İsviçre’den Rojava’yla dayanışmaya ceza

Kadın Haberleri —

Andrea Stauffacher

Andrea Stauffacher

  • İsviçre’nin en yüksek ceza mahkemesi olan Bellinzona Federal Mahkemesi, Rojava ile dayanışmadan ötürü İsviçre Devrimci İnşa (Revolutionäre Aufbau) üyesi ve Kızıl Yardım Enternasyonal (Red Help İnternational) sekreteri Andrea Stauffacher’i Türkiyenin talebi üzerine yargılayıp, ceza verdi. Stauffacher mahkemeyi boykot etti.

SERDA DEMİR / BELLİNZONA

İsviçre Devrimci İnşa (Revolutionäre Aufbau) üyesi ve Kızıl Yardım Enternasyonal (Red Help İnternational) sekreteri Andrea Stauffacher (Andi) Rojava’yla dayanışmasından ötürü yargılanarak 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmayı boykot eden Andi, "İsviçre ve Türk devletinin ortaklığıyla gerçekleştirilen mahkemeye neden gideyim ki?" dedi.

Yargılama, İsviçre’nin en yüksek ceza mahkemesi olan Bellinzona Federal Mahkemesi’nde gerçekleşti. Andrea Stauffacher, 2017 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nun gerçekleştiği günlerde, İsviçre Türk konsolosluğuna yönelik düzenlenen saldırı ile 2021 yılında gerçekleşen eylemlerde şiddet uygulamakla suçlandı. 18 Kasım’da görülen mahkemede Andi eylemlerde şiddet uyguladığı gerekçesiyle para cezasına çarptırılırken, Türk konsolosluğuna saldırı yapma suçlamasıyla ilgili ise 2 yıl hapis cezası aldı. Savcılığın elinde yetersiz delil olmasına rağmen alınan mahkeme kararına karşı itiraz edilecek.

Mahkemeyi boykot etti

İki gün süren mahkemenin ilk gününde mahkeme boykot edildi ve Türk konsolosluğuna doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Andi burada yaptığı açıklamada, “İsviçre ve Türk devletinin ortaklığıyla gerçekleştirilen mahkemeye neden gideyim ki?” dedi. Andi, yargılama ve Rojava’ya yönelik saldırı tehditlerine karşı eylem ve kampanyaların süreceğini de sözlerine ekledi.

Kızıl Yardım Enternasyonal ve Devrimci İnşa üyesi Rosa ise söz konusu yargılamanın politik olduğunun altını çizerek, “Federal savcı siyasi kararını Ankara’nın yararına verdi” dedi.
 
İtici gücü Türk devleti

Rosa Hoffman, “Bu mahkemenin itici gücü Türk devletidir, diplomatik sözcüleri aracılığıyla İsviçre’ye sürekli baskı yaptı” diyerek yargılamanın Türk devletinin dayatması altında gerçekleştirildiğini ifade etti. Mahkemede sunulan delillere de değinen Rosa, “Türk konsolosluğuna yapılan saldırıya yönelik Andi’nin yargılamasına gerekçe olacak kanıtlar eksik ve yetersiz. Bunu, ilgili savcı ve mahkeme de fark etti ve dosyayı kapatmak istedi, ancak Türk diplomasisi sürekli bunu engellemek için diplomatik baskı uyguladı" dedi.

Rojava’yla dayanışma hedef

"Bu tür engellemeler Türk devletinin Kürt ve Türk soluna karşı sürdürdüğü düşük yoğunluklu savaşın Batı Avrupa’daki cephesidir" diyen Rosa, "Mahkeme Andi’yi hedef haline getirmeye çalıştı. Ancak burada Andi şahsında, Andi’nin savunduğu değerlere yani Rojava’ya yönelik kazanımlara saldırı hedefleniyor. Bu dava her ne kadar Türk devleti baskısıyla gerçekleşse de davanın diğer aktörü İsviçre’dir" diye ekledi.

Türkiye’nin bu tür siyasi, hukuki, diplomatik müdahalelerle Batı Avrupa'daki pratik uluslararası dayanışmayı suç haline getirmeye çalıştığının altını çizen Rosa, “Bu dava, Türk faşizminin Rojava'yı tüm cephelerde tecrit etmeye ve boğmaya yönelik küresel stratejisinin bir unsuru olarak anlaşılmalıdır” dedi.

"Andi, İsviçre devletine ve tüm dünyada savaşı ve sömürüyü destekleyen İsviçre kapitalist sınıfına karşı uluslararası dayanışma için verdiği mücadeleden dolayı yargılanıyor’’ diyen Rosa, 2014'teki Kobanê savaşından bu yana Rojava ile dayanışma örgütleyen, dünya çapındaki uluslararası dayanışma hareketlerinin birer parçası olan Kızıl Yardım ve Devrimci İnşa İsviçre’nin mahkum edilmeye çalışıldığına da dikkat çekti. 


Red Help 20 yıldır faaliyette

Andrea Stauffacher’ın sekreteri olduğu Red Help’in amacı mücadele yürüten devrimcilerin maruz kaldıkları baskılara karşı enternasyonal yardım ağı oluşturmak. Sınıf ve devrimci dayanışmayı güçlendirmek için kurulan uluslararası bir örgüttür. Red Help’in çalışmaları İtalya, İspanya, Almanya, Fransa, Belçika ve İsviçre’de devrimciler tarafından 2000 yılında başlatıldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.