İsrail Gazze'ye saldırdı: 24 kişiyi katletti

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Gazze

foto: AFP/Gazze

  • İsrail, Doğu Kudüs’teki Filistinlilere yönelik saldırılarının ardından Gazze’ye hava saldırısı düzenledi, 9’u çocuk 25 kişiyi katletti.

Kudüs’te İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği ve çok sayıda Filistinlinin yaralandığı saldırıların ardından çatışmalar devam ediyor. İsrail’in Filistin bölgesini ilhak planı kapsamında Filistinlileri evlerinden zorla çıkarmaya başlaması üzerine başlayan gösteriler çatışmaların başlangıç noktası oldu. 200’den fazla Filistinlinin yaralanmasına yol açan saldırılar sonrası Hamas’ın silahlı gücü Kassam Tugayları, Kudüs’teki İsrail güçlerine ait bölgelere yönelik çok 300’e yakın roket fırlattı. İsrail’in demir kubbe savunma sistemi roketlerin çoğunu havada imha etti. İsrail ise Gazze’ye hava saldırısı düzenledi, Gazze Sağlık Bakanlığı saldırılar nedeniyle 9’u çocuk olmak üzere 25 kişinin hayatını kaybettiğini, 103 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Save the Children'ın işgal altındaki Filistin topraklarındaki ülke direktörü Jason Lee, “Çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin ayrım gözetmeksizin hedef alınmasına ve öldürülmesine derhal son verilmeli” açıklamasını yaptı.

ABD ve İngiltere başta olmak üzere uluslararası toplum, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yaptığı hava saldırıları karşısında büyük ölçüde sessiz kalmayı tercih ederken, "her iki tarafta" da sükunet çağrısı yapmakla yetindi.

İsrail ile bir süre önce normalleşme anlaşması imzalayan Suudi Arabistan ve Mısır ise Doğu Kudüs’e saldırıları kınadı ve uluslararası toplumu, Filistinlilerin haklarını korumaya çağırdı.

Ürdün'de ise İsrail'in Amman büyükelçiliği yakınında protesto gösterisi yapan binlerce kişi, Doğu Kudüs ve Gazze'ye yönelik saldırılar karşısında hükümetlerini İsrail ile barış anlaşmasını iptal etmeye çağırdı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da “Kudüs Günü” etkinlikleri kapsamında katıldığı programda, Hamas’ın ‘kırmızı çizgiyi aştığını’ savunarak, büyük bir şiddetle karşılık vereceklerini dile getirdi. “Kudüs Günü” etkinliklerinde buluşan yüzlerce milliyetçi İsraillinin kışkırtıcı kutlamaları ise dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlileri evlerinden zorla tahliye etmesinin savaş suçu sayılabileceğini belirtmiş, ”İşgal gücü Filistinlilerin özel mülkiyete el koyamaz ve kendi hukukunu uygulayamaz" açıklamasını yapmıştı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.