İsveç’ten Erdoğan’a jest: Kürt vekil bakan yapılmadı

Dünya Haberleri —

.

.

  • İsveç, NATO’ya üyelik onayı karşılığında Türkiye’ye taviz vermeye devam ediyor. İsveç’teki son seçimlerde parlamentoya yeniden girmeye hak kazanan Kürt vekil Gulan Avcı, Erdoğan’a jest olsun diye bakan yapılmadı.

İsveç Parlamentosu 2010 yılında Ermeni Soykırım kararını onaylarken, tarihi oyu veren yani dengenin değişmesini sağlayan tek oyu kullanan kişi Gulan Avcı’ydı. O günden bu yana Avcı, Türkiye’nin yakın takibinde. İsveçli Kürt parlamenter oyunu verdikten sonra, "Türkiye’deki Kürtler, soykırıma uğruyor. Bu yüzden İsveç meclisinin bu kararı çok önemli. Bu tasarıya evet oyu verdim, böylece Türkiye tarihiyle yüzleşebilir. Oyumun belirleyici olduğunu ve bu yönde kullanılması gerektiğini biliyordum" demişti. 
Türk basını ise bu sözleri nedeniyle Van doğumlu Avcı’yı ‘terörist’ ve ‘hain’ diyerek hedef göstermişti. 

Son seçimde yeniden seçildi
1998-2000 yılları arasında İsveç Kürt Gençliği'nin başkanlığını yapan Avcı, 2006'dan bu yana Liberal Parti’den İsveç Parlamentosu’nda yer alıyor. İsveç’teki son seçimlerde (11 Eylül) parlamentoya girmeye hak kazanan 5 Kürt arasında Gulan Avcı da vardı. Hafta başında kurulan İsveç hükümetinde Stockholm Milletvekili Avcı’ya bakanlık verilmesi bekleniyordu. Ancak Avcı’ya kabinede görev verilmedi. Bunun yerine Liberallerin yeni parti sekreteri olarak atandı.

Türkiye’ye mesaj
İsveç’in önde gelen gazetecilerinden K.-G. Bergström ise Avcı’nın bakan yapılmamasının Türkiye’ye yönelik bir mesaj olduğunu yazdı. Bergström Twitter’dan yaptığı açıklamada “Gulan Avcı'nın bakan olmayıp parti sekreteri olması garip. Erdoğan'ın İsveç'te kimin bakan olacağı konusunda etkisi olduğu doğru olsaydı, bu korkunç olurdu” dedi. 

Sağ hükümet yönetimde
Öte yandan İsveç’in yeni sağ hükümeti, “amaca zarar verdiği” gerekçesiyle ülkenin “feminist” dış politikasına son verdiklerini duyurdu. Ülkede 2014 yılından bu yana feminist dış politika uygulanmaktaydı. Ulf Kristersson’un başbakanlık yaptığı İsveç’in yeni azınlık hükümeti, Ilımlı Muhafazakar Partisi önderliğinde Hristiyan Demokratlar ve Liberaller’den oluşuyor. Aşırı sağcı İsveç Demokratları ise göç ve suç konularında sıkı politikalar karşılığında hükümeti dışarıdan destekliyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.