İsrail’de ırkçıklık karşıtı gösteri

Dünya Haberleri —

İsrail'de ırkçılık karşıtı protesto / Foto: AFP

İsrail'de ırkçılık karşıtı protesto / Foto: AFP

  • Tel Aviv kentinde bir araya gelen binlerce kişi, İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin "yargıyı zayıflatma" girişimlerini ve ırkçı politikalarını protesto etti.

Kent merkezindeki Habima Meydanı'nda toplanan İsrailliler, Netanyahu hükümetinin Yüksek Mahkeme başta olmak üzere yargının yetkilerini azaltma planı ile ırkçı hükümet ortaklarının politikalarına karşı gösteri düzenledi.

Gerçekleşen gösteride eylemciler, ırkçı ve Filistin karşıtı politikalarıyla bilinen hükümet ortaklarından Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi hükümet üyelerine tepki gösterdi.

Bazı muhalif milletvekillerinin de yer aldığı gösteriye binlerce kişi katıldı. "İsrail demokrasisini savunma" çağrısında bulunan ve Netanyahu karşıtı protestoları düzenleyen gruplardan biri olan Siyah Bayrak Hareketi, eylemlerin gelecek hafta da devam edeceğini belirterek vatandaşları "gece sokağa çıkan on binlere" katılmaya davet etti. 

Gruptan yapılan açıklamada, "Bu demokrasi hepimize ait ve bir avuç sanığın ve hüküm giymiş suçlunun İsrail devletini ezmesine izin vermeyeceğiz. Darbenin önünde eşi benzeri görülmemiş bir direniş yükselecek" denildi.

Meydanda, Netanyahu’nun fotoğrafının bulunduğu "Suçlu Başbakan (Crime Minister)" yazılı pankart taşıyan göstericiler, "İsrail eşitlik istiyor", "Netanyahu tehlikeli, yozlaşmış ve ırkçıdır" ve "Ben-Gvir ve Smotritch bir felaket" sloganlarını attı.

Eylemciler ayrıca "Filistinlilerin Hayatı Değerlidir" yazılı dövizleri taşıyarak eşitlik talep eden mesajlar verdi. 

Keza protestocular "Demokrasi tehlikede" ve "Faşizme ve apartheid'a karşı birlikte" gibi sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıdı. TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.