İsviçre’de Kürt kültür etkinlikleri sürüyor

Kültür/Sanat Haberleri —

Dengbêjler/Foto: Öner POLAT

Dengbêjler/Foto: Öner POLAT

  • İsviçre Kürt Kültür Sanat Hareketi’nin (Med Kültür Merkezi) 6 aylık kültür-sanat programı kapsamında Basel’de dengbêj gecesi düzenlendi. Etkinlikler, film günleri, konser ve folklor kampıyla devam edecek. 

ERDOĞAN ZAMUR/BASEL

İsviçre’de Med Kültür Merkezi öncülüğünde bir dizi kültürel etkinlik organize ediliyor. 2 Ekim’de Mehmet Atlı ve Sasa Serap konseriyle startı verilen etkinlikler 27-28 Ekim’de Cenevre’deki Kürt Film Günleri ile devam etmişti. Son olarak Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) Dengbêj (Şevbêrk) gecesi düzenlendi. 6 Kasım’daki Dengbej Divanı'nda sanatçılar Hozan Şemdîn, Berfin Demir, Newroz, Hikmet Toktaş ile saz ekibi yer aldı. 

Kültürümüzü yaşatacağız

Hozan Şemdin etkinlikte yaptığı konuşmada Kürt kültürünün her türlü asimilasyona rağmen hala güçlü bir şekilde kendini devam ettirmesinde dengbêjlik geleneğinin önemine vurgu yaparak, "Bu gelenek, yüzyıllardan beri bizi var eden, asimilasyona karşı koruyan bir işleve sahip. Ülkemizden uzakta olabiliriz, ancak kendi kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Bugün birlikte sahne aldığım iki genç kadın sanatçımız bu geleneğin hiç bitmeyeceğinin bir göstergesidir” dedi. Her bölgenin türkülerini toplayıp Avrupa’nın farklı kentlerinde bu tarz etkinlikler düzenlemek istediklerini belirten Hozan Şemdin, “Bu geleneğe sahip çıkmak, özünde kendine sahip çıkmaktır" diye belirti. 

Kimi zaman hüzünlü kimi zaman hareketli eserlerin okunduğu etkinlik halaylarla son buldu. 

Kawa Urmiye

Nisan ayına kadar sürecek

İsviçre Kürt Kültür ve Sanat Hareketi’nin Ekim ayında başlattığı 6 aylık yoğun program film günleri, konser, folklor kampı gibi etkinliklerle devam edecek. İsviçre Kürt Kültür ve Sanat Hareketi sanatçılarından Kawa Urmiye, etkinliklerin Nisan ayına kadar devam edeceğini belirtti. Kültürel çalışmalar hakkında bilgi veren Urmiye, “Basel’de Studio Sound kayıt stüdyosunu oluşturduk ve Fer Prodüksiyonu kurduk. Kültür merkezimizde enstrüman kurslarımız, folklor çalışmalarımız da devam ediyor” dedi. 

Kültürümüzü tanıtıyoruz

Merkezi Basel’de bulunan Med Kültür Merkezi olarak 6 aylık süreci kapsayan bir dizi kültürel etkinlik organize ettiklerini belirten Urmiye, “Bu yıl kapsamlı bir planlamayla yeni dönem çalışmalarımıza başladık. Kürt kültürünün daha iyi tanıtılması için çalışıyoruz” dedi. Kürtlerin asimilasyonu en ağır biçimiyle yaşamış bir toplum olduğunu kaydeden Urmiye, “Kürt toplumu var olma mücadelesini her alanda sürdürdüğü gibi, kültür ve sanat alanında da bu bilinçle çalışmalarını sürdürüyor. Kürt Kültür Haftası ve Film Günleri gibi projelerle İsviçrelilere ve yabancı dostlarımıza kendi kültürümüzü tanıtma imkanımız oluyor. Kültür ve sanat dili etkili bir dildir, biz de bunu değerlendirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Sanatla görünür kılabiliriz

Yasakçı zihniyete karşı Kürtlerin daha fazla sanatsal faliyet yürütmesi gerektiğine değinen Urmiye, "Kürtlerin sadece direnişinden bile binlerce sanatsal ürün elde edilebilir. Bu direnişin filmini, müziğini, destanını sanat yoluyla daha iyi ifade edebiliriz. Kürtlerin verdiği özgürlük mücadelesini ve bu mücadelenin yarattığı değerleri sanatsal yanıyla görünür kılmalıyız. Özellikle Avrupa'daki Kürtler, Kürdün filmi, müziği, resmi, kültürü ve mücadelesine güçlü destek sunmalıdırlar" şeklinde konuştu.

Basel Kürt Film Günleri Aralık’ta

Urmiye, İsviçre’de devam edecek kültürel etkinliklere ilişkin şu bilgileri de paylaştı:

* 3-4 Aralık tarihleri arasında Basel Kürt Film Günleri düzenlencek. Film etkinliğinde gösterime girecek filmler ise şöyle:

- Yönetmenliğini Aram Dildar’ın yaptığı ve HKFF’den hatırladığımız; kayıtlarda olmayan bir köye öğretmen olarak atanan Edip’in ironik hikayesini anlatan Navnişan (Address) filmi. 

- Yönetmen Apo W. Bazidi’nin sekiz yaşındaki Evin’in gözünden Kobanê direnişini konu alan filmi Berxwedan Jiyane (Resistance is Life).

- Yönetmenliğini Veysi Altay’ın yaptığı Cumartesi Annelerinin simge ismi Berfo Ana’nın (Berfo Kırbayır) mücadelesini anlatan "Berxwedana 33 salan: Dayîka Berfo" belgeseli.

- Yönetmen Rezan Yeşilbaş’ın ödüllü kısa filmi olan, yine ironi ve dramın iç içe geçtiği Bê Deng (Sessiz). Yıllardan 1984, yer Diyarbakır Cezaevi. Üç çocuk annesi Zeynep, cezaevindeki eşini ziyarete gitmek ister ama bir sorunu vardır: Kürtçe'den başka dil konuşamaz. Sorun olan aslında Kürtçe değil, cezaevinde Kürtçe konuşmaktır. Diğer yandan da eşine ulaştırmaya çalıştığı bir çift ayakkabıyı bir türlü teslim edemez çünkü bu da yasaktır.

-Ayrıca Şerif Çiçek’in yönettiği, prodüktörlüğünü Adil Demirci’nin üstlendiği Mahpus ya da Sürgün (EXIL) belgeseli.

- Leyla Toprak’ın yönetmenliğini yaptığı Kobanê direnişine kadının penceresinden bakan, kadının tarihteki yerini inkar eden DAİŞ’e karşı isyanını işleyen Dûr e? (Uzak mı?) gösterime girecek.

* Aralık ayı içinde Folklor Kampı organize edilecek. 

* 13-16 Nisan tarihleri arasında Basel’de Kürt Kültür Haftası düzenlenecek. 

* Lozan Antlaşması’nın yüzüncü yılına dönük, resim, fotoğraf sergisi ve konserler de organize edilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.