İşte o operasyonun kahramanları

Baran Çirav (Çekdar), Binevş Vejîn (Yonca Gökalp), Amed Avesta (Diyar Solmaz)

Baran Çirav (Çekdar), Binevş Vejîn (Yonca Gökalp), Amed Avesta (Diyar Solmaz)

  • Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki devrimci operasyonda 42 Türk askerini öldürüp 17 mevzisi imha ederken şehadete ulaşan  üç gerillanın kimlik bilgileri açıklandı: Amed Avesta (Diyar Solmaz / Amed), Binevş Vejîn (Yonca Gökalp / Wan) ve Baran Çirav (Çekdar Oğuz / Sêrt)

HPG, Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda devrimci operasyonda şehit düşen üç gerilla için “Apocu iradenin, fedailiğin, yüksek saldırı ruhunun ve yeni dönem gerilla tarzına öncülük eden komutanların en somut örnekleridir” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), 28 Kasım'daki açıklamasında 26 Kasım’da Metîna’ya bağlı Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda konumlanan Türk askerlerine kapsamlı bir devrimci operasyon düzenlendiği duyurmuştu. Açıklamaya göre; bu devrimci operasyonda 42 Türk askeri, komutanlarıyla birlikte öldürüldü. Aynı zamanda 17 mevzi, 2 adet A4, 1 adet bombaatar, 1 erzak deposu, 2 adet mobese kamera sistemi, çok sayıda silah ve askeri malzeme tümden imha edildi. 4 adet MPT-55 piyade tüfeği, 4 adet MPT-55 silah dürbünü, 1 adet bombaatar, 1 noktalayıcı, 1 adet özel yapım keskin nişancı silahı, 1 adet termal dürbünü, 1 adet telefon, üzerinde Oğuzhan Alp ismi yazılı olan 1 adet kasatura ve 3 adet güç kaynağına el konuldu. Gerîla TV'de dün görüntüleri de paylaşılan bu operasyona fedai tarzla katılarak düşman mevzilerinin üzerine bir bir giden ve son nefeslerine kadar cesurca savaşan komutan Amed, Binevş ve Baran'ın şehadete ulaştığını bildiren BİM, dün hem şehitlerin kimlik bilgilerini duyurdu, hem de haklarında bilgi verdi.

Bu devrimci operasyonun, Apocu fedai militanlığın, şehitler gerçeğine ve yoldaşlığa bağlılığın en somut ifadesi olduğunu kaydeden BİM, ağır yaralanmalarına rağmen geri adım atmayarak devrimci operasyonu sürdürüp tüm mevzileri fethedinceye kadar savaşarak yiğitçe şehadete ulaştıklarını vurguladı.

Amed Avesta (Diyar Solmaz)

Yaralanmak onu durduramadı

Amed Avesta (Diyar Solmaz / Amed), Lice'nin Fis köyünden ailesinin göç ettiği Amed merkezde dünyaya geldi. Yurtsever bir ailede ve bu kültürle büyüdü. Öz yönetim direnişi sürecindeki vahşete tanıklık etti ve direnişe katıldı. Bu süreçte karar verip 2015'te gerillaya katıldı. Katıldıktan sonra DAİŞ'in Rojava'ya saldırması üzerine buraya geçerek DAİŞ'e karşı savaştı. Elinden, ayağından ve belinden ağır yaralar almasına rağmen hızla iyileşip mevzideki yoldaşlarının yanına koştu. DAİŞ yenilince tekrar Kurdistan dağlarına döndü. Akademide eğitim görerek öncü bir komutan olmak için ilk adımlarını attı. Önceki yaralanmalarından dolayı fiziki zorlanmalarına aldırış etmeden yaşamdaki bütün işlere hesapsız bir şekilde katıldı. İdeolojik eğitimini başarıyla tamamlayıp yetkin bir komutan olarak savaş alanlarına geçti. 

Metîna'da işgal saldırılarının başladığı ilk günden itibaren en ön cephede karşı koydu. En son Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki devrimci operasyonda kol komutanlığı görevini başarıyla yerine getirdi. Son nefesine kadar yüksek cesaret ve Apocu iradeyle işgalcilerin üzerine yürüdü. Devrimci operasyon sırasında yaralanmasına rağmen ileri gitmekten vazgeçmedi. Devrimci operasyonun başarıya ulaşmasında büyük emek sahibi olup son nefesine kadar kahramanca savaşarak şehadete ulaştı. 

