İskoçya'da Kürt Kadın inisiyatifi

Kadın Haberleri —

İskoçya Kürt Kadın İnisiyatifi

İskoçya Kürt Kadın İnisiyatifi

  • Kuruluşunu ilan eden İskoçya Kürt Kadın İnisiyatifi, Kadın Kurtuluş İdeolojisi ile özgür kadın mücadelesini her alanda büyüteceklerini belirterek, kuruluşlarını Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a adadı. 

DİREN DİCLE ERDEN 

Birleşik Krallık’a bağlı olan İskoçya’da Kürt Kadın İnisiyatifi kuruluşunu başkent Edinburgh’ta ilan etti. İngiltere Kürt Kadın İnisiyatifi’nin genişleme ve örgütlenme çalışmaları kapsamında kurulan İnisiyatifin yönetim yapısı 12 kadından oluştu. Kürdistan’ın tüm parçalarından kadınların ortak çatısı olma hedefinde olan Kadın İnisiyatifi, kısa bir dönemde meclisleşmeyi  hedefliyor. Yoğun tartışmalarının ardından oluşturulan İnisiyatifin, kuruluş toplantısına İngiltere Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Elif Xeyal ve İngiltere Kürt Kadın İnisiyatifi Sözcülerinden Besime Başar’da katıldı. İskoçya Kadın İnisiyatifi’nin Eşsözcüleri ise Emine Al ve Özlem Şimşek oldu.

Örgütlü bir alan oluşturacağız

Kürt kadınlarının örgütlendiği İskoçya son yıllarda Kürt nüfusun arttığı ülkelerden biri. Kürtler özellikle Edinburgh ve Glasgow kentlerinde yoğunlaşırken, aileler entegrasyon, iş, üretim ve dil gibi nedenlerden dolayı ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bu sorunlardan en fazla nasibini alan ise kadınlar oluyor. Kadınlar özellikle entegrasyon ve dil gibi sorunlardan kaynaklı birçok alanda baskıya ve ırkçı yaklaşımlarla karşı karşıya kalabiliyor.

Kuruluşunu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de uluslararası bir komplo ile esir düşmesinin yıl dönümünde ilan eden inisiyatif, komployu kınayarak kadın özgürlük mücadelesini büyüteceklerini vurguladı. İnisiyatif sözcüleri, Kürt Özgürlük Mücadelesi ve özelde Kürt Kadın Mücadelesi çizgisinde tüm sorunlara karşı örgütlü bir alan oluşturacaklarını belirtti.

Kadın örgütleri ile buluşacağız

İskoçya Kürt Kadın İnisayitifi Sözcüsü Emine Al, Kadın İnisiyatifi’nin meclisleşme yolunda önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “İnisiyatif, meclisleşme yolunda büyük bir adımdır. Sadece Kürt kadınları değil yerel kadın örgütleri ile de ilişki kuracağız. Burada Kürt Özgürlük Mücadelesini tanıyan kadınlar var. Başka halklardan kadın arkadaşlar ve kadın örgütleri var. Türkiyeli devrimci kadın kurumları ile de dayanışma çalışmaları yürütmeyi hedefliyoruz. Kadın Özgürlük Mücadelesini Zilan’ın Sakine’nin, Beritan’ın çizgisinde daha örgütlü hale getirerek İskoçya’da geniş bir örgütlü alan yaratacağımıza inanıyoruz” dedi.

Kürt Kadın Mücadelesi’nin oluşturduğu büyük bir birikim ve miras olduğunu ifade eden Emine Al, “Her türlü şiddete karşı mücadele alanları yaratmamız için örgütlenmemiz gerekiyor” dedi. Al, sistemin yarattığı kimliksizlik, açlık ve şiddete karşı kadınlarda özgürlük bilincinin oluşturulmasının önemine vurgu yaptı. Göçmen kadınların sorunlarına da değinen Al, yapacakları bir program ve planlamayla sorunlara eğileceklerini açıkladı.

Irkçılığı anlayamayan çocuklar içe kapanıyorlar

İskoçya’da binlerce Kürt’ün yaşadığını ve önemli bir nüfusa sahip olduğunu belirten Al, “Rojavalı, Başûrê Kurdistanlı ciddi bir kitle var. Rojava’dan yoğun bir göç akışı var. Yoğun bir kitle var. Dil ve entegrasyon ciddi bir sorun. Çocuklar ve gençler ile ilgili ciddi sorunlar var ve bu özellikle kadınları etkiliyor. Dil öğrenmemekten kaynaklı ya da dil bilmedikleri için çözüm üretemedikleri sorunlar var. Üretime dahil olamamak ya da kimlik sorunu farklı şekillerde yansıyabilir. Çocuklar okullar da yaşadığı sorunları anlamakta yetersiz kalabiliyor. Örneğin ırkçılıkla karşılaştıklarında bunu anlayamıyorlar. Bunun karşısında mücadele etmek yerine içine kapanıyorlar. Oysa kimlik ve kültürel sorunları aşmamız gerekiyor. Bunun içinde hem öz kimliğimizi koruyup geliştirmek hem de dil ve benzeri sorunları aşmak için çalışmalarımızı başlatacağız” dedi. 

Komploya yanıt

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kadın Kurtuluş İdelolojisi’nin Kürt ve Ortadoğu kadınlarının özgürlük mücadelesinin gelişip büyümesine yol açtığını vurgulayan Al, “Önder Apo’nun Kürt Kadın Özgürlük Mücadelesi’ne verdiği önemi biliyoruz. Kürdistan’ın her parçasında kadın mücadelesi büyüyerek gelişiyor. Bugün tüm dünya kadınları için Rojava Devrimi büyük bir umut olmuştur. Çünkü bu devrim Önder Apo’nun yarattığı bir kadın devrimidir. Bizde Önder Apo’ya yönelik 9 Ekim komplosuna bir cevap olarak Kadın İnisiyatifi’nin kuruluşunu bu tarihte ilan ettik. Biz kadınlar komploya karşı Önder Apo’nun demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmasını her alanda yaygınlaştırarak faşizme ve kapitalist moderniteye en sert cevabı vermiş olacağız. Bu anlamıyla komployu bir kez daha lanetliyoruz” diye kaydetti.

İngiltere Kürt Kadın İnisayitifi Sözcüsü Besime Başar’da kadın özgürlük çizgisi ve Kadın Kurtuluş İdeolojisi’nin yaşanılan tüm eşitsizliklerin, şiddetin, ırkçılığın karşısında temel mücadele alanı olduğunu vurgulayarak, “Önder Apo’nun geliştirdiği bu kadın özgürlükçü çizgi Rojava’dan Türkiye’ye Avrupa’ya kadar dünyanın birçok yerinde kadın mücadelelerine ilham kaynağı olmuştur. Bugün bu kadın özgürlükçü çizgi, İskoçya’da önemli bir örgütlenme alanına kavuşmuştur. Kürt kadınları olarak 9 Ekim komplosuna karşı her alanda olduğu gibi Avrupa’da da örgütlenerek en büyük cevabı vermiş olacağız” dedi. 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.