İsviçre Federal Hükümeti, ülkede bin 281 kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede 16 Mart'ta alınan sert önlemlerin, 3 aşamada gevşetilmesi ve 27 Nisan'dan itibaren kademeli olarak kaldırılasına karar verdi.
3 aşamalı plan, 27 Nisan, 11 Mayıs ve 8 Haziran sonrası düzenlemeleri kapsıyor.
Federal Meclis Üyesi Alain Berset, Federal Hükümet Başkanı Simonetta Sommaruga ve Federal Meclis Üyesi Guy Parmelin başkent Bern'de ortak düzenledikleri basın toplantısıyla koronavirüse karşı mücadele ile önlemlerin seyrini kamuoyuna duyurdu.
Yapılan açıklamada koronavirüse karşı tedbirlerin, yavaş yavaş gevşetileceği ama hijyen kurallarına ve evde kalma çağrılarına da uyulması istendi.
Hükümet açıklamasında koronavirüsün yayılma oranı ne kadar düşük olursa önlemlerin de buna paralel olarak hafifletileceği vurgulandı.
Buna göre, ülkede 27 Nisan'da kuaför, güzellik ve kozmetik salonlarının yanı sıra hırdavat dükkanları, çiçekçiler, bahçe ve hobi malzemesi satan mağazalar ile fizik tedavi merkezlerinin yeniden açılmasına izin verilecek. Hastaneler ve klinikler, acil olmayan durumlar dahil olmak üzere, tüm tıbbi hizmetlerine yeniden başlayabilecek. İkinci ve üçüncü aşamalar Covid-19 vakalarının düşmeye devam etmesi durumunda ise 11 Mayıs'ta yürürlüğe girecek ikinci aşamada da 9'uncu sınıfa kadar bütün okullar, perakende satışı gerçekleştiren mağazalar ve semt pazarlarının açılmasına izin verilecek. İşyerleri sağlık şartlarını yerine getirmek koşuluyla açılacak. 8 Haziran'da devreye sokulacak üçüncü ve son aşamada orta dereceli okullar, meslek okulları ve üniversitelerin tekrar açılması öngörülüyor. Ayrıca, turistik yerler ve daha kalabalık grupların bir araya geldiği alanlar da açılacak. İsviçre'nin komşu ülkelerle sınırlarının açılıp açılmayacağına ise daha sonraki gelişmelere paralel olarak karar verilecek. İsviçre'de sokağa çıkma yasağı bulunmamasına rağmen 5'ten fazla kişinin bir araya gelmesine yönelik uygulama, 27 Nisan'dan sonra da devam edecek. İsviçre Konfederasyon Başkanı Simonetta Sommaruga basın toplantısında, virüsün yayılma hızının azaldığını ve hastanelerin rahatladığını belirtti. Sommaruga, pandemiye karşı şimdiye kadar elde ettikleri kazanımları tehlikeye atmak istemediklerine işaret ederek, halkı "sosyal mesafe ve hijyenle ilgili alınan önlemlere bağlı kalmaya" davet etti. Öte yandan İsviçre'de bugün itibarıyla toplam Covid-19 vaka sayısı düne göre 300 artışla 26 bin 732'ye, ölü sayısı da bin 269'a yükseldi.
16 Mart'ta OHAL ilan edilmişti İsviçre hükümeti, Covid-19'un ülkede hızla yayılması üzerine 16 Mart'ta OHAL ilan etmişti. Ülkede okullar, restaurantlar, gece kulüpleri, mağazalar, eğlence mekanları, sinemalar, müzeler, spor salonları, kayak merkezleri, yüzme havuzları, kuaför salonları, kütüphaneler, güzellik salonları, alışveriş merkezleri, hayvanat bahçeleri kapatılmıştı. Komşu ülkelerle sınırlar kapatılırken uçuşlar da durdurulmuştu. Sadece market, banka, eczane ve postanelerin faaliyetlerine devam etmesine izin verilmişti.