 

Binevş Vejîn (Yonca Gökalp)

Girê Hakkarî'ye hakimdi

Binevş Vejîn (Yonca Gökalp), Wan’ın Şax ilçesinde Êzdînan aşiretine mensup bir ailede doğdu. Küçük yaşlarından itibaren PKK’nin destanlaşan hikayelerini dinledi. Yakın akrabalarından gerilla saflarına katılımların olması da arayışlarının adresini belirledi. Gerilla saflarına 2014'te katıldı. İlk eğitimlerini aldığı Zap alanında, ilk pratiğini de sergiledi. Yaklaşık iki yıl boyunca Zap'ta kalarak tecrübeli ve yetkin bir YJA Star gerillası oldu. Daha sonra Cîlo'ya geçerek, birçok eylemin içerisinde yer aldı. Bir dönem ağır yaralanmasına rağmen güçlü iradesiyle kısa sürede iyileşip görevinin başına döndü.

Xakurkê alanına geçerek, düşmanın ağır darbeler almasına öncülük etti. Gençlik ruhunun ve düşmana olan öfkesinin verdiği enerjiyle büyük bir fedakarlık örneği gösterdiği Xakurkê’deki savaş sürecinde tekrar yaralandı ama savaş alanını terk etmedi.

Askeri ve ideolojik eğitimlere dahil oldu. Eğitim sürecinden sonra Metîna'ya geçti ve daha çok Girê Hakkarî'deki çalışmalara katıldı. Burada savaşın altyapısının tamamlanması için önemli çaba gösterdi. Girê Hakkarî'nin tüm ayrıntılarına hakim bir YJA Star gerillası olarak öncülük misyonuna denk bir duruş sergileyip yeni dönemin genç komutanlarından oldu.

Düşmanın Girê Hakkarî'ye saldırılarına karşı, daha savaşın ilk dönemlerinden itibaren fedai bir ruh, büyük bir irade ve özgür kadın komutanlığının aklıyla üzerine gitti. Direnişin sürekli kılınmasını sağlayanlardan oldu. Öncü bir YJA Star komutanı olarak Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda düşmanı tasfiye etmek için büyük bir fedakarlık, ısrar ve istekle devrimci operasyonda yer almak istedi. Düşmanı Girê Hakkari alanında bozguna uğratmak için durmak bilmeden son nefesine kadar savaşarak şehadete ulaştı.

Baran Çirav (Çekdar Oğuz)

Asla geri çekilmedi

Baran Çirav (Çekdar Oğuz), Sêrt’in Dihê ilçesinin Torik köyünde dünyaya geldi. Yurtsever çizgi ve Kurdistani geleneğe bağlı bir ailede büyüdü. Hêzên Taybet'in fedai bir komutanı olan ve 2016'da Sêrt’te şehadete ulaşan ağabeyi Çirav Botan'ın (Cemal Oğuz) özgürlük saflarında bulunması, her zaman gerillaya büyük bir ilgi duymasını sağladı. Siirt Üniversitesi Makine bölümünde okuduğu dönemde gençlik çalışmalarına katıldı; birçok kez gözaltına alındı; 2012'de tutuklandı. 14 ay sömürgecilerin zindanlarında direndi. Türk devletinin yıldırma ve mücadeleden uzaklaştırma saldırılarına karşı onurlu bir Kürt genci olarak gereken cevabı vererek 2014'te Dihê'de gerilla saflarına katıldı. Medya Savunma Alanları’na geçerek temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamladı.

Aldığı akademi eğitimleriyle güçlü bir ideolojik birikime sahip oldu. Askeri alana olan yatkınlığı ve gerillacılık taktikleri üzerindeki yoğunlaşması sayesinde yeni dönem gerillacılığında uzmanlaşıp hızla komutanlaştı. Heftanîn ve Xakurkê alanlarında iyüksek güven gerektiren birçok stratejik çalışmayı başarıyla yürüttü. Türk ordusunun 2019'daki bir saldırısı sonucunda yaralandı. İyileşince görevlerine devam etti.

Yeni dönemin hareketli tim tarzında uzman bir savaşçı ve öncü bir komutan oldu. Son olarak birlik komutanı görevini alarak Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’ne dahil olup birçok eylem gerçekleştirdi. Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki devrimci operasyon sırasında da en ön safta yerini aldı. Devrimci operasyonun başarıyla sonuçlanmasına büyük emek verdi, fedai saldırı ruhuyla işgalcilerin üzerine yürüyerek birçoğunu savaş dışı bıraktı. Asla geri çekilmeyip son nefesine kadar savaşarak büyük bir kahramanlık sergiledi. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.