İspanya’da ev işçileri artık sigortalı olacak

Kadın Haberleri —

İspanya-2018 / Ev işçileri protestosu / Foto: AFP

İspanya-2018 / Ev işçileri protestosu / Foto: AFP

  • İspanya hükümeti yaptığı yeni bir düzenlemeyle ev işçilerine sosyal güvenlik hakkı tanıdı.

İspanya’da yeni bir düzenlemeyle ev, temizlik ve bakım işçileri, işsizlik ödeneği de dahil birçok hakka kavuşuyor.

İspanya hükümetinin 6 Eylül’de yaptığı açıklamada yeni düzenlemeyle evlerde çalışan temizlik işçileri ve bakıcıların işsizlik ödeneğinden yararlanabileceği belirtildi. Hükümetin aldığı karar çerçevesinde bundan sonra evlerinde işçi çalıştıranlar 1 Ekim'den itibaren sosyal güvenlik katkısı ödemek zorunda.

Ev işçilerine sağlık koruması

İspanya Çalışma Bakanı Yolanda Díaz yaptığı açıklamada ülkenin ev işçilerine, "tarihsel bir borcu ödediğini" söyledi. Díaz ayrıca ev işçilerinin sağlık koruması altına alınacağını da söyledi.

Yabancı ev işçileri için mücadele devam ediyor

Ulusal Emek Konfederasyonu (UGT), hükümetin kararını "ileriye doğru atılmış tarihi bir adım" olarak memnuniyetle karşıladı ve özellikle Latin Amerika'dan gelen, genellikle "yabancı uyruklu" olan ev işçileri için mücadeleye devam etme sözü verdi.

200 bin kişi düzenlemeden faydalanamıyor

AFP'nin haberine göre İşçi Komisyonları Sendikaları Konfederasyonu'ndan (CCOO) Carolina Vidal López, “Yıllarca süren mücadelenin ardından ev işçileri hakları olan işçiler olacak” dedi. CCOO, kararnamenin İspanya'da bu sektörde çalışan yaklaşık 600 bin kişiyi etkileyeceğini söyledi. Ancak kayıt dışı ekonomide iş sözleşmesi olmadan çalışan 200 bin kişi bu düzenlemeden yararlanamayacak.

Ne olmuştu?

Avrupa Adalet Divanı 6 ay önce verdiği kararda İspanya'nın ev işçilerine sosyal koruma sağlamayarak ayrımcılık yaptığına ve bu durumdan ezici bir çoğunlukla kadınların etkilendiğine hükmetmişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.