İspanya gerçeği onayladı

Dünya Haberleri —

.

.

  • İspanya Parlamentosunda yapılan oylamda Baskça, Katalanca ve Galiçyacanın parlamentoda daimi olarak kullanılması kabul edildi. Sağcı iktidara rağmen geçen karar ülke gerçeklerinin kabulü olarak kayda geçti. 

İspanya Parlamentosu, İspanyolca dışında ülkenin resmi ortak dilleri Baskça, Katalanca ve Galiçyacanın parlamentoda kalıcı olarak kullanılmasını garanti eden yönetmelik değişikliğini kabul etti. Ortak dillerin parlamentoda kullanımıyla ilgili değişiklik önergesi 170'e karşı 180 oyla kabul edildi. Yapılan oylamada, sol görüşlü siyasi partiler ile bağımsızlık yanlısı Bask, Katalan ve Galiçya'daki partiler "evet" derken, birinci parti konumundaki sağ görüşlü Halk Partisi (PP), aşırı sağcı partiler Vox ve Navarra Halk Birliği (UPN) karşı oy kullandı. 

Altyapı tamam sorunsuz işliyor
Meclis Divanı'nın kararıyla ortak diller 19 Eylül'den bu yana kullanılmaya başlanmış ve bunun için parlamentoya tercüman ve yeni teknik ekipman alınmıştı. Bugünkü oylama sonrasında sosyal medya hesabından açıklama yapan Vox partisinin lideri Santiago Abascal, Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri ve Başbakan Pedro Sanchez'i "ayrılıkçılarla birlikte darbeye hazırlanmak, parlamentoyu ve mahkemeleri küçük düşürmek, (Katalan siyasetçi Carles Puigdemont'u kastederek) kaçaklarla pazarlık yapmakla" suçladı.

"Af konusunda anlaşıldı"
İspanya'da resmi ortak diller Baskça, Katalanca, Galiçyaca ve Valensiyaca bu zamana kadar zaten bulundukları özerk bölgelerin yerel parlamentolarında ve resmi kurumlarında konuşulup, okullarda öğretiliyor. Bu dillerin ulusal parlamentoda kullanılması tartışması, 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimler sonrasında oluşan ve siyasi istikrarsızlığa yol açan hükümet kurma sorunundan kaynaklanmıştı. Katalan partiler, olası bir sol koalisyon hükümeti kurulmasına destek vermek için ortak dillerin parlamentoda kullanımını ve Katalan siyasetçiler için af çıkartılmasını şart koşmuştu. Sumar partisiyle koalisyon kurabilmek için Bask ve Katalan siyasi partilerle görüşmelerini sürdüren Sanchez, "Katalunya'daki normalleşme politikasına sadık kalacağım" diyerek olası bir af için de yeşil ışık yaktı. Katalunya Cumhuriyetçi Solu (ERC) liderlerinden olan ve 1 Ekim 2017'de Katalunya'daki bağımsızlık referandumundan dolayı siyaset yasağı bulunan Oriol Junqueras da hafta başında yaptığı açıklamada, "Af konusunda anlaşıldı" demişti.

Sol iktidar olabilir
İspanya'da Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen PP lideri Alberto Nunez Feijoo'nun, 26-27 Eylül'de meclisten isteyeceği güven oyunu alamaması ve hükümeti kurma görevinin Sanchez'e geçmesi bekleniyor. Sosyalist Başbakan Pedro Sanchez, Sumar ile, bazıları da bölgelerinin Madrid'den bağımsızlığını savunan Katalan ve Bask partileri tarafından desteklenen sol bir koalisyon hükümeti kurma şansına sahip olacak. Bağımsızlık yanlısı partileri ikna etme çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması halinde Ocak ayı ortasında seçimlerin tekrarlanması gerekecek. MADRİD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.