İşi özgür irademizle seçtik

Kadın Haberleri —

Kadın Mayın Temizle Timi eğitim çalışmasından bir kare

Kadın Mayın Temizle Timi eğitim çalışmasından bir kare

  • Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde 6 aydır kurulan Kadın Mayın Temizleme Timi'nden Şanya Merîwan ve Gulale Reûf seçtikleri işin kutsal olduğunu belirtti. İşin risklerine dikkat çeken kadınlar, emeklilik şartlarının düzeltilmesini ve herhangi bir kaza karşısında hükümetin sorumluluk göstermesini istiyor.

BİRWA ESHED / ROJNEWS- SILÊMANÎ

Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde Grûba Şêwirmendiya Mayîna (Mayın Danışma Grubu-MAG), Desteya Karûbarê Mayîna (Mayın Eylem Kurulu) bünyesinde Kadın Mayın Temizle Timi kurdu. 6 aydır kurulan Kadın Mayın Temizle Timi Şarbajêr ve Pênciwên’da çalışmalarını sürdürüyor.

.
Şanya Merîwan

Emeklilik şartları düzenlenmeli

Kadın Mayın Temizleme Timi üyesi Şanya Merîwan (22), neden mayın temizleme timine katıldığını anlattı. Merîwan, “Bu işi seçmemin nedenlerinden biri diğer işlerden farklı olması ve aynı zamanda benim için kutsal bir iş olmasıdır” dedi.

Merîwan, mayın temizleme işinin risklerine de dikkat çekerek, “Elbette bu işin riskleri de var. Ancak kanun ve kurallara göre hareket edilirse riskler azalıyor. Bu amaçla yetkililerden isteğimiz bu iş için gereken bütçeyi ayırmaları ve emeklilik şartlarının düzenlenmesidir” diye konuştu.

Şanya Merîwan devamında her kadının ayaklarının üzerinde durması, hiçbir işten korkmamaları ve adım atmaları gerektiğini belirtirek; “Çünkü kadınlar erkeklerden daha iyi çalışabilir” diye kaydetti.

.
Gulale Reûf

40 günlük eğitim verilmiş

6 aydır Kadın Mayın Temizleme Timi’nde görev yapan Gulale Reûf ise şunları söyledi: “Bu işe başlamadan önce 40 günlük eğitim aldık. Mayınları nasıl temizleyeceğimiz ve bunların adımları öğretildi. Daha sonra çalışmaya başladık.”

Gulale Reûf, Kürdistan Bölge Hükümeti’nin mayın temizle işine karşı duyarsızlığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Kadınlar bu işi kendi özgür iradeleriyle seçmiştir. Ama bizi endişelendiren asıl şey bir gün bize bir şey olursa, hükümetin bizle asla ilgilenmemesi. Bu iş yüzünden vücudumuzun bir uzvunu kaybedersek, başka bir iş yapamayız.”

 

Başûrê Kurdistan’da kurulan ilk Kadın Mayın Temizle Timi, mayınların bulunması, tespit edilmesi, temizlenmesi ve mekaniği gibi birkaç bölüm halinde çalışma yürütüyor. Tim haftanın 5 günü Şarbajêr ve Pênçiwên ilçesinde mayın çalışma işlerine katılıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.