalmadığını belirterek, “Bu akıl şimdi de iş birlikçileri ile birlikte Kürtlerin çocuklarına, topraklarına ve doğasına kimyasal silahlarla saldırıyor. Başûr’da da KDP’yi kullanıyor. Yıllardır verdiğimiz mücadele aynı zamanda Kürtlerin ulusal birliği içindi. KDP anlayışı yenilgiyi kabul eden, kendi insanına güvenmeyen 'Kürt'ün resmidir. AKP-MHP’ye rağmen, KDP’ye rağmen biz kazanacağız” dedi. 

Açıklama, "Kahrolsun AKP, iş birlikçi KDP" sloganıyla sona erdi.   VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.